Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε το Αντόνοφ λέει η Πυροσβεστική

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι ακριβώς περιείχε το 11,5 τόνων επικίνδυνο φορτίο

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος Αντόνοφ, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, έχει ήδη ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί μία ακόμη ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων 6 μελών του πληρώματος, όλοι ουκρανικής καταγωγής. Παράλληλα, αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, με συμμετοχή ειδικευμένου προσωπικού του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης.

Συνδράμουν επίσης δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού κέντρου έρευνας και διάσωσης, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας.

¨Όπως είναι γνωστό το Αντόνοφ συνετρίβη χθες το βράδυ σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Ο πιλότος είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με μία από τις μηχανές και ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά δεν κατόρθωσε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους χθες μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα από τις πλησιέστερες πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, σε συνεργασία με όλους τους φορείς εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με προτεραιότητες τη δημιουργία αφενός περιμέτρου ασφαλείας αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά.

Λίγο αργότερα, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης αλλά και να μην προσεγγίζουν και την περιοχή του ατυχήματος. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής , βιολογικής, χημικής άμυνας που μετέβη άμεσα στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Τα ξένα ΜΜΕ για το δυστύχημα

Τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έκανε η είδηση της συντριβής του μεταγωγικού αεροσκάφους Antonov στην Ελευθερούπολη Καβάλας, με πολλά από τα μέσα αυτά να επικαλούνται ως πηγή τους το ΑΠΕ-ΜΠΕ ή τη δημόσια τηλεόραση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναπαράγει δηλώσεις που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής στους ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ, καθώς και την ανακοίνωση που έκανε το πρωί στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης ότι πυροσβέστες εξοπλισμένοι με ειδικά όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια. Το εκτενές ρεπορτάζ του AFP, το οποίο αναπαράγεται από πολλά γαλλικά μέσα, όπως από την εφημερίδα Le Monde, περιλαμβάνει επίσης τις δηλώσεις Σέρβων και Ουκρανών αξιωματούχων. H Monde επισημαίνει ότι «πολλοί κάτοικοι βιντεοσκόπησαν, μέσα στη νύχτα, το τέλος της πτήσης του Antonov, που φλεγόταν ήδη πριν συντριβεί στο έδαφος, κοντά στην πόλη της Καβάλας».

Οκτώ μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν σε συντριβή ουκρανικού μεταγωγικού στη βόρεια Ελλάδα, τιτλοφορεί την είδηση το πρακτορείο Reuters, που αναφέρεται επίσης στην έρευνα που έγινε στα συντρίμμια του Antonov An-12 με ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Ο πιλότος ανέφερε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με μία από τις μηχανές και ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση», γράφει το πρακτορείο Associated Press, σε μια ανταπόκριση που αναπαράγεται από πολλές αμερικανικές εφημερίδες, όπως από την Washington Post.

Παρόμοια είναι και η ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, που επικαλείται την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σημειώνει ότι το αεροσκάφος κατευθυνόταν από τη Σερβία στο Μπαγκλαντές και ο κυβερνήτης του ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο.

Τις δηλώσεις του Μάριου Αποστολίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμεταδίδει το κινεζικό, επίσημο πρακτορείο Xinhua που αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό λόγω των επικίνδυνων υλικών που μετέφερε το Antonov αλλά και του κινδύνου τοξικών αναθυμιάσεων.

Το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform περιλαμβάνει την είδηση στην πρώτη σελίδα του, ανάμεσα στις πολλές πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεταφέρει την ανακοίνωση της ουκρανικής εταιρείας Meridian ότι και τα οκτώ μέλη του πληρώματος ήταν Ουκρανοί πολίτες.

«Σκηνικό καταστροφής μετά τη συντριβή στην Ελλάδα αεροπλάνου που μετέφερε στρατιωτικά πυρομαχικά» τιτλοφορεί το θέμα του το αμερικανικό δίκτυο CNN που επικαλείται την ΕΡΤ και παρουσιάζει πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ενώ αναμεταδίδει και τα συλλυπητήρια του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον ιστότοπο του βρετανικού BBC, το θέμα είναι δεύτερο στις «ευρωπαϊκές» ειδήσεις μετά τον καύσωνα. Μετά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, Ελλήνων και Σέρβων αξιωματούχων, το δίκτυο μεταφέρει την επιβεβαίωση ενός εκπροσώπου του στρατού του Μπαγκλαντές ότι το αεροπλάνο μετέφερε εκπαιδευτικούς όλμους που είχαν αγοραστεί από τη Σερβία, για την εκπαίδευση των στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων της χώρας. Το αεροπλάνο θα έκανε στάσεις στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία προτού να φτάσει στον τελικό προορισμό του, την Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι «τα βίντεο και οι αναφορές των μαρτύρων υποδηλώνουν ότι το Antonov An-12 έπιασε φωτιά ενώ ήταν ακόμη στον αέρα». Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις μαρτύρων που είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις ενώ πετούσε στην περιοχή, το βράδυ του Σαββάτου.

«Ένα ουκρανικό αεροσκάφος που μετέφερε σερβικό οπλισμό στο Μπαγκλαντές συνετρίβη στην Ελλάδα», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου του Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη.

«Πανικός στην Ελλάδα... Αεροσκάφος που μετέφερε «επικίνδυνο» φορτίο συνετρίβη, όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν», γράφει τέλος τη τουρκική Hurriyet που αναπαράγει την ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άκουσαν τις εκρήξεις λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Ανακοίνωση Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει κοινή δήλωση των Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov σε ελληνικό έδαφος θέτει τις ελληνικές αρχές προ της εθνικής και διεθνούς ευθύνης να ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov.

Τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος;
Είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι συναρμόδιοι φορείς για το είδος του φορτίου για την πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο;
Συμπίπτει η ενημέρωση αυτή με το φορτίο που πραγματικά μετέφερε; Το Υπουργείο Άμυνας είναι σε θέση να δώσει απάντηση και θα ζητήσουμε υπεύθυνη ενημέρωση.
Έχουν ενεργοποιηθεί οι υπηρεσίες διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος;
Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου; Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα; Είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία να καταλήξει στη μαύρη αγορά.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».



Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

«Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Antonov, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Πολύ περισσότερο που όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά -με διάφορους τρόπους και διαδικασίες- επικίνδυνων οπλικών συστημάτων.
Το λιγότερο που απαιτείται να γίνει είναι η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για όλα αυτά τα ζητήματα τον ελληνικό λαό και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης

«Η πτώση του αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου Καβάλας δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Με κυριότερο, το φορτίο που μετέφερε ένα τέτοιο αεροσκάφος, το οποίο μάλιστα κατέπεσε πλησίον κατοικημένης περιοχής θέτοντας τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων σε κίνδυνο.

Πως είναι δυνατόν να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το είδος του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος;

Υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους; Γιατί κινητοποιήθηκε ο Ειδικός λόχος Πυρηνικής- Βιολογικής- Χημικής Άμυνας στο σημείο;

Πριν από λίγες ημέρες αεροσκάφος του ίδιου τύπου αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την προσγείωση του σε αεροδρόμιο της Ουκρανίας. Το γνώριζαν οι ελληνικές αρχές;

Πέραν των αυτονόητων συλλυπητηρίων στις οικογένειες των θυμάτων, η Ελληνική Λύση απαιτεί απαντήσεις για κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης».


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25

Αδιανόητη και εκκωφαντική η σιωπή της κυβέρνησης για το Antonov, τονίζει σε σχόλιό του το ΜΕΡΑ 25.

«Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σέρβου πρωθυπουργού από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι το αεροσκάφος τύπου Antonov που κατέπεσε κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας μετέφερε στρατιωτικό υλικό με κατεύθυνση το Μπαγκλαντές,αναφέρει σχόλιό του το ΜΕΡΑ 25, καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα το κοινό και ιδιαίτερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για το μεταφερόμενο φορτίο του και τους πιθανούς κινδύνους από τη διασπορά του, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανθρώπων και περιβάλλοντος. Είναι αδιανόητη και ανεύθυνη η πολιτική σιωπής που ακολουθείται».

https://www.eklogika.gr/news/Den-entopisthkan-epikindunes-ousies-sto-xwro-opou-katepese-to-Antonof-leei-h-Purosvestikh--17-07-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...