Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Προεκλογική περίοδος χωρίς... κάλπες

Σε προεκλογική περίοδο χωρίς... εκλογές οδηγείται η χώρα, καθώς παρά το «φρένο» Μητσοτάκη στην εκλογολογία, όλα τα κόμματα συνεχίζουν να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με διττό στόχο: αφενός, να είναι έτοιμα αν τυχόν ο πρωθυπουργός αλλάξει εκ νέου... άποψη, αφετέρου να κατακτήσουν κατά το δυνατόν καλύτερη θέση μάχης για έναν σκληρό πολιτικά και κοινωνικά χειμώνα.

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι οι ισχυρές κα κατηγορηματικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι τέτοιες που ουσιαστικά τον «δεσμεύουν» για ένα χρονικό διάστημα. Η κυρίαρχη εκτίμηση, λοιπόν, που διατρέχει τα κομματικά επιτελεία στην

Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμη κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο μυαλό του περιμένοντας τις επόμενες δημοσκοπήσεις στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, δύσκολα θα μπορούσε μετά της Παναγίας να προκηρύξει εκλογές. «Αυτά που είπε σίγουρα τον δεσμεύουν για ενάμιση-δύο μήνες ακόμη», τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, υποστηρίζοντας ότι αν ο πρωθυπουργός αλλάξει εκ νέου άποψη, τότε το νωρίτερο που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι εκλογές θα ήταν για τα μέσα Οκτωβρίου.

Μεγάλο ρίσκο

Ωστόσο, αυτό το σενάριο ενέχει τον κίνδυνο εγκλωβισμού για τον πρωθυπουργό, αφού αν περιμένει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να «ξεχαστούν» οι δεσμεύσεις του περί εξάντλησης της τετραετίας, τότε οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στα τέλη... Νοεμβρίου, ενόσω δηλαδή θα έχουν έρθει ήδη οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και τα νοικοκυριά θα έχουν αρχίσει εκ νέου να λυγίζουν από τα έξοδα θέρμανσης. Με άλλα λόγια, σε μία συγκυρία που δε θα είναι καθόλου θετική για την κυβέρνηση. Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι αν ο πρωθυπουργός φτάσει ως τη ΔΕΗ της 10ης Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει προκηρύξει εκλογές, τότε μπορεί να «παγιδευθεί» στο ενδεχόμενο να αναγκαστεί να «βγάλει» τον χειμώνα, εξαντλώντας εκών άκων την τετραετία.

Ζέσταμα... διαρκείας

Όπως και να έχει, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το «φρένο» Μητσοτάκη στις πρόωρες εκλογές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα διατρέχουν τον κίνδυνο να... καούν στο «ζέσταμα». Κι αυτό διότι το «ζέσταμα» θα είναι... διαρκείας, αφού επί της ουσίας η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο χωρίς... διευκρινισμένο τον χρόνο των εκλογών. Υπουργοί και βουλευτές θα συνεχίσουν την έντονη προεκλογική δραστηριότητα φοβούμενοι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να... πατήσει το κουμπί των εκλογών, ενώ ταυτοχρόνως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώκουν να βελτιώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς για λογαριασμό τους ενόψει του μακρύ προεκλογικού χειμώνα, προκειμένου να βρεθούν σε καλύτερες θέσεις αφετηρίας για τις εκλογές της Άνοιξης του 2023. Αυτό, όμως, θα επαναφέρει τις συνθήκες «τοξικής» αντιπαράθεσης και θα βαρύνει έτι περαιτέρω τις συνθήκες ενός χειμώνα που εκ των πραγμάτων προμηνύεται πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά βαρύς. Τόσο βαρύς που θα μας... μείνει αξέχαστος.

http://www.matrix24.gr/2022/07/proeklogiki-periodos-choris-kalpes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου