Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Δέσμευση Eurogroup για στοχευμένα μέτρα στήριξης των οικονομιών

Του Νίκου Μπέλλου

Τη δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας με στοχευμένο τρόπο έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, στη Λισαβόνα, βλέποντας σαφώς την οικονομία να βελτιώνεται το επόμενο διάστημα χάρη στην καθημερινή πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και την απελευθέρωση των νέων κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα οι υπουργοί έδωσαν και «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ψηφιακό ευρώ, την ώρα που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη επισπεύδουν τα σχέδιά τους για ψηφιακά νομίσματα. Στη χθεσινή συζήτηση έλαβε μέρος και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε προσωρινή την

άνοδο του πληθωρισμού, καθησυχάζοντας ότι τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για άρση των υποστηρικτικών μέτρων. 

 Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, η πανδημία προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ για τον μετριασμό τους έχουν ληφθεί άνευ προηγουμένου μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέτρα, συνέχισε, άρχισαν πλέον να αποδίδουν και αυτό διαπιστώνεται και στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες είναι σημαντικά αναθεωρημένες προς το καλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες. Σύμφωνα με τον κ. Ντόναχιου, η μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τους εμβολιασμούς που προκαλούν υποχώρηση της πανδημίας και άνοιγμα της οικονομίας, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχιστεί με στοχευμένο τρόπο προς επιχειρήσεις και εργαζομένους ώστε, όπως τόνισε, η ανάκαμψη να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα. 

   Εγγύηση καταθέσεων   

 Αναφορικά με τα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης που παραμένουν ανοικτά, ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε ειδικά στην εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, τονίζοντας ότι θα επιδιωχθεί μια συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη που θα είναι έτοιμος πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Ιούνιο. 

 Από την πλευρά του ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι αναμένει επιτάχυνση της ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο θεωρεί ότι αυτό δεν θα γίνει με εναρμονισμένο τρόπο, αλλά θα υπάρξουν αποκλίσεις μεταξύ κλάδων της οικονομίας και φυσικά μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο δεν πρέπει να αποσυρθούν με βεβιασμένο τρόπο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά να συνεχιστούν με στοχευμένο τρόπο. 

   Το Ταμείο Ανάκαμψης   

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζεντιλόνι στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης επικύρωσης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027, ώστε η Κομισιόν να τον χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για τα ομόλογα που θα εκδώσει προκειμένου να αντλήσει τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις τέσσερις χώρες (Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Ολλανδία) που έχουν απομείνει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο. 

 Στην ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει ακόμη ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιδίωξη με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο των ευκαιριών που προσφέρει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής ανάπτυξης ενός ψηφιακού ευρώ. 

   Τα «τραύματα» της κρίσης   

 Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα εντός του 2022, ωστόσο εκτίμησε ότι θα παραμείνουν από την κρίση «τραύματα», ειδικά σε ορισμένους κλάδους, αλλά και σε κάποιες χώρες περισσότερο από άλλες. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι η ανοδική τάση που παρατηρείται αυτήν την περίοδο έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ προέβλεψε ότι το 2022 θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα. Παρακολουθούμε στενά την πορεία των αποδόσεων, τον Ιούνιο θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης μέσω των εφαρμοζόμενων μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. «Είναι υπερβολικά νωρίς για να συζητήσουμε το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά, παρότι τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο έδειξαν ότι αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ο σύνθετος δείκτης της Markit, για μεταποίηση και υπηρεσίες, αυξήθηκε στο 55,1 από 50,5 του Απριλίου. 

 Πάντως, η Ευρωπαία αξιωματούχος συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ προέβλεψε περισσότερες πτωχεύσεις. 

 Τέλος, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ισορροπημένες τις προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομία, ενώ στάθηκε στις αποκλίσεις μεταξύ χωρών που επλήγησαν με διαφορετικό τρόπο από την πανδημία. 

   Σταϊκούρας: 4 προκλήσεις   

 Στις τέσσερις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη μετά την πανδημία και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά για να επιτευχθεί υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

 Αφού επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης έγκαιρα και αποτελεσματικά, σημείωσε πως έχουμε μπροστά μας προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και οι οποίες είναι: 

   *  Η ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική. 

   *  Η μετατόπιση των προσωρινών μέτρων στήριξης προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. 

   *  Η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. 

   *  Η επανεξέταση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης. 

 «Εάν εφαρμόσουμε όλες αυτές τις πολιτικές θα πετύχουμε υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» είπε ο κ. Σταϊκούρας. 

   «Ψηφιακό δολάριο»   

 Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει έρευνα αναφορικά με ένα ψηφιακό νόμισμα, σε μία σαφή ένδειξη ότι η Fed επισπεύδει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Παρ’ όλο που η Fed δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Πάουελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία των πληρωμών, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά και προσαρμόζεται σε αυτές τις καινοτομίες. 

 «Η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας μας προϋποθέτει οι άνθρωποι να έχουν εμπιστοσύνη όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και στα δίκτυα πληρωμών, στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που επιτρέπουν τη ροή χρημάτων σε καθημερινή βάση» δήλωσε ο Πάουελ. Στόχος της Fed, σύμφωνα με τον κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη, είναι η διασφάλιση ενός αποτελεσματικού συστήματος πληρωμών ικανού να παρέχει ευρείας κλίμακας οφέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προωθώντας ταυτόχρονα και την καινοτομία. 

 Οι κινήσεις πολλών χωρών, ειδικά της Κίνας, ως προς τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, επιτείνουν τον τελευταίο καιρό τις συζητήσεις για το πόσο επιθετικά θα πρέπει να κινηθεί η Fed. Τα γοργά βήματα με τα οποία προχωρά η Κίνα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. 

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%B4%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-eurogroup-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CE%BD/ar-AAKgOyy?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...