Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Τσίπρας: Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα με μείωση μισθών

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει κλείσει τον κύκλο του το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.

Στη συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όλα τα χαρακτηριστικά του κυριάρχου μοντέλου (διάχυση της ανάπτυξης προς τα κάτω, αυτορύθμιση της αγοράς, ανάπτυξη μέσα από τις κρίσεις) δεν λειτουργούν πλέον.
Αποτυχία στην πανδημία  
Σε ό, τι αφορά την πανδημία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει αποτύχει η εμβολιαστική προσπάθεια της ΕΕ. Κατά τον κ. Τσίπρα, η ΕΕ κινείται πολύ αργά και πολύ λίγο ακόμα και όταν κινείται σωστά. Ανάλογη ανεπάρκεια είχε δείξει τόσο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και στο προσφυγικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ, όπως και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτονται με τους όρους του χτες σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Η υγειονομική κρίση και η κλιματική κρίση συνιστούν ιστορικές τομές. Δεν μπορείς να τις ξεπεράσεις μέσα από την ανακύκλωσή τους, όπως συμβαίνει με την οικονομική κρίση. Μπορείς να κάνεις τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά δεν υπάρχει άλλο περιβάλλον για να καταστρέψεις και δεν υπάρχουν σύνορα απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο Μπάιντεν έχει συλλάβει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς και γι’ αυτό ζητάει την άρση των πατεντών των εμβολίων. Δεν γίνεται η ΕΕ να αντιλαμβάνεται το ζήτημα μέσα από τον πρίσμα των συμφερόντων 3-4 πολυεθνικών του φαρμάκου.

Αποτυχημένο το lockdown

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για αντιφάσεις στο άνοιγμα που επιχειρείται. Τόνισε δε ότι αποδείχτηκε αποτυχημένο συνολικά το μακροχρόνιο lockdown που ακολουθήθηκε. Πιο κρίσιμα ήταν αυτά που δεν έγιναν: Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αποτελεσματική ιχνηλάτηση, οι θεραπευτικές αγωγές με μονοκλωνικά αντισώματα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Προφανώς υπάρχει καθυστέρηση στον εμβολιασμό για την οποία την κύρια ευθύνη έχει η ΕΕ. Πάντως στο δεύτερο και το τρίτο κύμα είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην ΕΕ.

Όχι ανάπτυξη για λίγους

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εργαλεία που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε στο παρελθόν, όπως τα γεμάτα ταμεία από το μαξιλαράκι των 35 δισ. του ΣΥΡΙΖΑ, τον φτηνό δανεισμό χάρη στη ρύθμιση του χρέους που έγινε το 2018, η άρση της υποχρέωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν φοβάται μια νέα κρίση χρίση χρέους κι επιστροφή στις μέρες του Μνημονίου, αφού το χρέος είναι ρυθμισμένο μέχρι το 2032. Ο φόβος του είναι η ανάπτυξη να είναι ασθενική και να μην είναι συμπεριληπτική. Το ερώτημα είναι ποιοι και πόσοι θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη. Για παράδειγμα, θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωση της μεσαίας επιχειρηματικότητας;

Ιδεοληψία Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ιδεοληπτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εφαρμόζει πολιτικές του χτες. Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται τη νέα συγκυρία και το πνεύμα που φέρνει η πολιτική Μπάιντεν.

Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με μείωση μισθών. Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να κερδηθεί μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση φέρνει κατάργηση του οχταώρου και μετατροπή του σε δεκάωρο, πιο πολλές απολύσεις, πιο φτηνές υπερωρίες. Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν πιο πολύ για πιο μικρό μισθό.

Όσα λέει η κυβέρνηση για σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας είναι απατηλά γιατί είναι τεράστια η ανισότητα στη διαπραγματευτική δύναμη του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Παράθυρο με την Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αποδειχτεί επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την περιοχή αφού τη σταθεροποίησε και άνοιξε το δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία, έστω και μικρό, το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να κλείσει. Το παράθυρο αυτό ανοίγει λόγω της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία και την ανάληψη της διακυβέρνησης στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, καθώς και ότι έχει υιοθετήσει τη λογική «η μπάλα στην εξέδρα». Η χώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες διαλόγου με στόχο την προσφυγή στη Χάγη, κρατώντας τις κόκκινες γραμμές της (Συνθήκη της Λωζάνης, γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών).

Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα:

Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης

με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ. Πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει τη θέση της στην ΕΕ από τη στιγμή που η Τουρκία επιθυμεί ειδική οικονομική σχέση με την ΕΕ.

Για την Παλαιστίνη

Τέλος ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμό της Γάζας και την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα. Με αφορμή δε το λιντσάρισμα Άραβα από ακροδεξιούς Εβραίους, εξέφρασε το φόβο ότι η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πόλεμο εναντίον της συμβίωσης.

https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b8%cf%8e%ce%bd/ar-BB1gH5KT?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...