Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Δένδιας: Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Κόλπου

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις χώρες εταίρους και συμμάχους, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη εντατικοποίησης και της πολυμερούς διπλωματίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει». «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ακόμη και η πολιτική

προστασία σε μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τον Κόλπο», αναφέρει και τονίζει πως η Ελλάδα δεν χτίζει συμμαχίες ενάντια σε κανέναν και δεν αποκλείει κανέναν υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις προσπάθειές της να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή, που προσπαθούν να προσομοιώσουν, αν και ανεπιτυχώς, την πολιτική εξουσίας του 19ου αιώνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνοι τους παγκόσμιες προκλήσεις και προσθέτει πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία

«Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ή πιο πρόσφατα όπως ανακαλύψαμε, παγκόσμιες πανδημίες, είναι παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Επομένως, η πολυμέρεια δεν είναι μόνο η προτιμώμενη λύση. Είναι η μόνη λύση».

«Η επιστροφή σε παλιούς τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής, όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν σήμερα, δεν είναι πλέον εφικτή. Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των αποκλειστικών σφαιρών επιρροής».

Προσθέτει βέβαια ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των διμερών σχέσεων και αναφέρει την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην οικοδόμηση διμερών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας τόσο με τους εταίρους της στην ΕΕ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

«Επιπλέον, στόχος μου είναι να ενισχύσω τους υφιστάμενους ισχυρούς δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, αλλά και να προσεγγίσω χώρες που έχουν αυξημένο αποτύπωμα σε παγκόσμιες υποθέσεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , και την Αυστραλία», επισημαίνει. «Θέλουμε να οικοδομήσει σχέσεις με άλλα μέρη του κόσμου που δεν θεωρούνταν παραδοσιακά ως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα γαλλόφωνα μέρη της Αφρικής, τα οποία αποτελούν πολιτική επιλογή για την Ελλάδα, καθώς θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις σχέσεις μας με τον γαλλόφωνο κόσμο γενικά».

Αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στην αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας η οποία ιδανικά θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ σε πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουμε μια ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά», υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο East Med Gas Forum.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «γεωπολιτικά, θα αποτελούσε μια στρατηγική γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης» και σημειώνει πως η οικονομική βιωσιμότητά του, όπως και το αν είναι τεχνικά εφικτό έχουν αποδειχθεί από διεθνείς ανεξάρτητες μελέτες από εξειδικευμένες εταιρείες, συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις επενδύσεις (CAI) είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ και την Ελλάδα να εξισορροπήσουν τις επενδυτικές ροές και να διασφαλίσουν τη θέση των οικονομικών φορέων στην Κίνα. Επιπλέον, περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός δίκαιου και διαφανούς εμπορικού περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος μιας ισορροπημένης επενδυτικής συμφωνίας για τη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος», αναφέρει.

Στο πλαίσιο του έτους πολιτισμού και τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι δύο χώρες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις τους, να επιβεβαιώσουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους, καθώς και να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια αποφασιστική και καλά σχεδιασμένη πολιτική που απέφερε καρπούς, ενώ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, με την ψηφιοποίηση πολλών χρονοβόρων διαδικασιών

«Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ιστορία επιτυχίας παγκοσμίως», αναφέρει.

http://www.matrix24.gr/2021/05/dendias-i-ellada-gefira-sinergasias-metaxi-evropis-mesis-anatolis-ke-kolpou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...