Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Ο γρίφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου: Φούσκωσε συγκυριακά ή ήρθε για να μείνει; - Οι τρεις παράγοντες που θα το κρίνουν

Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν δέχεται την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι έχει χρίσει βασικό του αντίπαλο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου -για να υποστηρίξει το δίλημμα "Μητσοτάκης ή χάος"- εντούτοις οι μέχρι ώρας δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Πλεύση Ελευθερίας κρατάει σταθερά το τιμόνι της δεύτερης θέσης και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πού θα βρίσκεται όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι ο… βολικός αντίπαλος, καθώς η δημοσκοπική της άνοδος μπορεί να είναι παροδική και φωτογραφία της στιγμής, λόγω των Τεμπών, μπορεί και όχι. Και αυτό γιατί, όπως δείχνουν οι έρευνες, η Πλεύση Ελευθερίας "τραβάει" ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, ακόμη και από τη Νέα Δημοκρατία, αν και σε μικρότερο ποσοστό.

Η πορεία της συνεπώς, θα είναι μία συνάρτηση πολλών παραγόντων που ακόμη δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν: η εξέλιξη της υπόθεσης των Τεμπών είναι ένας παράγοντας, οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά είναι ένα ακόμη κρίσιμο μέγεθος, και φυσικά η πορεία του κυβερνητικού έργου.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Όλα τα παραπάνω και φυσικά τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα, θα καθορίσουν το μέγεθος της αποδοχής της Πλεύσης Ελευθερίας στον δρόμο της προς τις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν θα βρίσκεται στο 15 % ή στο 17,5% που την έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, θεωρούν ωστόσο βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κατρακυλήσει στα ποσοστά των εκλογών του 2023. Συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και σχέδιο, κυρίως γιατί απορροφά τη διαμαρτυρία των απογοητευμένων πολιτών, εκείνων που δείχνουν να απαξιώνουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τις πρακτικές του, εκτιμώντας ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανατροπή.

Στην κυβέρνηση πάντως έχουν ήδη αρχίσει να αποδομούν την κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται εμμέσως στις σειρήνες του λαϊκισμού που οι πολίτες δεν πρέπει να ακούσουν, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος θύμισε "την υποκριτική της στάση", αλλά και μία σειρά στελεχών, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μιλώντας προχθες στο Action 24, υποστήριξε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου "έχει λόγο στρατοδίκη, έναν βαθιά χρυσαυγίτικο λόγο".



Σκυτάλη πήρε χθες και ο κ. Φλωρίδης, με ευθεία επίθεση στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, με την οποία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. "Εκπροσωπεί εκείνη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έζησε". Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλιμάκωσε την επίθεση, προσθέτοντας: "Αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τα κατάφερε τότε, εκπροσωπεί η κ. Κωνσταντοπούλου τώρα. Πιστεύοντας ότι θα πάρει τη ρεβάνς για να οδηγήσει τη χώρα, εκεί που δεν κατάφερε να την οδηγήσει τότε".
Νέο αφήγημα και σύνθημα

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και την έλευση του Κωστή Χατζηδάκη στην Ηρώδου Αττικού, "λανσάρει" νέο σύνθημα, μετά το "Σταθερά, τολμηρά, μπροστά" της πρώτης τετραετίας. "Συνεχίζουμε δυνατά, τα καλύτερα είναι μπροστά μας", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αγία Βαρβάρα χθες, μετά την επίσκεψή του σε οικοτροφείο της Εκκλησίας. Η αρχή είχε γίνει από τον αντιπρόεδρο κ. Χατζηδάκη στο φόρουμ των Δελφών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες "να ακουμπήσουν στην Νέα Δημοκρατία, για να μην χαθούν όσα με κόπο αποκτήθηκαν".






Συνεργάτης του Πρωθυπουργού έλεγε στο TheTOC ότι αυτές οι επισκέψεις του Κυρ. Μητσοτάκη στις γειτονιές θα συνεχιστούν, με στόχο την υπενθύμιση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την προσέγγιση των παραδοσιακών κοινών της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία δέον είναι να επαναλαμβάνεται τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Η υπόθεση των Τεμπών αλλά και οι επικοινωνιακές αρρυθμίες που εμφάνισε επί μακρόν την κυβέρνηση έχουν θολώσει το μήνυμα, εικόνα που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αντιστρέψει σύντομα, πριν μπει στην προεκλογική κούρσα για την επόμενη αναμέτρηση.


Στο ίδιο κλίμα, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δύο παρουσίες του, στο Ίδρυμα Κωφών αλλά και στο οικοτροφείο της Εκκλησίας, θέλησε να δώσει το στίγμα ότι η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα σε ευάλωτους αλλά και σε άλλες ομάδες που χρειάζονται στήριξη, διορθώνοντας αδικίες, όπως με το επίδομα της κωφότητας, το οποίο δινόταν μόνο σε ηλικίες από 0 έως 18 ετών και στη συνέχεια από τα 67 έτη και μετά, αλλά και στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο όπου …έριξε την ιδέα της επέκτασης της δόμησης του- εάν επιτρέπεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό- ώστε να φιλοξενεί και φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα και έχουν ανάγκη φοιτητικής στέγης.
https://www.thetoc.gr/politiki/article/o-grifos-tis-zois-konstantopoulou-fouskose-sugkuriaka-i-irthe-gia-na-meinei---oi-treis-paragontes-pou-tha-to-krinoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου