Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

«Ναι» στη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά όχι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η καθημερινή συζήτηση να εξαντλείται στα εσωτερικά του κόμματος, ενόψει εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας τον Οκτώβριο, δεν σταματά όμως, και ούτε θα μπορούσε, η άσκηση αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δε θα μπορούσε να νοηθεί η έκκληση για πολλοστή φορά προς την κυβέρνηση, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός από την Ουάσινγκτον για τα ‘κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες’ που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επανήλθαν στο ζήτημα. «Η δημόσια αυτή δήλωση έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού Προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού Καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα. Είναι, δε, ευθέως αντιφατική προς τις εντός συνόρων δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Ν. Δένδια ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας, καθώς και προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν έχει αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας», λένε, τονίζοντας κάτι που μόνο λεπτομέρεια δεν είναι. Στην πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων και της αφοσίωσης της χώρας μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην Χαριλάου Τρικούπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

«Έχουμε ήδη ζητήσει δύο φορές να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όμως η κυβέρνηση μας αγνόησε. Επανακαταθέσαμε το σχετικό αίτημα», λένε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επαμφοτερίζουσα στάση και διγλωσσία, η οποία απειλεί να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μία εξέλιξη, που θυμίζουν ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνη, δεδομένης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και των εξωτερικών απειλών ιδίως στα νησιά του Αιγαίου. «Αναμένουμε τις άμεσες απαντήσεις της κυβέρνησης με επίσημο θεσμικό τρόπο», λένε.
https://www.matrix24.gr/2024/07/ne-sti-stirixi-tis-oukranias-alla-ochi-is-varos-ton-ethnikon-mas-simferonton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ν. Ανδρουλάκης: Να αποτελέσει παρελθόν η πολιτική που οδήγησε στην παρακμή τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας

Στην Κομοτηνή συνέχισε την προεκλογική δραστηριότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης , όπου συναντήθηκε με τη διοι...