Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ελπίδα, θλίψη, περηφάνια

Αβαζίτισσες κι Αβαζίτες,

Σας γράφω απ’ τη Γλασκώβη, γεμάτος ελπίδα, θλίψη και περηφάνια.

Το Avaaz αλλά και πολλοί άλλοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες, νέες και νέοι, αυτόχθονες ηγέτες και κυβερνήσεις, δώσαμε το παρόν στη Σύνοδο Κορυφής με έναν μαραθώνιο εκστρατειών -- όμως παρόλα αυτά η συμφωνία που υπογράφηκε για το κλίμα, ίσα που κρατάει ζωντανή την ελπίδα για επιβίωση.

Μπορεί να κερδίσαμε ορισμένες κρίσιμες μάχες για το μέλλον μας, όμως η συμφωνία απέχει ακόμα αρκετά απ’ αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτό όμως που με γεμίζει ελπίδα δεν είναι η συμφωνία των κυβερνήσεων, αλλά όσα καταφέραμε μαζί για την προστασία των ανθρώπων και του όμορφου πλανήτη μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με χιλιάδες ακτιβίστριες κι ακτιβιστές, και διπλωμάτες από χώρες που η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει σκληρότερα. Δες τι καταφέραμε…

Αυτές είναι δέκα επιτυχίες μας απ’ την COP26

Αρκετά πριν τη σύνοδο, το Avaaz συγκέντρωσε δωρεές για να φέρουμε αυτόχθονες αρχηγούς στη Γλασκώβη και να κάνουμε τις φωνές τους να ακουστούν. Δεν κατάφεραν όλα όσα ήθελαν, όμως στο τελικό κείμενο συμπεριλήφθηκαν αναφορές στα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών κι αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος των πολιτισμών τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Βοηθήσαμε επίσης να έρθουν διπλωμάτες από αναπτυσσόμενες χώρες και νέοι ακτιβιστές!




Κάναμε την εμφάνισή μας στη Γλασκώβη αμέσως μετά από μια σειρά δυναμικών διαφημίσεων που τρέξαμε σε Αυστραλία, Ιταλία και Καναδά -- χώρες που στέκονται εμπόδιο στην κλιματική χρηματοδότηση. Απαιτήσαμε να σώσουν ζωές, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να συγκεντρωθούν τα 100 δισ. δολάρια που οι πλούσιες χώρες είχαν υποσχεθεί, αλλά δεν έδωσαν ποτέ.




... και την 1η μέρα των διαπραγματεύσεων, ξεκινήσαμε μια απ’ τις πιο επιτυχημένες μας εκστρατείες -- μια κραυγή για κλιματική δικαιοσύνη σε συνεργασία με 4 νεαρές ακτιβίστριες: τις Γκρέτα Τούνμπεργκ, Βανέσα Νακάτε, Ντομίνικα Λασότα και Μίτζι Ταν. Συγκέντρωσε 1,8 εκατ. υπογραφές μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων! Και μαζί βοηθήσαμε να ακουστούν οι φωνές μας στα ΜΜΕ.



Μετάφραση Tweet: Ως πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση. Όχι σε έναν χρόνο ή έναν μήνα. Τώρα. Πάρε μέρος μαζί μου και με ακτιβιστές κι ακτιβίστριες απ’ όλο τον κόσμο και απαίτησε απ’ τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση στην Cop26. Είμαστε ήδη 650.000!

H ομάδα δράσεών μας τράβηξε την προσοχή με ένα δυναμικό συλλαλητήριο για την «Κλιματική Προδοσία». Αβαζίτισσες κι Αβαζίτες απ’ τη Γλασκώβη έφτασαν αμέσως και σχημάτισαν συνθήματα κρατώντας γράμματα… δίνοντας δύναμη σε νέες και νέους, κι αυτόχθονες ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο να παραδώσουν μια εκκωφαντική έκκληση για ουσιαστική δράση, αντί για άδεια λόγια.




Συνεργαστήκαμε με γονείς που μάχονται για το μέλλον και την ευημερία των παιδιών τους, και βοηθήσαμε μητέρες να στείλουν τη φωνή τους παντού στα ΜΜΕ απαιτώντας να μπει τέλος στα ορυκτά καύσιμα. Εδώ βλέπετε πέντε από αυτές τις γενναίες μητέρες, τη στιγμή που παραδίδουν το αίτημά τους απευθείας στον πρόεδρο του συνεδρίου, Αλόκ Σάρμα.



Μετάφραση είδησης: «Σκοτώνουν τα παιδιά μας»: μητέρες απ’ όλο τον κόσμο απαιτούν την απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα ερευνητών μας ένωσε τις δυνάμεις της με αναλυτές από άλλους οργανισμούς, με στόχο τον εντοπισμό επικίνδυνων fake news που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις κλιματικές δράσεις ή να βλάψουν ακτιβιστές. Όταν διαδικτυακά τρολ απ’ τη Βραζιλία άρχισαν να σπέρνουν ψέματα σχετικά με μια αυτόχθονη ακτιβίστρια που άνοιξε τις συζητήσεις, ξεκινήσαμε έρευνες και ειδοποιήσαμε τα ΜΜΕ ώστε να αποκαταστήσουν την αλήθεια.




Η ομάδα πίεσης του Αvaaz έπιασε δουλειά γράφοντας το κείμενο της συμφωνίας όπως εμείς το ονειρευόμαστε, και το μοιράστηκε κυριολεκτικά με εκατοντάδες κυβερνήσεις και διπλωμάτες, πείθοντας τους να στηρίξουν τη λήψη κρίσιμων μέτρων για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε αποδεκτά όρια. Η δράση μας βοήθησε αρκετά τις αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν μικρές αντιπροσωπίες στις συζητήσεις και που δυστυχώς η κλιματική κρίση επηρεάζει περισσότερο.




Κι όταν ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να συναντήσει νεαρούς ακτιβιστές, συνεργαστήκαμε μαζί τους για να φέρουμε ξανά στο επίκεντρο την κρίσιμη υπόσχεση που έδωσε πριν 12 χρόνια στην Κοπεγχάγη και να απαιτήσουμε να την κρατήσει -- να ενισχύσει την κλιματική χρηματοδότηση για τις ευάλωτες χώρες με δισεκατομμύρια δολάρια.



Μετάφραση Tweet: Κύριε Ομπάμα, ήμουν 13 όταν υποσχεθήκατε 100 δισ. δολάρια για το κλίμα. Οι ΗΠΑ αθέτησαν την υπόσχεσή τους κι αυτό θα κοστίσει ζωές στην Αφρική. Η πλουσιότερη χώρα του κόσμου δεν συνεισφέρει αρκετά. Θέλετε να συναντηθείτε με τους νέους στην Cop26, εμείς όμως θέλουμε δράση. Ομπάμα και Πρόεδρε Μπάιντεν, ξηλωθείτε.

Την ίδια στιγμή, η ομάδα δράσεών μας ένωσε τις δυνάμεις της με ένα απίθανο γκρουπ καλλιτεχνών και τη «Μικρή Αμάλ», μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, σύμβολο των προσφυγόπουλων. Ήρθαν στη Σύνοδο Κορυφής να συναντήσουν τους νεαρούς ακτιβιστές που θα παρέδιδαν τις φωνές μας. Τι υπέροχη φωτογραφία!



Αργότερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις έφταναν στο τέλος τους, εντείναμε την πίεση στις χώρες που έβαζαν εμπόδια. Όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποφύγουν την υπόσχεσή τους για οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων χωρών, δημοσιεύσαμε μια δυναμική ολοσέλιδη διαφήμιση στη Financial Times και την παραδώσαμε στον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Τσέκαρέ την!



Η διαφήμιση κίνησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ κι έτσι η πίεση για χρηματοδότηση αυξήθηκε, εξασφαλίζοντας πολύτιμη στήριξη σε ευάλωτες χώρες, σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων.



Όλα κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία -- οι κυβερνήσεις δέχτηκαν να εντείνουν γρήγορα τις προσπάθειες ώστε η υπερθέρμανση να μην ξεπεράσει τον 1,5°C, αλλά και να προσφέρουν ενίσχυση δισεκατομμυρίων στις χώρες που έρχονται πρώτες αντιμέτωπες με την κλιματική κρίση. Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η ανάγκη για μείωση του λιγνίτη, της πιο βρώμικης πηγής ενέργειας, αλλά και για μείωση των τρισεκατομμυρίων δημόσιων κονδυλίων που συντηρούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.




Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Κι αυτό είναι που με θλίβει. Έπρεπε και μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερα στη Γλασκώβη. Άνθρωποι ήδη πεθαίνουν από κλιματικές καταστροφές, και πολύτιμοι οικότοποι έχουν ήδη χαθεί. Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία οδεύει προς αύξηση κατά 2,4°C τουλάχιστον -- που είναι αρκετό για να φέρει κλιματική καταστροφή ικανή να αφανίσει πολλά ειδών φυτών και ζώων, αναγκαστική μετανάστευση και αδιανόητο ανθρώπινο πόνο. Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή τώρα.

Και θα την έχουμε. Ένα ισχυρό κίνημα δημιουργείται σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε μόνοι. Κάθε μέρα γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί. Κι αυτό χάρη σε όλες κι όλους εσάς που λάβατε μέρος σε εκστρατείες, στηρίξατε οικονομικά το κίνημά μας, δώσατε το παρόν σε διαμαρτυρίες και βοηθήσατε να ακουστούν οι φωνές μας για να χτίσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε -- ένα μέλλον όπου ζούμε σε αρμονία με τον πλανήτη μας. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου.

Bert κι όλη η ομάδα του Avaaz στη Γλασκώβη και σ’ όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου