Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Άρον-άρον μέτρα με φόντο τον εκτροχιασμό της πανδημίας

Παρότι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επέμεναν κατηγορηματικά ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να λαμβάνει αποφάσεις «υπό την πίεση της πανδημίας», οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές που φαίνεται πως και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως η πολυτέλεια του χρόνου έχει χαθεί.

Χθες, κατά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, κατέστησαν σαφές δύο πράγματα: πρώτον, ότι τα χειρότερα είναι ήδη μπροστά μας και, δεύτερον πως οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν όσο δεν αποφασίζονται αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας.

Οδικός χάρτης

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τρίγωνο Μαξίμου-υπουργείο Υγείας-επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει ήδη αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα, που οδηγούν σε «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ένα σενάριο lockdown», όπως τονίζει εμφανώς «κουμπωμένος» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Με άλλα λόγια, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ενημερώσει προσωπικά τον πρωθυπουργό για όλα τα μελλούμενα και τις προβλέψεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και θα τεθεί το πλαίσιο των μέτρων που θα εξετάσει η ίδια η επιτροπή αύριο. Σε απλά ελληνικά, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας θα θέσει επί τάπητος στη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό όλα τα μέτρα που έχουν σκεφτεί οι επιστήμονες και θα ενημερωθεί ποια τυγχάνουν της «ανοχής» της κυβέρνησης και ποια αποκλείονται εντελώς. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιστήμονες που υπεραμύνονται της τακτικής των αυστηρών τοπικών lockdown, ωστόσο το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τέτοιου τύπου περιοριστικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα δεν κουβεντιάζει καν.

Τα μέτρα

Εξάλλου, όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, υπάρχει μία «βεντάλια» από μέτρα που μπορεί και τους ανεμβολίαστους να πιέσει και ασφαλέστερη λειτουργία της κοινωνίας να διασφαλίσει, χωρίς να χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Για παράδειγμα, παρά τις αντιδράσεις που στο Μαξίμου ξέρουν ότι θα συναντήσουν, είναι αρκετοί οι λοιμωξιολόγοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστεί το ωράριο της εστίασης -ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όσες κατηγορίες εργαζομένων έχουν τώρα υποχρέωση για ένα rapid τεστ την εβδομάδα, θα επιβαρυνθούν με δύο, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η θέσπιση «πράσινου πάσου» για να χρησιμοποιήσει κανείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή για να συμμετάσχει σε άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θεωρείται προσώρας «προωθημένη» σκέψη, αν και έχει αποδώσει στην Γαλλία, την Ιταλία και αλλού. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αποκλειστεί να επανέλθουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό. Τέλος, έχει εξεταστεί και η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους τομείς της εστίασης, αλλά και αυτό συναντά αρκετούς «δισταγμούς» ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων…
http://www.matrix24.gr/2021/11/aron-aron-metra-me-fonto-ton-ektrochiasmo-tis-pandimias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου