Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Καύσωνας και στις τιμές ρεύματος

Του Γιώργου Αλεξάκη

Εκρηκτικό κοκτέιλ λόγω ζήτησης, μη λειτουργίας διασύνδεσης με Ιταλία και μειωμένης απόδοσης ΑΠΕ

Δεν έχει τέλος η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, και δη από τις 26 Ιουλίου (οπότε και εκτινάχθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα κατά 26,04%), λόγω και του καύσωνα και της συνεπαγόμενης υψηλής ζήτησης. Πιο συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 έφτασε στα τα 143,23 ευρώ/MWh. Η τιμή ενισχύθηκε 4,6% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής. Μάλιστα, η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 160,37 ευρώ/MWh από τη 1 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, ενώ το χαμηλό του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 102,84 ευρώ/MWh στις 8 και 9 το πρωί. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 400,63GWh μειωμένη 5% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 136,93 ευρώ/MWh. Μάλιστα η τιμή αυτή ήταν ενισχυμένη κατά 10% σε σχέση με την τιμή της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας έφτασε στα 123,96 ευρώ/MWh. Μάλιστα, η τιμή ενισχύθηκε 4% σε σχέση με αυτήν της Τετάρτης. Αυτά πάντως τα δεδομένα διαμορφώνουν ανοδικές πιέσεις στους μέσους όρους τιμών του Ιουλίου, με βάση τους οποίους διαμορφώνονται και οι σχετικές ρήτρες για πολλά από τα τιμολόγια ρεύματος στη λιανική αγορά.

Πάντως ήδη σε σχέση με την αρχή του χρόνου οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική έχουν εκτοξευτεί και «σπρώχνοντας» προς τα πάνω τους μέσους όρους φέρνουν αναπροσαρμογές των ρητρών των τιμολογίων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυξήσεις σε σχέση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς που ξεπερνούν το 20% για τιμολόγια πάντα που έχουν ενσωματωμένες τις σχετικές ρήτρες.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της MWh φέτος με βάση στοιχεία 5μήνου ήταν στα 57,8 ευρώ. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) για τον Ιούνιο υπολογίστηκε περίπου στα 79,33 ευρώ/MWh. Τον Μάιο, δε, η μέση ΤΕΑ ήταν στα 63,16 ευρώ/ MWh. Με βάση, δε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τελική μέση τιμή για τον Ιούλιο θα κλείσει γύρω στα 100 ευρώ/MWh και βέβαια τίθεται το ερώτημα του τι θα γίνει τόσο στη μέση όσο και στη χαμηλή τάση.

Επίσης η ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, έπειτα από πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταργεί τη ρήτρα Ρύπων CO2 από την 5η Αυγούστου και την αντικαθιστά με μια άλλη αντίστοιχη, που «πατά» στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα βέβαια ενεργοποιεί έκπτωση 30% (πέραν της έκπτωσης συνέπειας 5%) ώστε να μην υπάρξουν κατά το δυνατόν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική τιμή έχει τριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2020, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του Target Model. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες και οι γειτονικές χώρες έχουν ανεβασμένες τιμές ρεύματος. Έτσι χθες η Βουλγαρία κατέγραφε τιμή στα 122,03 ευρώ/MWh, η Ιταλία ήταν στα 115,29 ευρώ/MWh, η Σλοβενία στα 112,93 ευρώ/MWh και η Σερβία 118,19 ευρώ/MWh.

Έκτακτα μέτρα για να αντέξει το σύστημα

Έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας απηύθυνε, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη χθες το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα επί τάπητος τέθηκε η λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας για τη βιομηχανία, ενώ εντείνεται και η προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές. Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρικό σύστημα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα δοκιμάζεται και σήμερα εκτιμάται ότι θα σηκώσει ένα πολύ μεγάλο φορτίο, την ώρα μάλιστα που οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά δεν αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά λόγω του καιρού, αλλά και η διασύνδεση της Ιταλίας παραμένει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

Στο φόντο αυτό, στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος που συγκάλεσε ο υπουργός Ενέργειας -και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, των ηλεκτροπαραγωγών με παράλληλη σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει εν όψει των επόμενων ημερών και κυρίως της Δευτέρας, όταν εκτιμάται ότι κατά τις ώρες αιχμής (περί τις 21:00) το συνολικό φορτίο του συστήματος θα φτάσει τα 9.600 MW, σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.

Πέρα από την έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ετέθησαν τα εξής:

* Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού. Ειδικότερα, κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα, καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600 MW κατά την ώρα αιχμής. Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας, η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου. Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

* Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Όπως αναφέρθηκε, οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με τη φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται, όπως τονίζεται, στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

* Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

Οι οδηγίες από το ΥΠΕΝ

Οδηγίες εξέδωσε το ΥΠΕΝ που τονίζει ότι λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και εν όψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

* Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

* Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2021/08/04/%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...