Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πώς θα γίνουν «καπνός» οι αυξήσεις στα τσιγάρα


Κερδίζουν 50.700.000 ευρώ από την αύξηση της τιμής των καπνικών προϊόντων, όμως την ίδια στιγμή χάνουν 320.000.000 από φόρους λόγω της αύξησης που θα προκληθεί στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Κάπως έτσι τα 50.700.000 ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, στον καπνό και στα πούρα προκειμένου να μην εφαρμοστεί εισιτήριο 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία, είναι... καλύτερα από τα φορολογικά έσοδα των 320.000.000 ευρώ, τα οποία θα γίνουν «καπνός» λόγω της πτώσης της κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων και της ταυτόχρονης στροφής στο λαθρεμπόριο!

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά 5 λεπτά ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων
και κατά 7 λεπτά ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 1 ευρώ. Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.

Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φτάσουν στα 50.700.000 ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45.000.000 ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Ωστόσο από την πλευρά της καπνοβιομηχανίας αλλά και των ενώσεων καπνοπωλών επισημαίνεται ότι τα 5 λεπτά επιπλέον φόρος στο πακέτο των 20 τσιγάρων μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά δεν είναι, καθώς εκτοξεύει τη συνολική φορολόγηση στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Το αποτέλεσμα είναι να απομένει ένα 10% (περίπου 30-40 λεπτά) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα - βιομηχανία, χονδρέμπορο και λιανοπωλητή.
Δηλαδή η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας δημιουργική... αριθμητική, από τη μια υπερκαλύπτει την απώλεια των 45.000.000 ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ και, από την άλλη, αδιαφορεί τόσο για τις δραματικές συνέπειες (απώλεια εισοδημάτων, θέσεων εργασίας κ.λπ.) που θα υποστούν 50.000 οικογένειες (25.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα, 10.000 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία και τη διανομή και περίπου 15.000 καπνοκαλλιεργητές) όσο και για την πολύ μεγαλύτερη απώλεια δημόσιων εσόδων!

Ηδη το κράτος, λόγω των απανωτών αυξήσεων στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, χάνει περίπου 700.000.000 ευρώ από την ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών στα λαθραία προϊόντα (τσιγάρα και χύμα καπνός), ποσό το οποίο θα ξεπεράσει το 1 δισ. εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των παραγόντων της αγοράς για πτώση 10% της νόμιμης κατανάλωσης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η νέα αύξηση κατά 5 ευρώ στα 1.000 τσιγάρα θα οδηγήσει σε απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων, τα οποία σήμερα αγγίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 3,2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 320.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2009-2013 τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία των καπνικών προϊόντων είναι μειωμένα κατά 1,2%, παρά την αύξηση του φόρου κατά 53,3% και της μέσης λιανικής τιμής κατά 34%. Μάλιστα την ίδια στιγμή που η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων σημείωσε πτώση 36% και ο κλάδος του καπνού έχασε το 60% της αξίας του (στοιχεία του 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η παράνομη εμπορία τσιγάρων ανήλθε στο 20% της νόμιμης, έναντι μόλις 5% το 2009.

Δεδομένου ότι η δυναμική του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων ενισχύεται συνεχώς, εκτιμάται ότι σήμερα περίπου το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται στη χώρα μας διακινείται παράνομα. Δηλαδή οι Ελληνες κάπνισαν το 2013 περισσότερα από 4,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 340% σε σχέση με το 2009 (1 δισ. λαθραία τσιγάρα), ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται δραματικά και οι συνέπειες στην αλυσίδα της νόμιμης διακίνησης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, εκτιμάται ότι το 2012 χάθηκαν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο τσιγάρων λόγω της μείωσης τζίρου.


Επιστολή στον πρωθυπουργό

Τον εικοσαπλασιασμό των προστίμων που επιβάλλονται για την παράνομη εμπορία, τη διακίνηση και την πώληση καπνικών προϊόντων, αλλά και να τιμωρούνται ως κακουργήματα οι πράξεις των παράνομων διακινητών και πωλητών προτείνει η Ενωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας ως ισοδύναμο μέτρο για τα 5 λεπτά αύξηση.

Οπως αναφέρουν οι καπνοπώλες με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, «τα ελαστικά μέτρα και τα χαμηλά πρόστιμα δεν εμποδίζουν τους διακινητές να προβούν σε εγκληματικές πράξεις.

Τα πλημμελήματα, όπως χαρακτηρίζονται στον νόμο οι πράξεις των παράνομων διακινητών - πλανόδιων πωλητών λαθραίων τσιγάρων και χύμα καπνού, αγνώστου προελεύσεως, σε κεντρικά σημεία των πόλεων και στις λαϊκές αγορές θεωρούμε ότι θα πρέπει και αυτά άμεσα να χαρακτηριστούν και να τιμωρούνται πλέον ως κακουργήματα, προτού θρηνήσουμε θύματα. Η διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στοιχίζει πολύ ακριβά στο Ελληνικό Δημόσιο και στην ελληνική κοινωνία».
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...