Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αλλάζουν οι «αποδείξεις»


Σπασμωδικές κινήσεις, που φανερώνουν για ακόμη μία φορά έλλειψη σχεδιασμού και στόχευσης, κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της συλλογής αποδείξεων. Το τελευταίο σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι είναι ότι θα μετρούν κατά το ήμισυ της αξίας τους στην Εφορία οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Δηλαδή το «καλάθι» των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι είναι το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι τα έξοδα αγοράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή οι δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα χρήσης του αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είχαν καλλιεργήσει στο παρελθόν προσδοκίες για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και αυξημένα «μπόνους» για τους φορολογουμένους που θα μάζευαν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι, γιατροί).


Να θυμίσουμε ότι στο οικονομικό επιτελείο έφτασαν το προηγούμενο διάστημα να συζητούν έως και την εξαίρεση των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, γεγονός το οποίο έσπειρε τον φόβο σε χιλιάδες φορολογουμένους που κινδύνευαν να βρεθούν με λιγότερες αποδείξεις στα χέρια τους από τα όρια που θεσπίστηκαν.

Να σημειωθεί ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν εφέτος αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να τις συγκεντρώσει, τότε η «ποινή» για την αξία των αποδείξεων που του λείπει θα είναι να καταβάλει πρόσθετο φόρο 22%.

Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί επιτέλους η απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς ποιες αποδείξεις συλλέγονται το 2014 και σε τι ποσοστό της αξίας τους θα αναγνωρίζονται από την Εφορία
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

423.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί – 1 στους 4 θα πληρώσει φόρο έως 400 ευρώ

Σε 422.878 ανέρχονται οι φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης οριστικοποίησης, για πρώτη φορά φέτος, ενώ ...