Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αυξημένους φόρους εισοδήματος και ακινήτων 1,5 δις ευρώ θα πληρώσουμε το 2014

Αυξημένους φόρους εισοδήματος και ακινήτων 1,5 δις ευρώ θα πληρώσουμε το 2014, κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014


Αποκαλυπτικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Η αύξηση των φορολογικών εισόδων προβλέπεται μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να φορολογηθούν ακόμη και «πεθαμένοι» προκειμένου να εμφανιστεί έστω στα χαρτά το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου το πρωτογενές πλεόνασμα ι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%. Ωστόσο το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού αναμένεται τον Νοέμβριο.


Όπως αναφέρεται στον Τύπο του Σαββάτου, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ). Με λίγα λόγια η πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, επιβεβαιώνοντας το eklogika.gr ότι πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόϊκα είναι να αποφευχθεί η τυπική χρεοκοπία αδιαφορώντας για την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τις ολέθριες επιπτώσεις της.

Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. (δεν διασαφηνίζεται αν οι εξοικονόμηση προέρχεται από τη διαθεσιμότητα ή και από νέα περικοπές και μειώσεις).

Για το 2013 η ύφεση της οικονομίας υπολογίζεται στο 4%(στο ποσοστό αυτό συμφώνησαν ύστερα από διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη 0,6%.
 http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...