Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

Στόχος η επίβλεψη των οικονομιών των χωρών της ΕΕ
Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European systemic risk board, ESRB), το οποίο θ' αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Ιανουάριο, θα έχει ως στόχο να εκδίδει προειδοποιήσεις για ενδεχόμενους κινδύνους όσον αφορά στην οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ καθώς και συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Το Συμβούλιο έχει επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ και καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στόχος του είναι να επιτύχει την καλύτερη επίβλεψη των ευρωπαϊκών οικονομιών και την επίτευξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και μέλος του Συμβουλίου, Βίτορ Κονστάντσιο, αναφέρει παραδείγματα προειδοποιήσεων, τις οποίες θα μπορούσα να έχει απευθύνει στο παρελθόν το Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι και η έγκαιρη προειδοποίηση για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.
"Θα μπορούσαμε, επίσης, να είχαμε προειδοποιήσει για τη φούσκα ακινήτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία και για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα στην ανατολική Ευρώπη. Αυτά είναι παραδείγματα κινήσεων που θα είχε κάνει το Συμβούλιο προκειμένου να εμποδίσει τις κρίσεις.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...