Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

“Μείωση αποδοχών με συναίνεση ή ρύθμιση χειρότερη…”

«Δεν ζήτησα εγώ την μείωση μισθών κατά 10%» δηλώνει στο «protothema.gr» ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης  ο οποίος συμπληρώνει ότι κατατέθηκε από τον ίδιο και την διοίκηση της Αγροτικής πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας στο οποίο προβλεπόταν μείωση εξόδων κατά 16,6%. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Τροϊκας δεν συμφωνούσαν με αυτό το ποσοστό  και ζήτησαν μεγαλύτερες περικοπές  εξόδων που φθάνουν έως το 25%.

Έτσι, για να επιτευχθεί μείωση εξόδων 25% απαιτείται στο σκέλος των μισθών μείωση σε ποσοστό 10% «την οποία και πρότεινε προς την τροϊκα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου», όπως λέει ο ίδιος.  Εξάλλου, η διοίκηση εκτελεί τις αποφάσεις του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου.

Κατά την εκτίμηση του προέδρου της Αγροτικής Τράπεζας η μείωση αυτή πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής των εργαζομένων, δηλαδή να υπογραφεί συλλογική σύμβαση μαζί τους . Μετά, όμως, από τις συζητήσεις με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Πανταλάκης εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την μείωση μισθών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δυνατότητες που έχει το δημόσιο είναι μια νομοθετική ρύθμιση. Αν μάλιστα εξελιχθεί η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση τότε η νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να είναι χειρότερη για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες είχε συμμετείχε και ο ίδιος. Κι αυτό γιατί στην νομοθετική ρύθμιση δεν θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, όπως συμβαίνει με την συλλογική σύμβαση.

Προτεραιότητα η αύξηση κεφαλαίου και όχι η συγχώνευση

Η προτεραιότητα για την Αγροτική Τράπεζα, όπως προσθέτει είναι η αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας και τα στοιχεία περικοπής του κόστους (μείωση εξόδων, πώληση συμμετοχών), και όχι η συγχώνευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και το Ταχυδρομικό.

Η Αγροτική Τράπεζα συζητά με τους συμβούλους της την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ  ( 675 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των προνομιούχων κεφαλαίων και 325 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση κεφαλαίου ).

Όπως καταλήγει ο κ. Πανταλάκης,  το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν  είναι οριστικό καθώς  πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε ανάλογες αναδιαρθρώσεις έχουν λάβει χώρα στην Ευρώπη όπως συνέβη με την Ολλανδική ING, την Βελγική Fortis και την Commerzbank. Και στις τρείς περιπτώσεις υποβλήθηκαν  σχέδια αναδιάρθρωσης με μείωση μισθών, απολύσεις, πωλήσεις συμμετοχών.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...