Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ανάλυση: Ποιοι κέρδισαν από τους 6 υποψηφίους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ στο «debate» του ΣΕΦ

Ορισμένα κωδικοποιημένα συμπεράσματα από τις ομιλίες των 6 υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ Η γενική εικόνα της εκδήλωσης ήταν σε υψηλό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ζωντανός πολιτικός οργανισμός μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής «νεκροφάνειας».

Σοβαρές πολιτικές ομιλίες, έλλειψη τοξικότητας, πολιτικός πολιτισμός μεταξύ των υποψηφίων και εξαιρετικό ακροατήριο, χωρίς φανατισμούς και γιουχαίσματα, με ακριβοδίκαιο χειροκρότημα στους ομιλητές.


ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Από τους 4 που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, κανένας δεν κέρδισε με διαφορά,αλλά και κανένας δεν έχασε.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, τότε αυτά είναι τα εξής: Πιο ιδεολογικές και στρατηγικές οι ομιλίες των Π. Γερουλάνου και Α. Διαμαντοπούλου, πιο πραγματιστική η ομιλία του Χ. Δούκα, πιο κομματική η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη.

Σε έναν άλλο άξονα,οι ομιλίες Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου και Δούκα απευθύνονταν σε «εθνικό ακροατήριο», είχαν «πρωθυπουργικά» χαρακτηριστικά, ενώ η ομιλία Ανδρουλάκη είχε στόχο περισσότερο το
κομματικό ακροατήριο. Όμως, επειδή όλα αυτά είναι κινήσεις στη σκακιέρα και επιλογές της καμπάνιας των υποψηφίων, θα κριθούν στο τέλος εκ του αποτελέσματος.


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ 4 Επειδή η σύγκριση με την παράλληλη εκλογική διαδικασία που «τρέχει» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη, η σύγκριση αποδεικνύεται καταλυτική. Ένα κόμμα σε ανοδική τροχιά (το ΠΑΣΟΚ) και ένα κόμμα σε «σπιράλ θανάτου» (ο ΣΥΡΙΖΑ).


Παρότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξαναβρεί τον βηματισμό του, είναι βέβαιο ότι σταδιακά τον ανακαλύπτει. Βγάζει περισσότερη πολιτική υγεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι διαθέτει σοβαρά ηγετικά στελέχη, έμαθε τον πολιτικό διάλογο, ξέφυγε από νοοτροπίες «ανθρωποφαγίας».

Ακόμη και οι δυο υποψήφιοι που υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις, η Ν. Γιαννακοπούλου και ο Μ. Κατρίνης έδειξαν με τις ομιλίες τους ποιότητα, σοβαρότητα και ηγετικά χαρακτηριστικά, απέδειξαν ότι «μπορούν να σταθούν» στην κεντρική πίστα και ότι διαθέτουν μέλλον.

Όλα αυτά είναι στοιχεία δυσδιάκριτα και ανύπαρκτα στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη «ανθρωποφαγία» του Σ. Κασσελάκη.
https://www.madata.gr/epikairotita/politics/927500-analysh-poioi-kerdisan-apo-toys-6-ypopshfioys-archhgoys-toy-pasok-sto-debate-toy-sef.html#google_vignette

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το αναπόφευκτο δίλημμα

Οι ρυθμοί της επιστροφής στην πολιτική ρουτίνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μάλλον καταιγιστικοί, με ανοιχτά μέτωπα παντού, στο εσωτ...