Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το «καλάθι» του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αλλαγές στις συντάξεις, εισφορά αλληλεγγύης, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και άλλα θα προωθηθούν από το φθινόπωρο στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Τις ανακοινώσεις θα κρατάει στο… καλάθι του στο βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένεται να αναφερθεί στις αυξήσεις των συντάξεων και άλλων βασικών επιδομάτων, καθώς και στις εφάπαξ ενισχύσεις. Οι βασικές αλλαγές που έρχονται από το φθινόπωρο:

1. Αυξήσεις 2,5% στις συντάξεις για περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ: Οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

3. Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων: Το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν για να δοθεί υψηλότερο επίδομα προσωπικής διαφοράς είτε θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες ομάδες πολιτών με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης (επιταγή ακρίβειας), δηλαδή σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες κατηγορίες πολιτών, καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

4. Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ): Το μέτρο που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ χρήζει τροποποίησης, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα, όπου συνταξιούχοι, ενώ περίμεναν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, τελικά είδαν μείωση! Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025.

Τα σενάρια πλέον λένε αρχικά να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για τον προϋπολογισμό, καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ… Έτσι, σκέπτονται να «παγώσουν» τα ποσά που θα προκύπτουν ως εισφορά αλληλεγγύης εάν ο δικαιούχος αλλάζει κλιμάκιο λόγω αύξησης και τελικά διαπιστώνει μείωση στο καθαρό ποσό σύνταξης που λαμβάνει.

Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα ποσοστά εισφοράς, ανάλογα με το εάν πρόκειται για κύριες ή για επικουρικές συντάξεις. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ΕΑΣ για τις κύριες να υποχωρήσει και για τις επικουρικές να αυξηθεί. Ειδικότερα εξετάζονται:

● Μείωση των συντελεστών κατά 50%.


● Κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις (με όφελος από 10 έως 71 ευρώ τον μήνα).


5. Συντάξεις χηρείας: Η περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35%, αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις, ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και να διευκολυνθούν με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις. Παράλληλα συζητείται η επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει η περικοπή να γίνει στη μικρότερη σύνταξη, καθώς και η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) κι όχι το σύνολό της, μετά την τριετία.

6. Νέος τρόπος υπολογισμού αποδοχών: Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4387/2016), από το 2025 ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με τον δείκτη μεταβολής μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.



7. Μείωση εισφορών: Η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα και θα μοιραστεί σε μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευσή της είτε σε δεύτερο χρόνο εντός της επόμενης χρονιάς είτε εντός του 2026. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πρώτη μείωση να αφορά μόνο τις εργοδοτικές εισφορές για να ελαφρυνθεί το βάρος των επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για την πραγματική αύξηση των μισθών.

8. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία: Εν αναμονή της διάταξης που θα καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησής τους βρίσκονται οι συνταξιούχοι αναπηρίας. Η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τη διακοπή της εργασίας του εργαζόμενου με αναπηρία, προκειμένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% επί του εισοδήματός του από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ.

Η διάταξη θα επιλύσει το πρόβλημα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας και οι συνταξιούχοι αναπηρίας θα προστατεύονται από αυτή την ταλαιπωρία.

9. Εξαγορά πλασματικών ετών για την επικουρική: Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων, καθώς και την εξαγορά πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών, ώστε να απονέμεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα η επικουρική.

Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σήμερα στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που καλύπτει τους περισσότερους ασφαλισμένους. Θυμίζουμε βέβαια ότι το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών έχει εκτοξευτεί στα ύψη και υπολογίζεται στο 20% επί των μεικτών αμοιβών του προηγούμενου από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης μήνα. Χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά για αναγνώριση του επικουρικού ταμείου ή χρόνου για βελτίωση των εφάπαξ παροχών.

10. Συνταξιούχοι που έχουν οφειλές: Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη έως 30.000 ευρώ (από 20.000) και οι αγρότες με χρέη έως 10.000 ευρώ (από 6.000). Οι οφειλέτες, ωστόσο, πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή των 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτη του ΟΓΑ.

11. Υψηλότερη σύνταξη λόγω αυξημένων εισφορών: Οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μπορούν να προσδοκούν υψηλότερη σύνταξη, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη από το γενικό ασφάλιστρο 20% που ισχύει για το πρώην ΙΚΑ.
https://www.topontiki.gr/2024/08/22/to-kalathi-tou-mitsotaki-sti-deth/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...