Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

'Ακου Βαρθολομαίε... (Εκκλησιαστικό ζήτημα, ΗΠΑ)

Το εκκλησιαστικό ''βασανίζει'' την Ομογένεια ΗΠΑ, από την δεκαετία '70, του προηγούμενου αιώνα. Ας καταγράψουμε μερικά ΓΕΓΟΝΟΤΑ, αργά και χαλαρά, γιά να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα...

Αρχές δεκαετίας '70, ένας νεαρός 'Ελληνας μικροπαντοπώλης στο Χάρλεμ Νέας Υόρκης, χρειάστηκε να αυξήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να επεκταθεί με μεγαλύτερα σχέδια. Αγορά υπεραγοράς τροφίμων. Χρειαζόταν χρήμα. Προθυμοποιήθηκε η πλούσια Αρχιεπισκοπή -με τον Ιάκωβο- να βοηθήσει, με μεγάλο -γιά την εποχή- δάνειο. Δεν μάθαμε ποτέ αν αυτό ξεπληρώθηκε, αλλά δεν έχει σημασία. Ο νεαρός ''μπακαλόγατος'' έγινε οικονομικά ''μεγάλος και τρανός'', αλλά παραμένει απελπιστικά ''φραγκοφονιάς'' και μόνιμος στα... αρχιεπισκοπκά συμβούλια.

(Σημ.: Eίναι ο ''δισεκατομμυριούχος'' επιχειρηματίας -φανατικός τώρα υποστηρικτής Τραμπ- που ''ΘΑ'' έκανε ''επενδύσεις'' στην Ελλάδα 3 φορές τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά οι... ''συνθήκες'' τις απέτρεψαν κι έμειναν τα ''ΘΑ''... Και τα ''107'' φτηνά ΜΜΕ Αθήνας, τον προβάλουν ακόμα!!!)

Τέλη δεκαετίας '70. 'Ενας νεαρός απόφοιτος, που δεν είχε χρήματα να πληρώσει το πανεπιστήμιο, όπως λέγει, ξαφνικά βρέθηκε με πολύ χρήμα, γιά να αγοράσει ημερήσια ελληνική εφημερίδα στην Νέα Υόρκη.

Ο νεαρός Αντώνης Διαματάρης, με συνέταιρο τον δημοσιογράφο από Ελλάδα, Γιώργο Λεονάρδο (αποχώρησε μετά), αγόρασαν μετοχές (25%) του ''Εθνικού Κήρυκα'' (1978), ημερήσια (τότε) εφημερίδα, που ιδρύθηκε 1915.

Ο Αντ. Διαματάρης μετά, αγόρασε όλη την εφημερίδα Σεπ. 1979. Φρόντισε ο αείμνηστος πρ. πρωθυπουγός Κων/νος Μητσοτάκης και το χρήμα ήρθε -σε ρευστό από την Ελλάδα- μέσω ''Ολυμπιακής'' και αεροσυνοδού της, με το όνομα Βάνα, την θετή πενθερά του (μακαρίτη) Σεραφείμ Φυντανίδη (''Ελευθεροτυπία'').

Ο μακαρίτης πρώην πρωθυπουργός, έγινε και συνέταιρος στις επιχειρήσεις Διαματάρη (εφημερίδα μόνο, επειδή αργότερα όταν πωλήθηκε το κτίριο, ο Μητσοτάκης -που νόμιζε ότι ήταν συνέταιρος και στο κτίριο- δεν πήρε τίποτα και θύμωσε η... Ντόρα). Αγορά εφημερίδας και μετά κτίριου, από τον ''άφραγκο'', όπως δήλωνε, Διαματάρη. Φανταστείτε τι χρήμα ήρθε από Ελλάδα.

Από τέλη '70, το χρήμα αρκετό, μέσω Κων/νου Μητσοτάκη στην εφημερίδα, από κρατικές και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και με απευθείας χορηγίες. Ο Αντ. Σαμαράς, ακόμα κρατά αντίγραφο επιταγής μεγάλου ποσού της ''Εθνικής Τράπεζας'', ως βοήθεια στην εφημερίδα, επί 'Εβερτ, με μεσολάβηση-απαίτηση Μητσοτάκη. Η σύζυγος Διαματάρη, είναι ανηψιά Κων/νου και Μαρίκας Μητσοτάκη και εξαδέλφη Κυριάκου, Ντόρας.

Ο Διαματάρης, στυγνός επιχειρηματίας, έναν ''θεό'' προσκυνούσε και προσκυνά: Το χρήμα.

Φρόντισε να παίρνει καλές χορηγίες και από την πλούσια Αρχιεπισκοπή, εκτός από Ελλάδα (και Κύπρο). Η ιστορική ημερήσια (τότε) εφημερίδα, μετατράπηκε -επί Διαματάρη- σε εμπορική επιχείρηση. Πλήρωνες;;; Είχες προβολή. Δεν πλήρωνες;;; Σε αγνοούσε ή σε πολεμούσε.

Στην πορεία, ο Αντ. Διαματάρης γνώρισε και τον... Καρλούτσο. Τον παπά Αλέξανδρο, γνωστόν και ως ''ρασοφόρο λαμόγιο''. Ο Καρλούτσος, ανάλαβε μετά καθήκοντα προστάτη και εισπράκτορα του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εγωμανής και αλαζόνας, ο φιλοχρήματος Βαρθολομαίος, δεν ήθελε ''ανταγωνιστές'' και ''ανώτερους''. Βρήκε την αφορμή, με την κίνηση Ιάκωβου 1995-96 γιά περισότερη ανεξαρτησία στην δυνατή τότε Αρχιεπισκοπή, Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Τον ρόλο ''προβοκάτορα'' ανάλαβε η γραφή της εφημερίδας, του εκκλησιαστικού συντάκτη της, Θεόδωρου Καλμούκου. Δημιουργήθηκε η ''κρίση'' από Διαματάρη, Καρλούτσο, επειδή κινδύνευαν οι... ''κονόμες'' τους και είχαν υπόσχεση γιά μεγαλύτερες, αν έφευγε ο Ιάκωβος.

Σεπτέμβριο 1996 ο Ιάκωβος, με απαίτηση Βαρθολομαίου -παρά τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης Ελλάδας- παραιτήθηκε.

Διάδοχος ο (Ιταλίας) Σπυρίδωνας, ''παιδί'' της Ομογένειας ΗΠΑ. Αλλά 3 χρόνια αργότερα, οι ίδιοι ''προβοκάτορες'', φρόντισαν να φύγει και αυτός, χρησιμοποιώντας τον διεφθαρμένο Βαρθολομαίο, με την γραφή πάλι του ίδιου συντάκτη του ''Εθνικού Κήρυκα'' (γνωστός περισσότερο ως ''εθνικός κόρακας''), ο οποίος έτσι, ως εφημερίδα, καθιερώθηκε ως ο ''προβοκάτορας της Ομογένειας''. Τότε, 1999 το χρήμα πήγαινε άφθονο από ''άρχοντες'' του Καρλούτσου, στον πατριάρχη, γιά ''να φύγει ο Σπυρίδων''.

Το κακό τρίτωσε μετά (υπήρξε και... τέταρτο αργότερα), από τος ίδιους προβοκάτορες Ομογένειας και Εκκλησίας, τους αδίστακτους για χρήμα, Διαματάρη και π. Καρλούτσο.
https://kalami.us/2024/omogeneia/ekklhsiastiko-usa-24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην μέγγενη τα ελληνικά νοικοκυριά – Αφήνουν απλήρωτο ΕΝΦΙΑ ακόμη και για λιγότερα από 50 ευρώ

Ιδιαίτερα αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία των οφειλών προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός που υπερβαίνει το 1 εκ...