Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Συγκρούση και αναταραχή στη ΝΔ από το πλήγμα του 28,3% – Το restart του Μητσοτάκη και η σιωπή των πρώην

Τελικά το μήνυμα ήρθε και ήταν ηχηρό και επώδυνο για την κυβερνητική παράταξη τόσο όσο κανείς δεν το περίμενε. Η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε απλά κάτω από τον πήχη που είχε βάλει για τις ευρωεκλογές αλλά έχασε και το ψυχολογικό όριο των 30% ανοίγοντας τον ασκό του αιόλου για εσωκομματική γκρίνια ,κριτική αλλά κι ανάγκη για restart στην κυβέρνηση και αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα.

Το 28,3% που έλαβε το κυβερνών κόμμα είναι κάτω και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών της Nέας Δημοκρατίας πολύ κάτω ακόμα και από την φημολογούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει ο πρωθυπουργός και η οποία έφτανε στο 31,5%.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πύρρειο νίκη αλλά και πολλοί υπουργοί στην παρουσία τους σε τηλεοπτικά πάνελ χθες το βράδυ ομολογούσαν ότι η κυβέρνηση έχασε πολλούς ψηφοφόρους προς τα δεξιά λόγω πολιτικών που ακολούθησε, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας απείχε συνειδητά από την κάλπη θέλοντας να ταρακουνήσει το κυβερνών κόμμα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι πολίτες εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για θέματα της καθημερινότητας όπως είναι η ακρίβεια, υγεία και οικονομία προφανώς θέτει επί τάπητος ένα ευρύτερο restart σε πρόσωπα και πολιτικές καθώς έτσι κι αλλιώς από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν εντοπιστεί και λάθη και παραλείψεις και αλαζονικές συμπεριφορές.


Ο ανασχηματισμός χωρίς αμφιβολία θα είναι μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αν και δεν είναι λάτρης τέτοιων πρωτοβουλιών τώρα είναι αναγκασμένος να τις πάρει και ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια δομική αλλαγή και πλήρη επανασχεδιασμό της κυβέρνησης του.

Από σήμερα θα ξεκινήσει η ανάλυση των αποτελεσμάτων προκειμένου ο ίδιος και οι επιτελείς στο Mέγαρο Μαξίμου να δουν σε ποιες περιοχές η Νέα Δημοκρατία έχασε περισσότερο ή λιγότερο και πόσο αυτό έχει να κάνει και με την περιορισμένη συστράτευση των βουλευτών του κόμματος αλλά και ποια απόδοση είχαν οι υπουργοί που χρεώθηκαν περιφέρειες στην αρχή του προεκλογικού αγώνα.


Μια δεύτερη συζήτηση που θα ξεκινήσει χωρίς αμφιβολία είναι η απουσία οποιασδήποτε συμμετοχής στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας των δύο πρώην αρχηγών του κόμματος. Το γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκαν πουθενά κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αλλά και δεν έκαναν ούτε μια τυπική δήλωση στήριξης του κόμματος όπως έπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης έχει ενοχλήσει τον πρωθυπουργό αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα σταθεί απέναντι τους ο κύριος Μητσοτάκης αλλά και πως θα σταθούν απέναντι στον πρωθυπουργό οι δύο πρώην αρχηγοί οι οποίοι χωρίς αμφιβολία επηρεάζουν βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.


Θα μιλήσουν τώρα οι ίδιοι ή μέσω συνεργατών και πολιτικών φίλων και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας; Θα ζητήσουν και οι ίδιοι αλλαγή πορείας του κόμματος; Θα αμφισβητήσουν πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και τι μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά για την εσωτερική ισορροπία δυνάμεων στο κυβερνών κόμμα;

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να μην είναι της παρούσης αλλά θα μπει με βεβαιότητα στο τραπέζι το επόμενο διάστημα είναι αυτό της επιλογής προσώπου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κ. Μητσοτάκης σε τρεις διαδοχικές προεκλογικές συνεντεύξεις του είχε αφήσει να φανεί ότι επιλογή του είναι να προτείνει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Θα επιμείνει σε αυτή την επιλογή ή θα στραφεί σε μια πιο πολιτική και κεντροδεξιά υποψηφιότητα που μπορεί να εξευμενίσει και ψηφοφόρους αλλά και βουλευτές;

Χωρίς αμφιβολία η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα καινούργιο πολιτικό τοπίο που μπορεί μεν να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μπορεί να προηγείται 13 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως βγαίνει βαθιά τραυματισμένη από μια εκλογική διαδικασία και κυρίως βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια απειλούμενη από την εσωστρέφεια, τις εσωκομματικές διαφωνίες και την λευκή απεργία φαινόμενα που είχαν την δική τους συμμετοχή στο να τερματίσει στο 28,3%.

Από σήμερα κιόλας οι φωνές κριτικής θα υπάρξουν, οι βουλευτές που δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ίδρωσαν την φανέλα θα αρχίσουν να μιλούν, οι υπουργοί θα φοβούνται για την θέση τους με ό,τι αυτό σημαίνει για την απόδοσή τους και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην ανάγκη μετά από μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας να κάνεις συμβιβασμούς και να ανοίξει εκ νέου το παιχνίδι τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης.
https://www.topontiki.gr/2024/06/10/to-283-dimiourgi-sinthikes-sigkrousis-ke-esoterikis-anatarachis-sti-nd-to-restart-tou-mitsotaki-ke-i-siopi-ton-proin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην μέγγενη τα ελληνικά νοικοκυριά – Αφήνουν απλήρωτο ΕΝΦΙΑ ακόμη και για λιγότερα από 50 ευρώ

Ιδιαίτερα αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία των οφειλών προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα ένας μεγάλος αριθμός που υπερβαίνει το 1 εκ...