Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Πάρτε μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας Εγκληματικές αποδεικνύονται οι περικοπές τους

Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας,
με την ίδια πολιτική που ακόμα και σήμερα – την ώρα δηλαδή που όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν καθημερινά ότι η έξαρση της νόσου, με πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, είναι μπροστά – εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού, αλλά επιχειρεί με ανεπαρκή και αποσπασματικά μπαλώματα να διαχειριστεί αυτήν
την εκρηκτική κατάσταση.
Στη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» βασίστηκε το πολυδιαφημισμένο χτεσινοβραδινό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.
«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες», είπε.
Μπαλώματα, που δημιουργούν νέες σοβαρές «τρύπες» και θεατρινισμοί
Την ίδια ώρα, αντί να προχωρήσει σε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες δημόσιας Υγείας, σε επαρκή έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ ήδη έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται πολύτιμες μέρες, η κυβέρνηση ήρθε χτες στο «και πέντε» να ανακοινώσει αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα – μπαλώματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τα ευχολόγια για… ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να περάσει το κύμα της εποχικής γρίπης, προκειμένου να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στις ΜΕΘ μέχρι την προβλεπόμενη έξαρση του κορονοϊού.
«Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ψευδεπίγραφα ότι «ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία».
Ως τέτοια μέτρα η κυβέρνηση παρουσιάζει: Αφενός ορισμένες γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ – χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί κανένα τέτοιο μέτρο στην πράξη, ενώ υπάρχουν 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αφετέρου, την ανακοίνωση για πρόσληψη 2.000 επικουρικών επαγγελματιών Υγείας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης (διάρκειας δύο χρόνων), οι οποίοι καλούνται με τις γνωστές άθλιες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν τα κενά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τα 30.000 (ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα), ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένα, χωρίς εξοπλισμό, με το ελάχιστο προσωπικό να γίνεται «λάστιχο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, στις παραπάνω προσλήψεις δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη γιατρού (προβλέπονται 1.500 νοσηλευτές και 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων/διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.ά.), παρά το γεγονός ότι στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας»…
Ενδεικτικό της κοροϊδίας είναι το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λείπουν 350 νοσηλευτές (σε τρέχουσες ανάγκες) και… θα προσληφθούν 11 (για τις έκτακτες)!
Αντίστοιχα, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο λείπουν 82 και θα προσληφθούν 5!
Εξίσου χαρακτηριστική είναι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ακύρωση όλων των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός των έκτακτων που «δε δύναται να αναβληθούν», και για αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλεί 15 νοσοκομεία της Αττικής να διαθέσουν τουλάχιστον 10 κρεβάτια το καθένα, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία κλινικών, προκειμένου να «εξασφαλίσει» νοσηλεία για τα κρούσματα κορονοϊού.
Πρόκειται βέβαια για μέτρα πλήρως ενσωματωμένα στην πολιτική «κόστους – οφέλους», που θα υποχρεώσει χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων, συχνά με σοβαρά προβλήματα που όμως κρίνεται ότι «δύναται να αναβληθούν», να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
«Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ο “ικανότατος” και “δραστήριος” ιδιωτικός τομέας που φιλοδοξεί να σώσει και να αναβαθμίσει το σύστημα υγείας της χώρας είναι πανηγυρικά απών από την αντιμετώπιση της κρίσης και διακομίζει όλα τα ύποπτα περιστατικά στο “αργοκίνητο και αναποτελεσματικό δημόσιο”. Τα δύσκολα στο δημόσιο και τα εύκολα (κέρδη) στο ιδιωτικό; Μήπως αυτό είναι τελικά το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα);».
Και επειδή καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης πρέπει να ικανοποιηθούν με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ το 2013 έκλεισαν μια σειρά νοσοκομεία (Πολυκλινική, Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ.) και κανείς δεν φρόντισε να ξαναλειτουργήσουν. Η απουσία τους σε αυτή την δύσκολη ώρα είναι προφανής και η λειτουργεία τους θα έλυνε πολλά προβλήματα. Θα τα στελεχώσουν σε ώρα ανάγκης ή μήπως θα μετακινούν προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, προκαλώντας αλυσιδωτές βλάβες; Ήδη π.χ. έχουν ανακοινώσει πως όσον αφορά το Δυτικής Αττικής σε ενδεχόμενη ανάγκη η στελέχωση θα γίνει ΟΧΙ με νέες προσλήψεις αλλά «εκ των ενόντων», δηλαδή με μετακίνηση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠε πράγμα απαράδεκτο.
Πρέπει να ανοίξει τα πάνω από 100 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (25% του συνόλου) που παραμένουν κλειστά εδώ και 15 χρόνια με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Να προσλάβει 450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς για τη λειτουργία τους και να ανοίξει συνολικά τόσα κρεβάτια όσα χρειάζεται η χώρα – 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.
Επείγουσα ανάγκη είναι να γίνουν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εξασφαλιστεί η δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, έτοιμοι να δώσουν και την ψυχή τους, αγωνίζονται για να αναβαθμισθεί το σύστημα
Δίνοντας τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, οι υγειονομικοί αγωνίζονται ταυτόχρονα για να πάρει η κυβέρνηση άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων έγινε χτες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ανάγκη ενημέρωσης του προσωπικού. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκαν η παροχή μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες) με το σταγονόμετρο, η έλλειψη ακόμη και σε αντισηπτικά. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη μεταφορά τμήματος του προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι ελλείψεις και στο Κρατικό Νίκαιας χτυπούν «κόκκινο», ενώ ο «θάλαμος» που δημιουργήθηκε (πρώην αποδυτήρια) για να φιλοξενεί κρούσματα γρίπης θα καλύπτεται με το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό, που θα εναλλάσσεται από όλα τα τμήματα…
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και φορέων της περιοχής, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας θωράκιση του νοσοκομείου με έκτακτη χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει η διαρκής μετακίνηση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Αναδείχθηκαν η ανεπάρκεια αναλώσιμων υγειονομικών υλικών (πχ. μάσκες προστασίας) και η γύμνια σε κρίσιμες κλινικές, όπως στην Καρδιολογική.
Σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» προχωρά σε στάση εργασίας (7 π.μ. – 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, καθώς δεν έχει προσληφθεί ακόμα ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας στις κενές οργανικές θέσεις, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου.
Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς) προχωρά αύριο σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής Λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων – κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Όχι στην απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί σήμερα στάση εργασίας και έκτακτη συνέλευση – ενημέρωση, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» (!) επειδή το Σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων.
Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να σταματήσει άμεσα η έρευνα σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλοντας ότι η επιδημία του κορονοϊού αξιοποιείται για να φιμώσουν αυτούς που περιθάλπουν ασθενείς και υπερασπίζονται με συλλογικούς αγώνες την υγεία του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...