Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

«Ανάρπαστο» φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο


Θα υπερδιπλασιαστεί φέτος η παραγωγή ελαιολάδου, που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, έναντι 135.000 τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2013/2014, μία από τις χειρότερες για τον κλάδο.

Την ίδια ώρα, η εξαιρετικά μειωμένη ισπανική παραγωγή (από τους 1.770.000 τόνους η παραγωγή έπεσε στους 870.000 τόνους) ωθεί υψηλότερα τις τιμές. Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε άλλες χώρες, κρατώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το Bloomberg. Ηδη τα πρώτα συμβόλαια στην Ελλάδα έχουν «κλειστεί» σε πολύ καλή τιμή, της τάξης των 3,44 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν κάτω από 3 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένεται να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά.

Στο μέτωπο της Ιταλίας, του άλλου μεγάλου παίκτη διεθνώς, η παραγωγή δεν προβλέπεται να μεταβληθεί σημαντικά, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στους 455.000, από 450.000 τόνους πέρυσι.

Πρόταση για τον ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τη φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η σχετική έκθεση του ανεξάρτητου φορέα του κλάδου Oil World προβλέπει ότι θα μειωθεί στους 2.740.000 τόνους από 3.190.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2013/2014.
Εν τω μεταξύ τα τέσσερα επιμελητήρια Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου) με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών προτείνουν απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιόλαδου για το τρέχον ελαιοκομικό έτος.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, δεδομένου ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, βάσει του εξαγωγικού τζίρου που σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά, είναι αυτονόητο ότι λόγω των μηδαμινών εξαγωγών πέρυσι, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ΦΠΑ (σε σύγκριση με μία μέση παραγωγική χρονιά για την Κρήτη).
Η πρόταση είναι να γίνεται εκκαθάριση ανά μήνα εντός της ελαιοκομικής περιόδου από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ελαιόλαδο και να απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι εξαγωγές ελαιόλαδου, ενώ να καταβάλλεται κανονικά ο ΦΠΑ για τις πωλήσεις στο εσωτερικό. Δηλαδή οι εξαγωγείς να δηλώνουν στις κατά τόπους εφορίες τις ποσότητες που εξάγουν και τους πελάτες τους, και στη συνέχεια, αφού ελεγχθούν, να αποδίδουν το αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...