Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Economist: Τι θ αλλάξει στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση


Μια διαφορετική πτυχή των πιθανών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα δίνει άρθρο του Economist και αφορά στις μελλοντικές σχέσεις κράτους και εκκλησίας, σε περίπτωση που το τιμόνι της διακυβέρνησης το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι πιθανή, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως δείχνουν και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αν γίνει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, τότε είναι σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αριστερεή κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας; Θα υπάρξει ένα νέο κονκορδάτο (άλλως πως: συμφωνία ανάμεσα στα δύο μερη). Αν ακολουθηθεί η ακραία λύση του διαχωρισμού θα συμβούν τα εξής:

Η ορθόδοξη θρησκεία θα πάψει να έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να θεωρείται η «επικρατούσα θρησκεία» και στη συνέχεια ο τερματισμός της διάταξης που θέλει τους ιερείς και τους εργαζόμενους στις εκκλησίες να έχουν έμμισθη σχέση με το δημόσιο, καινούργια διευθέτηση γύρω από το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και η προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων και ο τερματισμός των φορολογικών απαλλαγών των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στο αριστερό «ακροατήριο» ότι η επίσημη εκκλησία έχει αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά και βλέπει με συμπάθεια την άκρα δεξιά.

Μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από το θέμα, αναφέρουν πως οι δεσμοί ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία έχουν χαλαρώσει και μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα ήθελε να διαχωρίσει κι άλλο τα πράγματα

Ήδη, με την συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά, ο αριθμός των ιερέων που χειροτονούνται, μειώνεται δραστικά για οικονομικούς λόγους, ενώ στα σχολεία με τόσα παιδιά μεταναστών, η ορθόδοξη θρησκεία έχει πάψει να είναι η μοναδική. Έτσι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να προκαλέσει ολική ρήξη με την ηγεσία της εκκλησίας για πολλούς λόγους.

Είναι δεδομένο πως η εκκλησία προσφέρει κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ και η αλλαγή των σχέσεων προϋποθέτει αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο. Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να δηλώνουν αριστεροί, ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν πως νιώθουν -και είναι- χριστιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και οι ομάδες τους – Οι συμμαχίες και τα συντροφικά «μαχαιρώματα»

Οι συμμαχίες και τα συντροφικά μαχαιρώματα στην αφετηρία της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πώς διαμορφώνεται το εσωκομματικό τοπίο μετά...