Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

«Μαύρα» μαντάτα για την ανάπτυξη


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Assessment). Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οργανισμός, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης. Ο οργανισμός μάλιστα, αν και επιβραβεύει τα τελευταία μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συστήνει να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, όπως είναι η ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή η κοπή χρήματος. Συστήνει ακόμη, με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν στον πλήρη βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους
δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Ειδικά για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015. «Οι προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015, ενώ η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το 2015» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Με δεδομένη την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και τον κίνδυνο να εξασθενήσει περαιτέρω η ζήτηση, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη νομισματική στήριξη για την ευρωζώνη».

Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ προβλέπει συγκρατημένη άνοδο για τις περισσότερες μεγάλες -αναπτυγμένες και αναδυόμενες- οικονομίες. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 3,1% το 2015, ενώ η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,1% και 2,8%, αντίστοιχα. Η καναδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,3% φέτος και 2,7% το 2015, ενώ η ιαπωνική οικονομία αναμένεται, υπό την επίδραση της συνεχιζόμενης νομισματικής στήριξης, να αναπτυχθεί 0,9% και 1,1%, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη συντεταγμένη προσαρμογή της σε υψηλούς αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (7,4% φέτος και 7,3% το 2015). Η ανάπτυξη στην Ινδία προβλέπεται να ενισχυθεί, ενώ η Βραζιλία προβλέπεται να έχει μια περιορισμένη ανάκαμψη μετά την ύφεση.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...