Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τεκμήρια-δηλητήριο σε αγρότες


Τα... νύχια τους ακονίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να «υποδεχθούν» τους ανυποψίαστους αγρότες που θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων το 2015 και θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2014 με 40,3%, ακόμα κι αν εμφανίσουν ζημιά!

Το ισχυρό φορολογικό σοκ θα έρθει σε 625.000 αγρότες της χώρας το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε κάθε περίπτωση που το εισόδημα το οποίο έχει δηλώσει ο αγρότης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, βάρκες κ.λπ.), τότε θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων ως εξής:


-Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος (π.χ. 4.000 ευρώ πραγματικό εισόδημα και 12.000 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα), τότε η διαφορά, δηλαδή τα 8.000 ευρώ, θα θεωρείται «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα.

-Σε κάθε περίπτωση που ο αγρότης θα δηλώνει ότι δεν απέκτησε εισόδημα από τη δραστηριότητά του αλλά είχε ζημιά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προσδιορίζουν το συνολικό εισόδημά του με τεκμαρτό τρόπο. Στη συνέχεια θα φορολογούν το εξωπραγματικό τεκμαρτό εισόδημα που θα έχει προκύψει ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα», με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ αντί 13% που προβλέπεται κανονικά για τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι αγρότες αυτοί θα πληρώσουν επί των εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο φόρο 26%, αλλά και επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος! Δηλαδή, δεν φθάνει που θα φορολογηθούν με 26% αντί 13% για ένα μέρος ή για όλο το φορολογητέο εισόδημα που θα εμφανίσουν στις δηλώσεις τους με βάση τα τεκμήρια, αλλά επιπρόσθετα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και προσαύξηση 55% επί του ήδη εξοντωτικού κύριου φόρου εισοδήματος. Συνολικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 40,3% επί ενός τεκμαρτού -μη πραγματικού- εισοδήματος!
Στέλιος Κράλογλου
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...