Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Διαψεύδονται από τη Γερμανία τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους

Με συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης θέλει να στηρίξει την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, πέραν της καθαρής οικονομικής ενίσχυσης - Τρίτο πακέτο στήριξης σύντομα βλέπουν οι εφημερίδες

Με μια «συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης» σχεδιάζει να στηρίξει την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, πέραν της καθαρής οικονομικής ενίσχυσης, όπως προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, χαρακτήρισε ως «ανοησία» τα περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του Reuters, ο κ. Κάμπετερ εξήγησε στους βουλευτές ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα» και επιβεβαίωσε ότι η γερμανική
κυβέρνηση είναι «υπό ξεκάθαρους όρους» έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, γίνεται ακόμη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία», τονίζεται και επισημαίνεται ότι ενόψει υποχρεώσεων για την καταβολή τον Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα «δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση». Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το Reuters, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.
Η Ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, «υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος - και εάν χρειάζεται - περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα ‘κούρεμα’ χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κάμπετερ προς τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από το μέσο του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση.
Πρώτα από όλα, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, αναφέρει, ενώ, σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο περαιτέρω διευκολύνσεων του χρέους μπορεί να ληφθεί απόφαση μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης.
«Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούριο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις», προειδοποίησε ο Στέφεν Κάμπετερ.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με ενδεχόμενο κούρεμα χρέους.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» και ειδικά για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ο Μάρκο Σέμμελμαν διέψευσε τις σχετικές αναφορές. «Το διαψεύδω κατηγορηματικά», τόνισε και ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να ειπωθεί για την Ελλάδα.
Αλλά και σε ερώτηση που υπέβαλε το γερμανικό πρακτορείο MN στο γερμανικό υπουργείο σχετικώς με τις πληροφορίες του Spiegel, η απάντηση ήταν «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις μας», με παραπομπή στις επανειλημμένες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας, πάντως, αναφορικά με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ανέφερε πως, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, θα δοθεί στα μέσα του έτους. Αφού διέψευσε με τη σειρά του κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας τόνισε πως «το εάν και το, εάν ναι, πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους». Παραπέμποντας, πάντως, σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εικαζόμενες σκέψεις περί ενός κουρέματος μπορώ ξεκάθαρα να τις διαψεύσω.

Handelsblatt: Σενάρια για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης
Το δημοσίευμα του Der Spiegel συνεχίζει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει «ποικίλα σενάρια για ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει» και πως το ερώτημα που τίθεται «δεν είναι τόσο το αν, όσο το πότε».
«Υπάρχουν φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες θέλουν να στείλουν ήδη πριν από τις ευρωεκλογές ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπολογίζει σε νέα βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα. Στόχος σύμφωνα με τη Handelsblatt είναι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που δέχεται πιέσεις εκ δεξιών και εξ αριστερών της.
Σε σχόλιό της η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι «το πακέτο θα μπορούσε να ετοιμαστεί ήδη εντός των επόμενων τριών μηνών», καθώς η Ελλάδα καλείται να καλύψει το Μάιο ποσά από ομόλογα που λήγουν. Η εφημερίδα θεωρεί ότι τα σχέδια αυτά αποτελούν «νερό στο μύλο» των ευρωσκεπτικιστών, ωστόσο αυτός ο συνδυασμός αξιώσεων και στήριξης αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία έχει συντελεστεί ήδη, όπως επισημαίνει.
Για να βγει η χώρα από το τέλμα «χρειάζεται εξυγίανση από μέσα και υποστήριξη από έξω», συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο προστίθεται ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό επιχειρησιακό μοντέλο, με το οποίο θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από τις δαπάνες».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Berliner Zeitung, η οποία επισημαίνει σε ρεπορτάζ της ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θέλει να αποτρέψει λιγότερο τις εσωπολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης Σαμαρά πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά πιο πολύ τις πιθανές αναταράξεις στις χρηματαγορές». «Λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου λήγει ένα ελληνικό ομόλογο αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ. Αποτελεί λοιπόν κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον να αποφευχθεί μία συζήτηση περί των ελληνικών δυσχερειών», εξηγεί.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...