Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τα χαμόγελα απατούν

φωτ.AFPφωτ.AFPΤο ψυχρό κλίμα της Αγίας Πετρούπολης ταιριάζει στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Σύννοδο Κορυφής των ηγετών των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, η ατζέντα της οποίας επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη Συρία και την πρόθεση της Ουάσιγκτον για επέμβαση.

Ως μόνο σημείο συμφωνίας παρουσιάζεται η κοινή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες επισήμαναν ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγετών
στο δείπνο ήταν τεταμένη.
Το tweet του ιταλού πρωθυπουργού που μιλά περί διχασμού μεταξύ των ηγετών της G20Η σύνοδος επαναλαμβάνεται από νωρίς σήμερα και όπως ανέφερε επίσης μέσω Τwitter ο ιταλός πρωθυπουργός, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στους τρόπους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία, στην κατάσταση των προσφύγων και διεξάγονται με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 10 δωρήτριες χώρες.
Την Πέμπτη, σε συνάντηση που είχε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο περιθώριο της Συνόδου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα παραδεχθεί ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν ήταν μονο μια τραγωδία αλλά συνιστά και παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν κινηθεί προς τα συριακά σύνορα. Η Κίνα από την άλλη πλευρά επανέλαβε ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της πολιτικής οδού.
Ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που παρέστη στο δείπνο των ηγετών της G20 τόνισε ότι η παροχή όπλων στη μια ή την άλλη πλευρά δεν είναι λύση, σημειώνοντας ότι μόνο μέσω της πολιτικής επίλυσης του ζητήματος θα αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση στο Βίλνιους σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια να καθορίσουν κοινή στάση.
Enet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...