Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Διαπραγμάτευση και πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισε χθες ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για τα 31 δις στην Ελλάδα ερήμην της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Όλοι οι επικεφαλής των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, από τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι υπάρχει ένας «μαγικός τρόπος» να «προσπεραστούν» τα «τεχνικά κλιμάκια» και οι άνθρωποι που έχουν έρθει στην Αθήνα για να ακτινογραφήσουν τους αριθμούς μας για να συμφωνήσουν οι «από πάνω» ότι θα δώσουν στην Ελλάδα χρήματα επειδή το επιβάλλει ...η πολιτική. Η λογική αυτή έχει μέχρι σήμερα διαψευσθεί τουλάχιστον τρείς φορές – με κορυφαία στιγμή το φθινόπωρο του 2011 – χωρίς να βάλουμε μυαλό. Συνεχίζουμε τα ίδια και τα ίδια την ώρα που άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού ομολογούν ότι από το πρώτο μνημόνιο, που τόσο είχε πολεμήσει ο κ. Σαμαράς, μόλις το 22% των συμφωνηθέντων έχει εφαρμοσθεί.


Από αυτή την άποψη η κ Μέρκελ δεν θα φέρει δώρα, θα ενισχύσει απλώς το «σήμα» που εξέπεμψε στο Βερολίνο ότι «θέλουμε να μείνετε στο ευρώ αλλά το κλαμπ έχει μία συνδρομή». Τη συνδρομή πρέπει να την πληρώσουμε. Πώς θα την πληρώσουμε είναι εσωτερικό πολιτικό μας ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς, που έφτασε εξ αιτίας του δυσκίνητου της τρικομματικής κυβέρνησης να διαπραγματεύεται σχεδόν δύο μήνες, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να τον διαδεχθεί, στα λόγια τουλάχιστον. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων να εισηγηθεί η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία τη θέσπιση της απλής αναλογικής που ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα μπορεί να αρνηθεί. Ένα τέτοιο μέτρο θα παγιώσει τις συμμαχικές κυβερνήσεις και θα κάνει τον καθένα ευκολότερα συμμέτοχο στην διαχείριση. Για να βρίσκει τα χρήματα της συνδρομής στο κλαμπ.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Καρφιά» Ανδρουλάκη σε Δούκα: Δεν χωρίζω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε «70% - 30%»

Πρόσκληση προς τους 303.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν το ίδιο και την προσεχ...