Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Χάνουμε χρόνο

Photo: coinsquolinoΗ κυβέρνηση ταλαιπωρείται κυρίως εξαιτίας του συμμαχικού της χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι το εξής: κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν πολιτικό νόημα μόνον μεταξύ συγγενών κομμάτων. Αυτό συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Είναι δυνατόν στη Γαλλία να σχηματιστεί κυβέρνηση Σαρκοζί- αριστεράς, ή στην Ιταλία κυβέρνηση Μπερλουσκόνι- αριστεράς; Όχι φυσικά. Παρεκτός και έχει γίνει εισβολή, κατοχή και πόλεμος. Καμιά οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κυβερνήσεις συνεργασίας δεξιάς- αριστεράς, διότι πολύ απλά οι δυνάμεις αυτές είναι ασύμπτωτες πολιτικά.
Στην δική μας μάλιστα περίπτωση, όπου εκκρεμούν επιπλέον και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης, έχουμε δικούς μας λόγους πολιτικής ασυμβατότητας. Ήδη η κυβέρνηση οπισθοχώρησε στην κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, ο οποίος τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη ροή χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης. Επίσης το πρόβλημα της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα απαιτεί έκτακτα μέτρα προστασίας, τα οποία δύσκολα θα αποδεχθεί ο Κουβέλης, καθώς θα επαναφέρουν πρακτικές παρελθόντων ετών, πρακτικές αυταρχικού κράτους. Όμως οι καταστάσεις είναι έκτακτες και αυτές οι πρακτικές είναι πλέον λαϊκή επιταγή. Ήδη στην επαρχία ακούγονται έντονες φωνές για την λειτουργία λαϊκής πολιτοφυλακής, ως ανεξάρτητου σώματος με πλήρη δικαιοδοσία, πρόταση που σημαίνει επαναφορά του θεσμού των ΤΕΑ (Ταγμάτων Εθνικής Ασφαλείας), τα οποία είχαν σχηματιστεί κατά τον εμφύλιο, με στόχο τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, αδρανοποιήθηκαν στην συνέχεια, αλλά ακόμη δεν έχουν καταργηθεί τυπικά! Τώρα λέγεται ότι υπάρχουν σκέψεις να επαναλειτουργήσουν με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της αστυνομίας, η οποία δεν είναι φυσικά σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας.
Επομένως όλη αυτή η δημοσιογραφική φλυαρία περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι σκέτο ιδεολόγημα. Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αποκτήσει κυβέρνηση με ομοιογενή πολιτικά χαρακτηριστικά και αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων, πιθανόν στους επόμενους μήνες, όταν τα πράγματα φτάσουν στα όριά τους. Τι θα γίνει, ας υποθέσουμε, μόλις ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αλλάξει το νόμο για την ιθαγένεια, που ήταν δέσμευσή του και απασχολεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού; Εάν Βενιζέλος και Κουβέλης αρνηθούν την συμπόρευση, τότε αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές με θέμα την ασφάλεια της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να συνοδευτεί και με κάποιο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, ή με την σφοδρή αντίδραση που θα συναντήσει ο Σαμαράς στο πρόγραμμα άμεσων ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η αδράνεια στο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα οδηγήσει σύντομα σε κυβερνητική κρίση, πολύ περισσότερο εάν αυτό το πρόβλημα συνδυαστεί με αδιέξοδο στις σχέσεις κυβέρνησης- τρόϊκας. Γενικώς η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τελικώς το πολιτικό πρόβλημα θα λυθεί από μια πολιτικώς ομοιογενή κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του Σύριζα.
Με λίγα λόγια, θα ξαναγυρίσουμε σύντομα στην αυτοδυναμία, για να αποδειχθεί εκ νέου ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα αποτελούν πηγή πρόσθετων προβλημάτων.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...