Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Οικολόγοι: Αμέσως κυβέρνηση, ή αμέσως εκλογές – Πρωτοβουλία για αλλαγή εκλογικού νόμου τώρα!

Αμέσως κυβέρνηση, ή αμέσως εκλογές , ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, Ανέλαβαν πρωτοβουλία  συντονισμού των εκτός Βουλής κομμάτων, για αλλαγή εκλογικού νόμου«Να αναλάβουν αμέσως όλοι τις ευθύνες τους! Η θα σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση ή να πάμε αμέσως σε εκλογές», δήλωσε η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Στο μεταξύ το κόμμα της ανέλαβε πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη βουλή, με επιστολή για κοινή δράση που απέστειλε προς εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής.
Η δήλωση της κ. Κοντούλη για την πορεία των διερευνητικών εντολών έχει ως εξής: «Νικητές και ηττημένοι δεν έχουν συναίσθηση των καταστάσεων και των θεσμών. Μετατρέπουν τις διερευνητικές εντολές σε προεκλογικό σκηνικό των επόμενων εκλογών και εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρέπει αμέσως όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Η θα σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση ή να πάμε αμέσως σε εκλογές !»
Αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή
Με επιστολή τους προς εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημιουργία, Ξανά!, Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Κοινωνική Συμφωνία, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε κοινή πρωτοβουλία για αλλαγή από αυτή τη Βουλή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Στην επιστολή τονίζουν την εντυπωσιακή αναντιστοιχία της σύνθεσης της Βουλής σε σχέση με τις επιθυμίες των πολιτών:
-Κόμματα που αντιστοιχούν στο 19% των επιλογών των πολιτών δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή
-Το πρώτο κόμμα, με ποσοστό μικρότερο των εκτός Βουλής κομμάτων, σχεδόν διπλασίασε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση χάρη στο “μπόνους” των 50 εδρών
Πρόκειται για αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος εξόφθαλμα άδικου αλλά και που εντείνει τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε κοινή πρωτοβουλία ώστε η νέα Βουλή, με την ευρύτερη δυνατή
συναίνεση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει τη θέσπιση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν εισόδου 3%. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής πριν υπάρξει κυβερνητικό σχήμα είτε με τη δημιουργία κυβέρνησης με σκοπό τη νομοθετική αυτή αλλαγή και στη συνέχεια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...