Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Οι γέφυρες του Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί-περισσότερο από τον Αντώνη Σαμαρά είναι η αλήθεια-να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Λογικό αφού οι χώροι της Αριστεράς θεωρούνται όμοροι του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα στο παρασκήνιο εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα μπορούσε να έχει στην κεφαλή της τον Φώτη Κουβέλη. Αελος υτή η κυβέρνηση θα απολάμβανε τη στήριξη της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και φυσικά της ΔΗΜΑΡ. Όμως, προς το παρόν, ο κ. Κουβέλης επιμένει στην οικουμενικότητα του νέου σχήματος, θεωρώντας απαραίτητη προϋπόθεση την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητο, καθώς ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα λεηλατούσε τη ΔΗΜΑΡ.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οι διεργασίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής προς τον κ. Βενιζέλο και θα αποκτήσουν ουσιαστικό χαρακτήρα το Σαββατοκύριακο, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν όλοι εκείνοι οι συσχετισμοί που θα οδηγούν σε βιώσιμη κυβερνητική λύση. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για συρρίκνωση των ήδη καχεκτικών ποσοστών τους, ενώ δέχονται και τις περισσότερες πιέσεις τόσο από το εξωτερικό, όσο από το εσωτερικό της χώρας για την εξεύρεση λύσης. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εξασφάλιζε ότι δεν θα χρεωθεί την ευθύνη των νέων εκλογών, εκτιμά ότι οι κάλπες θα ενίσχυαν περιrσσότερο τα ποσοστά του.
Έτσι, λοιπόν, τα πράγματα την Πέμπτη διαμορφώθηκαν ως εξής:
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι οι συσχετισμοί δεν επέτρεψαν τη δημιουργία κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως έστειλε επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς φορείς, ζητώντας επανεξέταση της οικονομικής πολιτικής αφού ο ελληνικός λαός την έχει απονομιμοποιήσει. (Διαβάστε την επιστολή)
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο λαός τιμώρησε το κόμμα και επανέλαβε την πρόθεση του για στήριξη κυβέρνησης με συμμετοχή της Αριστεράς. Ακολούθως πήρε την εντολή, μίλησε για ώρες ευθύνης και συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη. Μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε την πρόταση του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με ευρεία
στήριξη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι μάταιη αφού αν υπάρξει αποτέλεσμα αυτό θα συμβεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την ανάκληση των επιστολών που είχαν στείλει προς την τρόικα οι αρχηγοί των Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να αντιμετωπίσει κρούσματα εσωστρέφειας ως και έντονης αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συγκροτήσει το μέτωπο της κεντροδεξιάς. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση προς τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Πάντως Μπακογιάννη και Μάνος επιβεβαιώνουν ότι συνομιλούν μεταξύ τους εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν δείχνει πρόθυμος να συζητήσει με τον Α. Σαμαρά.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...