Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στην εποχή του πρωτόγνωρου

Όταν η δημόσια τηλεόραση έδειξε έναν χάρτη με τη διάταξη των κομμάτων στη Βουλή, τα έδρανα της Χρυσής είχαν μαύρο χρώμα. Θα το πείτε πρωτότυπο, θα το θεωρήσουμε αναπόφευκτο και θα πάμε προς τα κάτω, προς τη διάλυση αυτής της Βουλής, εν αναμονή της επομένης. Η ορκωμοσία των νέων βουλευτών ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα, χωρίς καν την παραμικρή ένταση. Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν η παραμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα, την ώρα του θρησκευτικού όρκου. Την προηγούμενη φορά είχαν αποχωρήσει, εις ένδειξη αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας για το αναχρονιστικό του θεσμού. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Παντού είναι αλλιώς.
Πολλά από όσα συμβαίνουν στη χώρα είναι πρωτόγνωρα. Το πρωί της Πέμπτης ορκίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση για την οποία πάλι χρειάστηκε μαραθώνιος διαβουλεύσεων προκειμένου να συγκροτηθεί τα ξημερώματα. Πριν την ορκωμοσία το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού υπέστη βλάβη-έμεινε από μπαταρία-κάτι που θα μπορούσε να αντανακλά τη συνολική κατάσταση της χώρας. Συνήθως όταν ορκίζονται κυβερνήσεις η αισιοδοξία επικρατεί, αποτυπώνεται ως και στα ρεπορτάζ. Δεν ισχύει το ίδιο με τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις.
Στη Βουλή ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος και οι υπουργοί του παρακολούθησαν την έναρξη των εργασιών μίας Βουλής που δεν θα κάνει απολύτως τίποτα εκτός από τη διάλυση της. Οι βουλευτές αποποιήθηκαν της αμοιβής τους (θα έπαιρναν περίπου 2.500 ευρώ αφού θεωρούνται βουλευτές από τη μέρα της εκλογής τους, πήραν όμως από μία τσάντα που, για κάποιους, ίσως αποτελέσει και το μοναδικό ενθύμιο από την είσοδο τους στη Βουλή. Ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα είναι εκεί σε ένα μήνα; Οι φωτογράφοι πάτησαν αμέτρητες φορές το κουμπί της μηχανής τους, οικογένειες συγκινήθηκαν, χειραψίες δόθηκαν για πρώτη φορά. Ήταν μία ολομέλεια χωρίς πάθος. Άλλωστε το πολιτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε στις ομιλίες προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι αντίπαλος του θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε ακόμα και το
σφυροδρέπανο και την αναρχία για να πει ότι η χώρα βαδίζει προς το άγνωστο. Και ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι εχθρός του είναι η αβεβαιότητα για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιθέσεις που δέχεται μάλλον είναι καλοδεχούμενες.
Στα άλλα αξιοσημείωτα της ημέρας
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «λίγα λόγια και αρκετή δουλειά». Επίσης έγινε γνωστό ότι στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν θα μεταβεί ο πρωθυπουργός και τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κι αν χρειαστεί και ο υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μάλιστα επικεφαλής της στη Βόρεια Ελλάδα. Προ ολίγων μηνών τον έκρυβαν...
Το ΙΟΒΕ διευκρίνισε ότι χωρίς τη χρηματοδότηση από τα δάνεια της τρόικας, η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή, αφού το επίπεδο ζωής των πολιτών μας και μάλιστα αυτό των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους πολύ μικρότερους διαθέσιμους πόρους. Αλλά ποιος τους ακούει τώρα;
Παραδόσεις και παραλαβές υπουργείων. Ορισμένοι εκ των αποχωρούντων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουν τη Βουλή και δυσχερέστερο το να αναλάβουν άλλη φορά υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Καρφιά» Ανδρουλάκη σε Δούκα: Δεν χωρίζω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε «70% - 30%»

Πρόσκληση προς τους 303.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν το ίδιο και την προσεχ...