Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής


Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής
Η εκλογική πρωτιά είναι προφανές ότι δεν αρκεί στη Νέα Δημοκρατία και κάθε άλλο παρά βοηθά στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς.

Κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο σενάριο που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά η διαφορά της από τον έτερο πυλώνα τού έως σήμερα δικομματισμού να περιοριστεί σε ποσοστά κάτω του 5%.

Οπως εξηγούσαν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατ' αρχάς δεν θα μπορέσει να επιμείνει στο να ηγηθεί ο ίδιος του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει μετά την εκλογική αναμέτρηση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προτείνει τρίτο πρόσωπο, είτε μέσα από τον δικό του ιδεολογικό χώρο είτε να ζητήσει την παραμονή στο Μέγαρο Μαξίμου του νυν πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προφανώς και θα προσέλθει στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού για να λάβει το πρωί της Δευτέρας -ως ηγέτης του πρώτου κόμματος- τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα ακολουθήσει, θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι θα ήταν εάν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μεγάλη.

Προσγείωση...
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει επί ίσοις όροις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να κάνει πίσω στον πρώτο όρο που έθεσε κατά την προεκλογική περίοδο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Επίσης, θα πρέπει να βρει σημεία προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ
προκειμένου να μην τιναχθεί όλη η προσπάθεια στον αέρα.

Σε αυτήν την περίπτωση, επίσης, θα κληθεί να ξεχάσει την κατάργηση -σε αυτήν τη φάση- του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και πολύ περισσότερο τις υποσχέσεις περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής και ειδικών δικαστηρίων...

Εσωκομματική γκρίνια
Παράλληλα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και εσωκομματικά προβλήματα, καθώς θα του ασκηθεί κριτική όχι μόνον γιατί τα ποσοστά που συγκέντρωσε ήταν κατά πολύ χαμηλότερα εκείνων του 2009, αλλά και διότι μετά μια τριετία δύσκολων μέτρων που έλαβε το ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσε να πετύχει μια ασφαλή διαφορά από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εάν το σενάριο της μικρής διαφοράς επιβεβαιωθεί το βράδυ της Κυριακής, δύσκολα θα μπορέσει να μιλήσει για επιτυχία παρά την εκλογική πρωτιά.

Θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγηθεί σε συγκυβέρνηση, προετοιμαζόμενος παράλληλα για νέες εκλογές το αργότερα μέχρι τα μέσα του '13, κάτι που θα το θεωρήσει ως δεύτερη ευκαιρία για τον ίδιο.

Η συγκυβέρνηση αυτή πάντως θα του «κοστίσει» πολιτικά, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στα υπόλοιπα δεξιά κόμματα που θα μπουν στη Βουλή να του ασκούν έντονη κριτική στο πεδίο εφαρμογής του μνημονίου.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr





Συνταγή Παπαδήμου με ισχυρό φιλοευρωπαϊκό τόξο

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα χαρακτηρίσει αναγκαία τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης τουλάχιστον για μία διετία και θα κάνει προτάσεις για να ανοίξει το παιχνίδι

Το μεγάλο δίλημμα που θέτει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ προς τους ψηφοφόρους αφορά την «αναχαίτιση» του κάκιστου σεναρίου στο ενδεχόμενο που απολέσει τη «δύναμη» της πρωτιάς. Στην Ιπποκράτους, βέβαια, θεωρούν νίκη και δη σημαντική του κόμματος αν την Κυριακή το βράδυ καταφέρουν να μειώσουν αισθητά και να περιορίσουν τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

Νίκη και επίτευγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πήρε επάνω του την προεκλογική εκστρατεία, αν και κορυφαία στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές επιχείρησαν ταυτόχρονα στη βραχύβια προεκλογική περίοδο να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η ψήφος τιμωρίας μπορεί να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του είναι απόλυτα έτοιμοι για την πλέον πιθανή... έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ - δηλαδή για την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ καλύψει την ψαλίδα και έρθει δεύτερο με μικρή διαφορά (γύρω στις 3 μονάδες συν - πλην) από τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι αυτονόητο ότι ιδιαίτερο ρόλο για τη χαρτογράφηση του πολιτικού σκηνικού θα παίξει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και αν και πώς θα στηρίξουν ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα (π.χ. το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Καρατζαφέρη).

Το μετεκλογικό σταυρόλεξο
Ζητούμενο παραμένει το άθροισμα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα στηρίξουν την επόμενη κυβέρνηση. Το παζλ θα συμπληρωθεί από το ποσοστό του ανεβασμένου ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αριστερών δυνάμεων, καθώς και από την επίδοση άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων.

Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι αν το «τόξο» που θα δημιουργηθεί είναι αρκούντως δυνατό, τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προτείνει καταρχάς για την πρωθυπουργία, χωρίς να αποκλείει από τη λίστα τον ίδιο, προσωπικότητα κοινής αποδοχής, όπως ο νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει αναγκαία τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης τουλάχιστον για μια διετία, από τη στιγμή που θα έχει ευρεία νομιμοποίηση και δεν θα βασίζεται απλώς σε αριθμητικά δεδομένα.

Τι εννοούν μιλώντας για νομιμοποίηση; Ευρεία πολιτική πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε ποσοστό, το άθροισμα να τριγυρνά το 50%, έδρες που να αποτελούν τα 2/3 της Βουλής ει δυνατόν (δηλαδή 180 ψήφους).

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί και προς τα αριστερά του, διαβλέποντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τη συγκρότηση κυβέρνησης με χαρακτηριστικά εθνικής ενότητας, ενώ βάζει ερωτηματικό σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - για την ακρίβεια οι δυνάμεις του Συνασπισμού.

Η μικρή διαφορά, εν τω μεταξύ, δεν αποσύρει την πρόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών - ενώ για τη θέση του πρωθυπουργού προβλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να έχει τον πρώτο λόγο. Οχι για την εγκατάσταση στο Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά, αλλά έτερων κορυφαίων προσώπων, όπως οι αντιπρόεδροι κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

Κεντροαριστερή ονοματολογία
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα αντιπροτείνει άλλα πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο με σημαντική πολιτική διαδρομή - αλλά με διάθεση πάντα να ευνοεί στην πράξη τη συνεργασία και να μπορεί να διαμορφώσει σχετική κουλτούρα και στην Ελλάδα.

«Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι εννοεί τη συνεργασία, μετά την παραίτηση Παπανδρέου και στηρίζοντας χωρίς υπεκφυγές την κυβέρνηση Παπαδήμου» υπενθυμίζει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους.
ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...