Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σαμαράς-Καραμανλής: Μακριά και αγαπημένοι

Ανοικτή πληγή παραμένει στο εσωτερικό της ΝΔ το θέμα του πρώην προέδρου κ. Κώστα Καραμανλή η απουσία του οποίου από τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος επί της λεωφόρου Συγγρού έγινε αισθητή την Τετάρτη το βράδυ.

Αν και ο κ. Καραμανλής παραβρίσκεται σε όλες τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων–κοινοβουλευτική ομάδα, κεντρική επιτροπή- απέφυγε να δώσει το παρόν στα εγκαίνια. Κομματικοί παραρηρητές εκτιμούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος δεν στέργει τις προσπάθειες του κ. Αντώνη Σαμαρά να οικοδομήσει την καινούργια ΝΔ κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με τον καραμανλισμό και έδειξε εμπράκτως την διαφωνία του. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Σαμαράς έκανε μία σειρά από συμβολικές ενέργειες: έσβησε τον πυρσό από τη ΝΔ αλλάζοντας το σήμα και το λογότυπο του κόμματος και μετακόμισε από την ιστορική Ρηγίλλης. Παράλληλα επαναπροσδιόρισε την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος ως λαϊκό κόμμα βάζοντας ταφόπλακα στο μεσαίο χώρο και σχεδόν έχει απαλείψει τις αναφορές στον καραμανλισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή περιγράφονται από το «μακρυά και αγαπημένοι» ενώ όταν συναντώνται δημοσίως περιορίζονται στα τυπικά του είδους «τι κάνει η οικογένεια, πώς πάνε τα παιδιά στο σχολείο, που θα πάτε στις διακοπές». Συνάντηση των δύο δεν έχει γίνει, δημόσια τουλάχιστον. Ο κ. Σαμαράς πάντως πρόσφερε κάλυψη στον κ. Καραμανλή για μία σειρά δύσοσμες υποθέσεις του παρελθόντος όπως το Βατοπαίδι, η Ζίμενς, τα ομόλογα, η άρνηση σε εξεταστική για την οικονομία. Μάλιστα η στάση του αυτή είχε πολιτικό κόστος σε σχέση με τη κοινή γνώμη ενώ όξυνε και τις σχέσεις του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Από την άλλη ο κ. Καραμανλής μετά το συνέδριο του κόμματος που ήταν η τελευταία επίδειξη ισχύος των καραμανλικών απέφυγε να βάλλει προσκόματα στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Το ερώτημα πια είναι τι θα κάνει ο κ. Καραμανλής στις επόμενες εκλογές. Από ακριτομυθίες επισκεπτών στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού βγαίνει συγκεχυμένη εικόνα. Άλλοι λένε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι στην επόμενη Βουλή ενώ άλλοι αντίθετα μεταφέρουν ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το θέμα αναζωπυρώθηκε από δηλώσεις του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη –συνομιλητή του κ. Σαμαρά- ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από συνεργάτες του κ. Καραμανλή διέρρευσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία και ότι ενδεχομένως να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές όχι κατ ανάγκη πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.  Αυτό είναι απάντηση σε διαρροές που αποδίδονται σε συνεργάτες του  κ. Σαμαρά ότι ο κ. Καραμανλής παρότι πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός δεν θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας στις επόμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη διαρροή λέγεται ότι είναι ένα κομψό σήμα του κ. Σαμαρά ότι θα προτιμούσε ο πρώην πρόεδρος να αποχωρήσει οικειοθελώς ώστε να μην δημιουργηθεί ζήτημα. Ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής δεν χρειάζεται σταυρό άλλωστε υπάρχει πάντα η Θεσσαλονίκη όπου διατηρεί προσωπικό πυρήνα οπαδών –μεταξύ των οποίων πολλά κρατικοδίαιτα στελέχη που χρωστούν τις θέσεις τους στην κυβερνητική του πενταετία - που τον αποθεώνουν σε κάθε του εμφάνιση στην συμπρωτεύουσα.

Ακόμη και στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάντα απήχηση στην κεντροδεξιά και θα πρέπει να είναι  και στις επόμενες εκλογές και σε κάθε περίπτωση να μην δοθεί η εντύπωση ρήξης. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι και ο κ. Παπανδρέου τελικώς «απέβαλε»  τον κ. Σημίτη παρότι η δική του θητεία στα μάτια της κοινής γνώμης δεν ήταν βεβαρυμμένη όπως η αντίστοιχη θητεία του κ. Καραμανλή και ότι ο κ. Σαμαράς μόνο θα έχει όφελος. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι αν ο κ. Καραμανλής επιμένει υπάρχουν περιφέρειες όπως η μονοεδρική της Λευκάδας ή της Σάμου όπου η παρουσία του θα είναι πολύτιμη για να κερδίσει το κόμμα.   
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...