Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Επιζήμιες οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση

«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Όποιος δίνει πρέπει και να παίρνει»
«Επιζήμιες είναι οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνταντίνου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο του Euro Finance Week.

«Η παράταση, αν γίνει, θα πρέπει να αποτελεί ανταμοιβή για όσα έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο γι' αυτά που θα έπρεπε να γίνουν», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη επιμήκυνση αποπληρωμής.

Είπε, ακόμη, ότι η επιβολή φόρων στις τράπεζες θα αποτελούσε έναν καλύτερο τρόπο για να μοιράζονται το κόστος πιθανών εθνικών χρεοκοπιών από ό,τι να επιβάλλεται στους ιδιώτες να αποδέχονται περικοπές χρεών (haircuts).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαίων είναι πολύ σημαντικό: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η Γερμανία χρειάζεται κι αυτή αγορές για να εξάγει τα προϊόντα της. Οι περιφερειακές χώρες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές γερμανικών προϊόντων. Πρέπει όποιος δίνει να παίρνει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Το πιο σημαντικό είναι η ανάπτυξη. Μια ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω στην ανάπτυξη κάνει όλη τη διαφορά».

«Αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας», συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός.  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ακόμα ότι «ακόμη και στην περίπτωση που η Ιρλανδία αποφασίσει να αποδεχθεί τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών, τούτο δεν θα είναι αρκετό ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες περιμένουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί αργότερα, εντός της ημέρας, με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ντομινίκ Στρος-Καν, με τον Φινλανδό επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι οικοδεσπότης του συνεδρίου, αλλά και με την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνεται στους ομιλητές του Euro Finance Week.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...