Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Τι θα προβλέπει το Μνημόνιο Νο3

Με τελεσίγραφα η τρίτη δόση

Ενα νέο Μνημόνιο, το νούμερο 3, υπογράφεται σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και θα ρυθμίζει στο εξής τη ζωή των πολιτών της χώρας.

Μέσω του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από τα στελέχη της τρόικας πριν αναχωρήσουν για Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, τα μέτρα του προϋπολογισμού εξειδικεύονται και αποκτούν συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ταυτόχρονα, η τρόικα αναμένεται να απευθύνει τη Δευτέρα εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, με το οποίο θα την καλεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας. Το επόμενο ραντεβού είναι σε τρεις μήνες και αυτό δεν είναι μεγάλο διάστημα για να αρχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Η τρόικα θα δέχεται στο νέο αυτό Μνημόνιο ότι η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και έτσι θα αφήνει να εννοηθεί ότι δικαιούται να πάρει την τρίτη δόση του δανείου της. Ωστόσο, πίσω από τις γραμμές θα μπορεί να διαβάσει κανείς ότι ο ενθουσιασμός της πρώτης έκθεσης έχει ξεθυμάνει και ότι η έγκριση της επόμενης δόσης εξασφαλίστηκε με μεγαλύτερη δυσκολία. Η υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα του 2010 δεν ήταν κάτι που ξεπεράστηκε εύκολα, αν και τελικά έγινε δεκτό ότι αυτή οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις αναθεωρήσεις της Εurostat. Πάντως, θα γίνεται αναφορά και στην υστέρηση εσόδων που σημειώθηκε και για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντισταθμιστεί με καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της περικοπής των δαπανών. Σε κάθε περίπτωση θα επισημαίνεται ότι αυτή η υπέρβαση θα καλυφθεί με τα πρόσθετα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2011 και τα οποία για την τρόικα ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Εννοείται, ύστερα απ΄ αυτά, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αστοχίας στο εξής και αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Οι πυλώνες της νέας προσπάθειας
Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις στα μέτρα του προϋπολογισμού την περασμένη Τετάρτη. Οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η εξοικονόμηση δαπανών από την υγεία και την ασφάλιση είναι οι 3 βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας και αυτό αποφασίστηκε κοινή συναινέσει. «Ηρθε η ώρα των διαρθρωτικών μέτρων», έλεγε παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για να δώσει το στίγμα του νέου γύρου προσαρμογής που αρχίζει τον επόμενο χρόνο. Ομως, οι πυλώνες αυτοί ενέχουν αρκετά σημεία αβεβαιότητας. Κι αυτό γιατί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες της κυβέρνησης και την ενεργοποίηση της υπαλληλικής γραφειοκρατίας. Δεν αρκεί δηλαδή μια υπουργική απόφαση για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, όπως έγινε με την περικοπή των μισθών. Ούτε καν ένα νομοσχέδιο, για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, όπως έγινε με το Ασφαλιστικό. Το γεγονός προβλημάτισε, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας που ήθελαν μεν τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα πετύχει.

Με συγκεκριμένες προθεσμίες
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο επιχειρεί να καλύψει ώς έναν βαθμό αυτές τις αμφιβολίες, δεσμεύοντας την κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες.

Χαρακτηριστικά, θα αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σχέδια ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ, στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική και στις προοπτικές για το προσωπικό τους, αλλά και στο νέο πλαίσιο εποπτείας και εσωτερικού έλεγχου των ΔΕΚΟ, καθώς και στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία όλων των ΔΕΚΟ. Επίσης, θα αναφέρεται στον τρόπο εξοικονόμησης δαπανών στον χώρο της υγείας, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την εφαρμογή συστημάτων διπλογραφικού λογιστικού ελέγχου στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα θα περιέχει επίσης το νέο Μνημόνιο και για άλλα διαρθρωτικά θέματα, που δεν έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια μέρα.

Απόκλιση που συγχωρείται
Οπως και το προηγούμενο, το Μνημόνιο Νο3 θα έχει τρία κεφάλαια. Ενα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τους στόχους, ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα και ένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η τρόικα δεν θα κρύβει ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της, αφού το έλλειμμα του 2010 ανέβηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα. Θα αποδίδει όμως την απόκλιση αυτή κυρίως στην αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, σημειώνοντας ότι αν αυτή δεν υπήρχε το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο κοντά στον στόχο του 8,1% του ΑΕΠ. Δεν θα παραλείπει πάντως να αποδίδει και ένα μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας την υστέρηση που σημειώθηκε.

Ομως στο τέλος η παρέκκλιση θα συγχωρείται καθώς θα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ, που είναι μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχική της δέσμευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...