Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – Οι προκλήσεις για την ΕΕ και τις στρατηγικές της

Στο στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Αμερικής εστιάζει ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος αυτές δεν θα επηρεαστούν ως προς το περιεχόμενο τους. «Η Ελλάδα θα σεβαστεί την ετυμηγορία των Αμερικανών πολιτών και θα συνεργαστεί με τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη για γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης, κάνοντας ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τονίζοντας: «Έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών, οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη».

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι ελληνικές θέσεις ακούγονται με τον πιο δυνατό και καθαρό τρόπο όπως έγινε πριν από δύο χρόνια με την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο το 2022, όπου χειροκροτήθηκε τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που υπογραμμίζεται είναι οι εξαιρετικές σχέσεις του πρωθυπουργού του Δημοκρατικούς, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε στο Λευκό Οίκο αλλά και η πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη από την οποία αναδεικνύονται και οι γεωστρατηγικές σχέσεις Αθήνας, Λευκωσίας και ΗΠΑ.


Αλλά και με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών η Αθήνα διατηρεί στενές σχέσεις, πρόσφατα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ενώ ένα μήνα ακριβώς πριν στις 5 Οκτωβρίου είχε συναντήσει στο σπίτι του στα Χανιά ομάδα Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο/η επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο και τότε θα ξεκινά η θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεπώς θα είναι μια αφορμή για τις πρώτες επαφές με την νέα αμερικανική διοίκηση.

Το στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό
Σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό 2024-2027 θα μιλήσει σήμερα στις 12.00 ο πρωθυπουργός. Βασική επιδίωξη του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της, καθώς και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο εξειδικεύεται σε έξι στρατηγικούς στόχους με επιμέρους στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις.

Αυτοί είναι: α) η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της β) η αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την ενίσχυση της χώρας γ) η διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, δ) η διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα, ε) ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της διασποράς και στ) η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.
https://www.madata.gr/epikairotita/politics/932054-oi-prosdokies-ths-elladas-apo-ton-epomeno-proedro-ton-hpa-%E2%80%93-oi-proklhseis-gia-thn-ee-kai-tis-strathgikes-ths.html#goog_rewarded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο «κύριος Βαρδής»

Ο «κύριος Βαρδής» αγαπούσε πολύ την Κρήτη. Οποιος παρουσιαζόταν στο γραφείο του φορώντας στιβάνια, βράκα ή έστω κεφαλομάντιλο, ειδικά αν ήτα...