Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στο συνέδριο – Δεν συμφωνούν πλέον ούτε στα αποτελέσματα της κάλπης

Το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου στο Gazi Hall για το τελικό ξεκαθάρισμα . Οι δύο κυρίαρχες αντιμαχόμενες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ραντεβού στο συνέδριο ήτοι αυτή που τάσσεται υπέρ του έκπτωτου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, και εκείνη που συσπειρώνεται γύρω από την κομματική πλειοψηφία, μετά την τραγελαφική σε πολλές περιπτώσεις διαδικασία εκλογής συνέδρων που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, όπου όλοι φαντάζουν νικητές.

Κι αν υπήρξε έντονο παρασκήνιο με κατηγορίες για νοθεία και αλλοίωση αποτελεσμάτων, κάτι που σε ορισμένα τμήματα είναι αυταπόδεικτο αφού άλλα έδινε η μια πλευρά και άλλα η άλλη, θυμίζοντας φοιτητικές εκλογές. Η μόνη πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο χείλος της διάσπασης.

Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του κόμματος, στην οποία παραδοσιακά ανήκουν κορυφαία στελέχη, επιμένει ότι κατάφερε να επικρατήσει καθαρά στην πρώτη αυτή αναμέτρηση, αποσπώντας την υποστήριξη περίπου του 65% των συνέδρων. Από την άλλη, η ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι έχει ήδη εξασφαλίσει τον έλεγχο του 60% των συνέδρων. Κατά συνέπεια στην πράξη, οι εκτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν απλώς την κλιμακούμενη σύγκρουση που απειλεί την ενότητα του κόμματος, με το συνέδριο να αποτελεί την κορύφωση αυτής της πολιτικής διαμάχης.

Ένταση και αλληλοκατηγορίες από υποψήφιους και στελέχη


Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές ότι βλέπει ως «αντιδημοκρατική επιλογή» τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του από τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, υποστηρίζοντας πως αν δεν τον αφήσουν να θέσει υποψηφιότητα «δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, γιατί θεωρώ ότι θα αποχωρήσει μαζικά ο κόσμος. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Αν δεν είναι δημοκρατικές οι διαδικασίες, πολύ απλά αυτό το κόμμα θα έχει φτάσει όντως στο τέλος του».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει πρόθεση να ιδρύσει νέο κόμμα και υπογράμμισε ότι θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός καινούργιου φορέα στην Κεντροαριστερά, θέλοντας να καταδείξει ότι υπερασπίζεται την αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις δηλώσεις αυτές παράλληλα φρόντιζε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στις φήμες περί σχεδιασμού νέου πολιτικού σχηματισμού.

Στο ίδιο πνεύμα, τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να σχολιάσουν, με διαφορετικό τόνο, την κρίση που απειλεί το κόμμα. Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συλλογικότητα, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί από ένα κόμμα προσωπικών συμφερόντων σε ένα κόμμα που θέτει στο επίκεντρο το «εμείς».

Αντίστοιχα, ο Νικόλας Φαραντούρης υπογράμμισε την αξία της δημοκρατικής αντιπαράθεσης με κανόνες, αποδοκιμάζοντας τα προσωπικά χτυπήματα που, όπως σημείωσε, κλονίζουν τη συνοχή του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης εκδήλωσε τη διαφωνία του με την πρόταση του Κασσελάκη να υιοθετηθεί μια «επιχειρηματική φιλικότητα», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παραμείνει προσκολλημένη στην υποστήριξη των εργαζομένων. Τέλος, ο Απόστολος Γκλέτσος δεν δίστασε να αποδώσει την ευθύνη για την κρίση στον Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «ηθικό αυτουργό» των διαμάχης που έχει ανακύψει.



Παιχνίδι εντυπώσεων με τα αποτελέσματα

Η διαφορετική εκδοχή όσον αφορά τα ποσοστά των ψήφων που έλαβε κάθε πλευρά στην ανάδειξη των συνέδρων, έχει προκαλέσει πάντως έντονο προβληματισμό στους ψυχραιμότερους. Τόσο οι υποστηρικτές του Κασσελάκη όσο και της πλειοψηφίας στα κομματικά όργανα, επιχειρεί να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Η πλειοψηφία διαρρέει πως έλαβε σημαντικό προβάδισμα σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως στην Αχαΐα, τη Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία. Από την άλλη, η ομάδα του Κασσελάκη, ισχυρίζεται πως έχει συγκεντρώσει συνολικά 1.700 συνέδρους, αναφέροντας ότι βρίσκεται σημαντικά μπροστά έναντι των αντιπάλων. Το κλίμα εντείνεται ακόμη περισσότερο από τις καταγγελίες της πλευράς Κασσελάκη για αποκλεισμό ψηφοφόρων που διαμένουν στο εξωτερικό, ισχυριζόμενη πως όσοι βρίσκονται εκτός συνόρων και προσπάθησαν να ψηφίσουν, αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Είναι λογικό οι καταγγελίες για αποκλεισμούς ψηφοφόρων και χειραγώγηση της διαδικασίας να έχουν αυξήσει την ένταση, με χαρακτηριστική την καταγγελία της Μαρίας Αμανατίδου, συντρόφου του βουλευτή της πλειοψηφίας Χρήστου Γιαννούλη, ότι η υποψηφιότητά της ως συνέδρου απορρίφθηκε χωρίς δικαιολογία.

Ενδεικτικό της σύγκρουσης είναι και η διαρροή αποτελεσμάτων από περιφερειακές οργανώσεις, όπως στην περίπτωση της Ερμιονίδας, στην Αργολίδα, όπου η πλειοψηφία ισχυρίζεται ότι επικράτησε με 4-3 στους συνέδρους, ενώ η πλευρά του Κασσελάκη αναφέρει ότι εκεί το αποτέλεσμα ήταν 6-1 υπέρ της.

Αβέβαιο το μέλλον

Με το συνέδριο να πλησιάζει, η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς οι ελπίδες για συνεννόηση εξανεμίζονται. Η κάθε πλευρά ακολουθεί τη δική της στρατηγική και επενδύει σε αντίθετες πολιτικές γραμμές, κάνοντας το συνέδριο όχι μόνο μια διαδικασία εκλογής, αλλά και μια μάχη για το μέλλον και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική ρήξη απειλεί να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της πιο σοβαρής του κρίσης, με πολλούς να ανησυχούν ότι η συνέχιση αυτής της πορείας θα οδηγήσει σε διάσπαση.

Είναι φανερό ότι το ερχόμενο τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου θα αποτελέσει το σημείο μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές στις πολιτικές κατευθύνσεις και η διάσπαση του κόμματος σε δύο έντονα ανταγωνιστικά στρατόπεδα αναδεικνύουν ότι η συνοχή του κόμματος διακυβεύεται ξεκάθαρα. Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαία πολιτική δύναμη θα κριθεί πλέον από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο, με τις πολιτικές κατευθύνσεις να διαμορφώνονται με τρόπο που μπορεί να επιφέρει μοιραίες συνέπειες τόσο για το κόμμα όσο και για την ελληνική αριστερά συνολικά.
https://www.madata.gr/epikairotita/politics/931931-syriza-teliko-xekatharisma-sto-synedrio-%E2%80%93-den-symfonoyn-pleon-oyte-sta-apotelesmata-ths-kalphs.html#google_vignette

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...