Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα κατά όσων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει «να τα βρει» με την Τουρκία.
Μόνη διαφορά με την Τουρκία η ΑΟΖ
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, και να είναι πρόθυμη να προσφύγει το Διεθνές Δικαστήριο για «την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Υπογράμμισε επίσης ότι: «Βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε με σαφήνεια ότι: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».
Bολές για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου
«Κατά καιρούς, έτσι και πρόσφατα, εγείρεται συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Σύμφωνα με το αφήγημα, ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ’ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. Παραβλέπει όμως το αφήγημα αυτό δύο ουσιωδέστατους παράγοντες. Πρώτον, ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και, δεύτερον, διότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ενώ, αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί ”Γαλάζιας Πατρίδας” καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελός της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της», τονίζει ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επιπλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης επέκτασης του, τον κίνδυνο ενός νέου και ακόμη χειρότερου ψυχρού πολέμου, αλλά και τον κίνδυνο της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, με τις κοινωνικές συνέπειες που έχει.
«Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε κατά πόσον οι ΗΠΑ θέλουν όντως τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αφού δεν υφίστανται τις συνέπειές του στον ίδιο βαθμό. Και εκτίμησε ότι είναι η ΕΕ εκείνη που – παρά τις γνωστές αδυναμίες της – θα πρέπει να παρέμβει για την ειρήνευση. Κάρφωσε όμως και τους εταίρους για αναντιστοιχία στη στάση τους, καθώς όπως υπενθύμισε καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αποσιωπούν το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου.
https://www.topontiki.gr/2022/06/01/live-i-omilia-tou-kosta-karamanli-sto-megaro-mousikis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου