Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Γηροκομεία: Τραγικές ελλείψεις σε εργαζόμενους και μέσα προστασίας

Του Δημήτρη Σταμούλη

▸ Ασβεστοχώρι, Εύοσμος, Μοσχάτο, Άγιος Παντελεήμονας, Καρδίτσα, Ιωάννινα, και η λίστα των γηροκομείων με κρούσματα σε εργαζόμενους και τροφίμους όλο και μεγαλώνει, ενώ ήδη μετράμε δεκάδες νεκρούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, αλλά και των ιδιοκτητών –πολλές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) διαχειρίζεται η εκκλησία– είναι τεράστιες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της πανδημίας αποδεικνύονται παντελώς αναποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μόνο σε τρεις ΜΦΗ έχουν καταγραφεί συνολικά 142 κρούσματα και έχουν καταλήξει 37 ηλικιωμένοι. Τα περισσότερα κρούσματα και θύματα έχουν εντοπιστεί στην «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου νόσησαν 75 φιλοξενούμενοι με μέση ηλικία τα 85 χρόνια και εξ αυτών πέθαναν οι 27 (ποσοστό 36%). Τελευταία κραυγαλέα περίπτωση η «Αττική», στον Άγιο Παντελεήμονα, με 47 κρούσματα, εργαζόμενο και φιλοξενούμενους, και έναν νεκρό.

Μιλώντας στο Πριν, ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων, εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων Αττικής, τονίζει ότι «κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τα μέτρα υπήρξαν ανεπαρκή, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε μέσα προστασίας, τα οποία συχνά οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν με δικά τους έξοδα». Μάλιστα επισήμανε ότι «ο νόμος προβλέπει τέσσερις νοσηλευτές/φροντιστές ανά 25 αυτοεξυπηρετούμενους τροφίμους ή ανά 15 μη αυτοεξυπηρετούμενους, αριθμοί που συχνά δεν τηρούνται. Δεν υπάρχει “καθηκοντολόγιο” και οι νοσηλευτές ασκούν και χρέη… καθαριστών!».

Κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας που ήδη βιώνουμε, σύμφωνα με τον Δ. Αλεξόπουλο, «η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος για να κατηγορηθούν οι εργαζόμενοι στις μονάδες για τα εμφανιζόμενα κρούσματα». Αυτό έγινε στο Ασβεστοχώρι αλλά και στον Άγιο Παντελεήμονα. Όμως οι πραγματικές ευθύνες βρίσκονται αλλού, όχι στους εργαζόμενους. Μέλημα των εργοδοτών είναι να περικόπτουν το κόστος ακόμα και σε μέσα προστασίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αλλά και να εντατικοποιούν τις συνθήκες εργασίας, να μην τηρούν το πενθήμερο και το εντεκάωρο υποχρεωτικής ανάπαυσης.

Μάλιστα σε γηροκομείο οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων μετατράπηκαν σε… ρεπό, ώστε ο εργοδότης να μην έχει την υποχρέωση να πληρώσει τεστ στους εργαζόμενους κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές! Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλές παραιτήσεις εργαζόμενων που δεν αντέχουν τους σκληρούς όρους εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Ο Χριστόφορος Χριστογιάννης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ιδρύματα κρατικής πρόνοιας του υπουργείου Υγείας Ηπείρου, επισημαίνει ότι «στα γηροκομεία όλα γίνονται από όλους τους εργαζόμενους» και ότι «δεν υπάρχουν επαρκή μέσα και προσωπικό». Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ίδρυμα όπου «δύο εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 60 ως 80 φιλοξενούμενους». Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζόμενων, αυτά είναι περιορισμένα. Στο προσωπικό συστήνεται να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και τις εκδηλώσεις. «Υπογράφουμε κάθε μέρα έντυπο με ερωτήσεις όπως αν έχουμε συμπτώματα, επιβεβαιωμένο κρούσμα στο περιβάλλον μας, αν μπαίνουμε σε λεωφορείο, αν κάναμε τεστ, αλλά όλα αυτά είναι στη λογική της ατομικής ευθύνης», προσθέτει ο Χρ. Χριστογιάννης.


Πανελλαδική απεργία στην υγεία και πορεία στο υπουργείο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας ότι από την πρώτη στιγμή έλαβε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις ΜΦΗ, ο Δ. Αλεξόπουλος τονίζει ότι «η κυβέρνηση αντίθετα επέτρεψε την εργοδοτική αυθαιρεσία, με την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνθηκαν στις επιθεωρήσεις εργασίας βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρμόδιοι φορείς δηλώσαν αναρμόδιοι να κάνουν ελέγχους». Η κυβέρνηση στιγματίζει τους εργαζόμενους των γηροκομείων για τα κρούσματα, την ίδια ώρα που δίνουν τη μάχη στους χώρους εργασίας τους συχνά όντας απλήρωτοι, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες δεν υπογράφονται πλέον από το 2016 με ευθύνη της εργοδοσίας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι αμείβονται με τα ψίχουλα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ενώ ανθεί η παροχή εργασίας μέσω εργολάβων με ακόμα πιο πετσοκομμένα δικαιώματα.

Τα σωματεία του κλάδου διεκδικούν η ευθύνη για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των τροφίμων των ιδρυμάτων, να ανήκει πρώτιστα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Τα διαγνωστικά τεστ να γίνονται τακτικά σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς καμία επιβάρυνσή τους, και να υπάρξει συστηματικός έλεγχος των μονάδων για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

Η επιδημία εξαπλώνεται, ο Κικίλιας στοχοποιεί τους διαδηλωτές

Εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς μόνο στο πρώτο οκταήμερο του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 2.912 κρούσματα και 39 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι την Πέμπτη ανέρχονταν σε 91 — αριθμός ρεκόρ. Σχεδόν κάθε ημέρα ανακοινώνονται 400 κρούσματα σε πάνω από 30 περιφέρειες, όταν γίνονται σ rapid test ε πλατείες, τα ποσοστά θετικών υπερβαίνουν το 4%. Μεγάλες εστίες υπάρχουν σε πόλεις όπως Γιάννενα, Κοζάνη και Τρίκαλα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τις 21.381 και συνολικά οι θάνατοι στους 430. Όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πλήρη πανικό, γιατί τώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα της επιδημίας που χρειάζονται νοσηλεία, συνειδητοποιεί το βαρύ τίμημα της “με αλαφριά την καρδία” πολύμηνης επικοινωνιακής προπαγάνδας πως δήθεν “θωρακιστήκαμε” και δήθεν “κάναμε προσλήψεις”. Η πικρή αλήθεια είναι πως λόγω τραγικών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού πολλά νοσοκομεία απειλούνται με πλήρη κατάρρευση και κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ίδια σε εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αρκείται στο να στοχοποιεί –μετά τους νέους στις πλατείες– τους διαδηλωτές της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο, διαμηνύοντάς τους «να είναι από εδώ και στο εξής ιδιαίτερα προσεκτικοί»! Το υπουργείο, αντί να προβεί ως όφειλε από καιρό σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, επιλέγει σπασμωδικές κινήσεις με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, ώστε να συγκαλυφθούν οι ελλείψεις.

Όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας μετακινούνται από τον «Ερυθρό Σταυρό» προς το «Σωτηρία» τρεις ειδικευμένοι παθολόγοι από τους εννιά που υπηρετούν σήμερα. Απομένουν στον «Ερυθρό» μόνο έξι για δύο παθολογικές κλινικές. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία αντιδρούν. Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 15/10, με συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2020/10/15/%ce%b3%ce%b7%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%81%ce%b3/#more-118088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...