Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Η πανδημία δεν μας χτυπάει ίσα: Ο κορονοϊός χτυπά τους φτωχούς με τον πιο επικίνδυνο ρυθμό

Η πανδημία του Covid-19 καταστρέφει τη Νέα Υόρκη. Σαρανταπέντε φορτηγά-ψυγεία χρησιμεύουν ως κινητά νεκροτομεία για την αποθήκευση των πτωμάτων. Από τις 3 Απριλίου, 51.810 άτομα έχουν μολυνθεί.
Οι κρατούμενοι στη φυλακή του Ράικερς Άιλαντ πληρώνονται 6 δολάρια την ώρα για να σκάψουν μαζικούς τάφους στο νησί Χαρτ στα ανοικτά του Μπρονξ. Αυτό είναι το σημείο του Πότερ Φιλντ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πολύ φτωχοί για να αντέξουν μια κηδεία άφησαν τα σώματά τους πεταμένα.

Αυτό που συμβαίνει στη Νέα Υόρκη επαναλαμβάνεται στο Ντιτρόιτ, το Σικάγο, τη Νέα Ορλεάνη και το Λος Άντζελες. Ο κορονοϊός κατακλύζει το Νότο με τους μαύρους να υποφέρουν περισσότερο. Περίπου ένας στους δέκα θανάτους έχει σημειωθεί στις γειτονικές πολιτείες Λουιζιάνα του Μισισίπι, Αλαμπάμα και Γεωργία.
Το Πεντάγωνο αναζητά 100.000 σακούλες για τα σώματα. Το σύνολο του εξοπλισμού ατομικής προστασίας της κυβέρνησης —ζήτημα ζωής και θανάτου για του εργαζόμενους στον τομέα της υγείας— έχει σχεδόν εξαντληθεί. Ωστόσο, η Μεταναστευτική και Τελωνειακή Υπηρεσία Επιβολής, η οποία διεξάγει επιδρομές απέλασης, είναι διασφαλισμένη από μάσκες προσώπου N95.
Εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις κατά των Ασιατών Αμερικανών συμβαίνουν καθημερινά. Ο Τραμπ υποκίνησε αυτές τις επιθέσεις αποκαλώντας τον κορονοϊό ως “κινέζικο ιό”. Θα πρέπει να το ονομάσουμε ο ιός του Τραμπ.
Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να ανακαλέσει τη μεταρρύθμιση της εγγύησης και να επιβάλει περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό της Medicaid.
Ο Cuomo αποκαλεί τον ιό “τον μεγάλο εξισωτή.” Αυτό δεν είναι αλήθεια ακόμα και αν ο ίδιος ο αδελφός του, ο οικοδεσπότης του CNN Chris Cuomo, τον κόλλησε.
Δεν είναι μόνο η πυκνότητα
Δεν υπάρχει τίποτα ίσο με αυτή την πανδημία. Ο κορονοϊός είναι πολύ χειρότερος για τις κοινότητες Μαύρων και Λατίνων της Νέας Υόρκης. Οι ορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες στο Μπρούκλιν έχουν πληγεί σκληρά.
Ο γράφων ζει δύο τετράγωνα από την Κορόνα, το Κουίνς, τη γειτονιά όπου ζούσε ο Λούις Άρμστρονγκ. Ο ταχυδρομικός κώδικας του 11368 είχε 947 κρούσματα του κορονοϊού από την 1η Απριλίου, το μεγαλύτερο μέρος οποιουδήποτε στη Νέα Υόρκη.
Ειδικοί αναφέρουν ότι η Νέα Υόρκη έχει πληγεί περισσότερο λόγω της πυκνότητάς της. Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περίπου 300 τετραγωνικά μίλια γης.
Η Κορόνα, το Κουίνς, είναι γεμάτη με 41.768 ανθρώπους που ζουν ανά τετραγωνικό μίλι. Εννέα στους χίλιους ανθρώπους εκεί — σχεδόν το ένα τοις εκατό — έχουν μολυνθεί.
Στο Murray Hill — Ταχυδρομικός κώδικας 10017 — στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν, στο κέντρο της πόλης ο πληθυσμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, με 51.775 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι. Ωστόσο, η μόλυνση της γειτονιάς είναι μόλις το ένα τρίτο της Κορόνα.
Η διαφορά είναι ότι ενώ το μέσο εισόδημα της Κορόνα είναι 45.964 δολάρια, ενώ για το Murray Hill είναι 100.652 δολάρια, πάνω από το διπλάσιο.
Η γειτονική Κορόνα στο Κουίνς είναι η Elmhurst (τκ. 11373) με 831 περιπτώσεις και η Jackson Heights (τκ.11372) με 492 άτομα μολυσμένα. Το Ιατρικό Κέντρο Elmhurst κατακλύζεται.
Όλες αυτές οι γειτονιές είναι κοινότητες μεταναστών με πολλούς εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, οι οποίοι έπρεπε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ η πανδημία επικρατούσε στην πόλη.
Οι γειτονιές μαύρων και λατίνων στο Μπρονξ, το Μπρούκλιν και το Μανχάταν έχουν επίσης πληγεί σκληρά. Οι ανατολικοί αυτοκινητόδρομοι Far Rockways στο Κουίνς, που φιλοξενούν τέσσερα σε μεγάλο βαθμό έργα κατοικιών Μαύρου Χρώματος, έχουν 436 περιπτώσεις.
Η καπιταλιστική κυβέρνηση συγκαλύπτει τον αντίκτυπο στις κοινότητες Ασίας, Μαύρων, Ιθαγενών και Λατίνων. Οι νομοθέτες του Μέριλαντ απαιτούν την καταγραφή όσων έχουν συλλάβει τον ιό.
Κοινωνική απόσταση και αδυναμία
Ειδικοί ιατροί προτείνουν στους ανθρώπους να έχουν μια “κοινωνική απόσταση” 6 ποδιών ο ένας από τον άλλο. Πώς τα 2,2 εκατομμύρια φυλακισμένων υποτίθεται ότι θα ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή; Η φυλακή της κομητείας Κουκ στο Ιλινόις έχει ήδη 213 κρατούμενους με τον ιό.
Για χιλιάδες κρατούμενους σε όλη τη χώρα, ο κορονοϊός θα είναι θανατική ποινή. Ακτιβιστές όπως αυτοί της Συμμαχίας κατά του Ρατσισμού και της πολιτικής καταστολής στο Σικάγο αγωνίζονται για να απελευθερώσουν τους πιο ευάλωτους κρατούμενους.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρωπων στα καταφύγια αστέγων δεν είναι επίσης σε θέση να κρατήσουν απόσταση έξι μέτρων ο ένας από τον άλλο.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι επίσης αδύνατη για το νοσοκομείο και άλλους “απαραίτητους” εργαζόμενους που παίρνουν γεμάτα λεωφορεία και μετρό στη Νέα Υόρκη. Δέκα μέλη της Ένωσης Εργαζομένων Τοπικών Λεωφορείων 100 έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό.
Πολλοί απαραίτητοι εργαζόμενοι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους είναι μεταξύ των χαμηλότερων αμοιβών. Τα 3,6 εκατομμύρια ταμίες έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 22.430 δολαρίων.
Ειδικοί προτείνουν οι μετακινήσεις στο κατάστημα τροφίμων να περιορίζονται μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Πόσες οικογένειες της εργατικής τάξης μπορούν να το κάνουν αυτό; Όχι τα δέκα εκατομμύρια των εργαζομένων που έχουν ήδη απολυθεί.
Η πυκνότητα και η έλλειψη κοινωνικής αποστάσεως δεν θα συνυπολογίσουν όλους τους θανάτους. Μας λένε να πλύνουμε τα χέρια μας, ωστόσο 141.000 οικογένειες του Ντιτρόιτ είναι χωρίς νερό από το 2014. Η υπηρεσία δεν έχει αποκατασταθεί για χιλιάδες.
Είναι χειρότερα για τις ινδιάνικες περιοχές. 40% των νοικοκυριών του έθνους Ναβάχο δεν συνδέονται με σωλήνα νερού. Πρέπει να μεταφέρουν νερό στο σπίτι τους.
Ο υπερπληθυσμός εντός των κατοικιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της αύξησης του ενοικίου. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετακομίσουν με συγγενείς.
Μεταξύ 1980 και 2010, ο αριθμός αυτών των διπλών οικογενειών αυξήθηκε σχεδόν τετραπλάσια, από 1,15 εκατομμύρια σε 4,3 εκατομμύρια. (2012 U.SStatistical AbstractTable 59). Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη γι’ αυτούς.
Εκατομμύρια σπίτια κρατούνται εκτός αγοράς για να διατηρήσουν το ενοίκιο υψηλό. Ένα λαϊκό κίνημα είναι απαραίτητο για να τα καταλάβει.
Άστεγες οικογένειες στο Λος Άντζελες έχουν καταλάβει πάνω από 12 άδεια σπίτια. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...