Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κυρίαρχη η …κορονο-συναίνεση

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με την κοινωνία σε απομόνωση, τα πολιτικά κόμματα δημιουργούν συνθήκες πολιτικού βάλτου, ενόψει της βαθιάς οικονομικής κρίσης Εργαλειακή εκμετάλλευση της πανδημίας από το Μαξίμου
Με κάθε… «κορονο-εβδομάδα» που περνά, το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακολουθεί γίνεται ολοένα πιο σαφές και συγκεκριμένο. Η αντιλαϊκή του κατεύθυνση γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Όπως και το ότι θα «ξετυλιχθεί» μέσα σε κλίμα βαλτώδους συναίνεσης — κάτι που διασφαλίζει η ύπαρξη μιας αποστασιοποιημένης ή, στην καλύτερη, μουδιασμένης αντιπολίτευσης.

Τα γενικευμένης πολιτικής αποδοχής μέτρα ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού δια­σφαλίζουν την πολυδιάσπα­ση, την (αυτό)απομόνωση και εντέλει την απουσία του κοι­νωνικού λαϊκού παράγοντα από τις εξελίξεις. Παρά τον όποιο ορθολογικό χαρακτήρα των μέτρων, δημιουργούν ένα αντικειμενικό δεδομένο που σαφώς διευκολύνει τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος σε νέες βάσεις. Τέτοιες, μάλιστα, που να διαμορφώνουν τους όρους δι­αχείρισης των όσων έπονται. Οι κινητοποιήσεις των νοσο­κομειακών γιατρών αποτε­λούν τη μόνη ηχηρή πολιτική «παραφωνία».
Η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως έχει επενδύσει πολιτικά στη φαινομενική κοινωνική αποδοχή της αντίληψης περί «έγκαιρης παρέμβασής» της, η οποία «απέτρεψε τα χειρό­τερα». Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι αυτό το στοιχείο εί­ναι πρόσκαιρο, αφού και στο «καλύτερο σενάριο» δεν εί­ναι πολιτικά διαχειρίσιμο το «μετά» της υγειονομικής κρί­σης. Δηλαδή μια ύφεση που θα κινηθεί «από 6 έως 10%», όπως χαρακτηριστικά είπε την Πέμπτη στην Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αναθεωρώντας για τρίτη φορά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελεί­ου. Θυμίζουμε πως αρχικά ο υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για στασιμότητα του 0,1%, στη συνέχεια ύφεση που δεν θα ξεπεράσει το 5%, ενώ τώρα πλέον κάνει λόγο για διψήφια νούμερα ανάσχεσης της οικονομίας. Αν και οι κυβερνητικοί υπουργοί δεν κρύβουν την άγνοιά τους για την όξυνση των οικονομικών φαινομένων, το κυβερνητικό σχήμα «ποντάρει» στο σενά­ριο της «υποχώρησης» της επι­δημίας στο επόμενο δίμηνο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των επιπέδων της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Άλλωστε, οι κινήσεις ενί­σχυσης του χρηματοπιστω­τικού συστήματος που πα­ρουσιάζονται ως επιτυχίες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν αφειδώς δανει­ακές διευκολύνσεις, την ίδια ώρα που θα ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ακόμη έμμεσης ανακεφαλαιοποίησής τους με χρήματα του δημοσίου. Στον ίδιο στόχο, φυσικά, είναι ενταγμένα και τα αντεργατικά μέτρα των ΠΝΠ που οδηγούν σε μειώσεις μισθών, αναστο­λές συμβάσεων, ελαστικοποίησης της εργασίας και αύξησης της υποαπασχόλησης. Στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεί­χνει να επιφυλάσσει για τον εαυτό του έναν ρόλο μικρής παρεμβατικότητας στις εξελίξεις. Θεωρώντας, προφα­νώς, ότι στην παρούσα φάση δύσκολα θα ανατραπούν υ­πέρ του οι δημοσκοπικοί συσχετισμοί, προκρίνει την τα­κτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Όπως έπραξε με την εκπόνηση και κατά­θεση ενός οικονομικού προ­γράμματος, της τάξης των 26 δισ. ευρώ. Η διαφορο­ποίησή του σε σχέση με την κυβερνητική τακτική συνίσταται στον «εμπροσθοβαρή» χαρακτήρα του. Δηλαδή στην ενίσχυση άμεσα, με σημαντική ρευστότητα, των επιχειρήσεων ανά κλάδο, πριν εμφανιστούν τα σημά­δια της ύφεσης τους επό­μενους μήνες. To «παζλ» συμπληρώνει το ΚΚΕ που παρά την πολιτική στήριξη αντιδράσεων στον χώρο της Υγείας, δεν σπάει το ευρύτερο κλίμα ανοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...