Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Όφελος 6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τις αποφάσεις του Eurogroup

Πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνω των 6 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αποκτά η Ελλάδα, στη βάση των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup για συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο 540 δισ. ευρώ. 
Με το «μέτρο» το 2% του ΑΕΠ ανά χώρα, το ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ καλύπτει για την Ελλάδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον ESM ή και ένεση έως 6 δισ. ευρώ συνολικάΕιδικότερα η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί και από τα τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας που έθεσε σε λειτουργία η ευρωζώνη. Συγκεκριμένα:

  • Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντλήσει έως και 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 2% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2019.
  • Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ΄ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα.
  • Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν κρύβουν πως προσδοκούν περισσότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση αυτή επενδύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που αποφάσισε χθες η Ευρωομάδα και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», αλλά και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup αφήνει ανοικτές πολλές δυνατότητες για «βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες», ωστόσο συνδέει το ύψος των παρεμβάσεων με το αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.
Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας αυτής είναι τα εξής:
– Η μεγάλη μάχη για το ευρωομόλογο, οδήγησε τελικά σε μια συμφωνία για ένα νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο», για το οποίο μιλά το ανακοινωθέν του Eurοgroup. Η μορφή και οι όροι του όμως, παραπέμφθηκε να συμφωνηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και γενικόλογη, η διατύπωση δέσμευσης φαίνεται να ικανοποίησε τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών. Μέχρι να λάβει σάρκα και οστά όμως το εργαλείο ή Ταμείο αυτό -εφόσον τελικώς συμφωνηθεί πράγματι- μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και μήνες ακόμη για να λειτουργήσει.
– Αφού δεν ήρθε το ευρωομόλογο του 1 τρισ. ευρώ , το πακέτο μέτρων από ESM, Κομισιόν και ΕΤΕΠ παρέμεινε στα 540 δισ. ευρώ. Το μισό τρισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που συμφωνήθηκε ποτέ στα χρονικά να δαπανήσει η ΕΕ. Το ποσό δεν εντυπωσιάζει για τα μεγέθη της Ευρωζώνης (ειδικά αν μπορούσε και έπρεπε να συγκριθεί με τα 2,3 τρισ. που ρίχνουν στη μάχη οι ΗΠΑ). Είναι όμως σχεδόν «έτοιμα λεφτά» ( μισός ESM σχεδόν) και μόνον «για αρχή». Αλλά μαζί με το «μπαζούκας» της ΕΚΤ, η ένεση ξεπερνά τα 1 τρισ. ευρώ.
– Η άλλη μεγάλη συζήτηση αφορούσε τους όρους των χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, για όσους τα χρειαστούν. Η σολομώντειος λύση ήταν «ό,τι αφορά την Υγεία (πχ φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις κλπ) δίδεται με διαδικασίες εξπρές. Οτιδήποτε άλλο όμως (πχ για επενδύσεις και «ανοικοδόμηση» μετά την καταστροφή, για κάθε ευρώ που θα ζητάει ένα κράτος θα δέχεται και όρους. Και ενώ δεν χρειάζονται μέτρα αν «ξωκείλει» ένα κράτος μέλος δημοσιονομικά, αν ζητήσει λεφτά από τον ESM μπαίνει σε μονοπάτι όρων και λιτότητας μέχρι να τα επιστρέψει -έστω και χωρίς Τρόικα. Εκτός από Ιταλία και Ισπανία, θα ήταν έκπληξη να έσπευδε πρώτη κάποια άλλη χώρα για να ζητήσει αυτήν την αυστηρή βοήθεια.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

  1. Η πανδημία του COVID-19 συνιστά μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με δριμύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση σε πνεύμα αλληλεγγύης.
  1. Μια συντονισμένη και περιεκτική στρατηγική είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν επείγουσες υγειονομικές ανάγκες, να στηριχτεί η οικονομική δραστηριότητα και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάκαμψη. Η στρατηγική αυτή θα συνδυάζει βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τη διάχυση των επιπτώσεων και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των οικονομιών μας και την ανάγκη να διατηρηθούν η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.
  1. Διάφορα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Ένα μεταγενέστερο γράμμα του προέδρου του Eurogroup στις 24 Μαρτίου σκιαγραφούσε και άλλες υπό εξέταση πολιτικές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ανακοινωθέν του στις 26 Μαρτίου, καλούσε το Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις της οικονομικής του απάντησης στην πανδημία του COVID-19 εντός δύο εβδομάδων. Ανταποκρινόμενοι στην εντολή των Ηγετών, η έκθεση αυτή αποτιμά τις δράσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα και παρουσιάζει μια περιεκτική και συντονισμένη οικονομική απάντηση.
Συντονισμένες δράσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα στο επίπεδο των κρατών μελών, της Ε.Ε. και της ευρωζώνης
  1. Από το ξεκίνημα της κρίσης, τα κράτη μέλη κλιμακώνουν συνεχώς τις προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία.
  1. Μια έγκαιρη, προσωρινή και στοχευμένη δημοσιονομική τόνωση παρέχεται σε προαιρετική βάση με συντονισμένο τρόπο. Σημαντικοί δημόσιοι πόροι έχουν κινητοποιηθεί για την ενίσχυση του τομέα της υγείας και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και τη στήριξη των εργαζομένων και των οικονομικών τομέων που έχουν πληγεί. Μέχρι σήμερα, το συνολικό μέγεθος των προαιρετικών δημοσιονομικών μέτρων των κρατών μελών ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τριπλάσιο σε σχέση με τις 16 Μαρτίου, χωρίς να υπολογίζεται ο σημαντικός αντίκτυπος των αυτόματων σταθεροποιητών.
  1. Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί ως τώρα να παράσχουν ρευστότητα για τη στήριξη τομέων που αντιμετωπίζουν διαταραχές και εταιρειών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και αναστολών φορολογικών πληρωμών, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 16% του ΑΕΠ της Ε.Ε., από 10% στις 16 Μαρτίου.
  1. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να λάβουν επιπλέον μέτρα όποτε είναι απαραίτητο, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.
Ευελιξία στους κανόνες της Ε.Ε.
  1. Στις 23 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι πληρούνταν οι όροι για την ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., μετά τη σφοδρή οικονομική κάμψη. Αυτό προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξη της οικονομίας και είναι μια συντονισμένη απάντηση στην πανδημία του COVID-19. Η συνολική δημοσιονομική καθοδήγηση θα δίνεται εντός αυτού του πλαισίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Καλωσορίσαμε την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει ένα προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να διευκολυνθεί η κρατική στήριξη στις εταιρείες, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά, καθώς και την πρόσφατη επέκταση του πλαισίου για την κάλυψη της στήριξης για την έρευνα, τον έλεγχο και την παραγωγή που σχετίζονται με τη μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19. Καλωσορίζουμε επίσης την καθοδήγηση της Κομισιόν για τη χρήση της συνολικής ευελιξίας που προσφέρει το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, η οποία εκδόθηκε στις 1 Απριλίου.
Χρήση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
  1. Καλωσορίσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν που επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς πόρους της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κρίσης. Η πρόταση για μια Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative) εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση 37 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του COVID-19. Επιπρόσθετα, το πεδίο δράσης του Ταμείου Αλληλεγγύης διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και μεγάλες κρίσεις δημόσιας υγείας. Ξεκινώντας από την 1η Απριλίου, αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομική στήριξη ως και 800 εκατ. ευρώ το 2020.
Νομισματική Πολιτική
  1. Καλωσορίζουμε την αποφασιστική δράση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών συνθηκών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ομαλή παροχή πίστωσης στην οικονομία. Στις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να εισάγει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού 750 δισ. ευρώ (Pandemic Emergency Purchase Programme), να διευρύνει τα στοιχεία ενεργητικού που είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς του εταιρικού τομέα (CSPP) και να χαλαρώσει τα κριτήρια για τα ενέχυρα. Τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές χρηματοδοτικές συνθήκες που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ του COVID-19.
Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα
  1. Καλωσορίζουμε την καθοδήγηση που παρείχαν οι εποπτικές αρχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την ερμηνεία και την εφαρμογή των ρυθμιστικών απαιτήσεων στις τρέχουσες έκτακτες καταστάσεις. Καλωσορίζουμε επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας. Για να ξεπεραστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά, η πλήρης χρήση της ευελιξίας που προσφέρει το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι θεμελιώδους σημασίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και να συντονίζουμε τα ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα. Όποτε είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων, αν είναι αναγκαίο για τον περιορισμό του αντίκτυπο του COVID-19.
Επιπρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη
  1. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την ανταπόκριση της ΕΕ για την υποστήριξη, την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί έως τώρα. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να εφαρμοστούν υπό το πρίσμα της σοβαρότητας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στα επιμέρους κράτη μέλη.
Ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ
  1. Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την περαιτέρω προσωρινή ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, όπως η δυνατότητα μεταβιβάσεων μεταξύ ταμείων, περιφερειών και στόχων πολιτικής, η εγκατάλειψη των εθνικών προϋποθέσεων συγχρηματοδότησης και η υποστήριξη των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματική κινητοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης.
  1. Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο ένα ειδικό εργαλείο για τη στήριξη της χρηματοδότησης της έκτακτης βοήθειας κατά του κορωνοϊού, μέσω της χορήγησης επιδοτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν πρωτίστως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρόταση της Κομισιόν στις 2 Απριλίου για την επανενεργοποίηση του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης (Emergency Support Instrument) για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19. Σε αυτό το στάδιο, το εργαλείο αυτό μπορεί να παράσχει υποστήριξη 2,7 δισ. ευρώ από πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτή η δύναμη πυρόσβεσης μπορεί να ενισχυθεί ταχέως, μέσω πρόσθετων εθελοντικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη. Καλούμε τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας.
Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ.
  1. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEp) για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδοτικούς πόρους 200 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Καλούμε την ΕΤΕπ να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την πρότασή της και να είναι έτοιμη να τη θέσει σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας παράλληλα νέους πόρους με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ και το πρόγραμμα Invest EU. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά υπό το πρίσμα των εθνικών σχημάτων στήριξης.
Δίχτυα ασφαλείας
  1. Δίχτυα ασφαλείας είανι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι εξοπλισμένος με εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τρόπο προσαρμοσμένο στη φύση του συμμετρικού σοκ που προκάλεσε η COVID 19. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Στήριξη για την Κρίση της Πανδημίας (Pandemic Crisis Support), στη βάση της υφιστάμενης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του (ECCL), προσαρμοσμένη υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης πρόκλησης, ως εγγύηση για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που πλήττονται από αυτό το εξωτερικό σοκ. Θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, με συγκεκριμένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τη διοίκηση του ESM, αντανακλώντας τις τρέχουσες προκλήσεις, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας COVID 19. Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM. Το χορηγούμενο ποσό θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους όπως διαμορφώθηκε στα τέλη του 2019, ως σημείο αναφοράς. Μετά από εντολή των ηγετών, θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε αυτό το εργαλείο εντός δύο εβδομάδων, σεβόμενοι τις εθνικές διαδικασίες και τις συνταγματικές απαιτήσεις. Η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση COVID 19. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενδυνάμωση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών μεγεθών, στο πλαίσιο της οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. O Μηχανισμός για τη Στήριξη του Ισοζυγίου Πληρωμών (Balance of Payments Facility) μπορεί να παράσχει οικονομική στήριξη σε κράτη μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να λαμβάνει δεόντως υπόψη τις ειδικές συνθήκες της τρέχουσας κρίσης.
Το πρόγραμμα SURE
  1. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης και ενόψει του ασυνήθιστου χαρακτήρα της κρίσης COVID -19, συμφωνούμε σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης, για τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενός προσωρινού χρηματοδοτικού εργαλείου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε λειτουργία το συγκεκριμένο εργαλείο το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής στις 2 Απριλίου για τη θέσπιση ενός προσωρινού εργαλείου που θα στηρίζει τα κράτη μέλη για την προστασία της απασχόλησης στις συγκεκριμένες συνθήκες έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19. Θα παρέχει οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή ικανότητα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών και των εγγυήσεων που παρέχουν τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το εργαλείο θα μπορούσε να στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειες που αφορούν την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τηρώντας παράλληλα τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία. Η πρόταση αυτή πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία. Η στάση των κρατών μελών σχετικά με αυτό το μέσο έκτακτης ανάγκης δεν προδικάζει τη θέση σχετικά με μελλοντικές προτάσεις που αφορούν με την ασφάλιση της ανεργίας. Σύμφωνα με τη νομική του βάση, η πρόσβαση στο εργαλείο θα διακοπεί μόλις περάσει η έκτακτη ανάγκη COVID-19.
  1. Συμφωνούμε ότι απαιτείται μια συνεκτική στρατηγική στην ΕΕ για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας και να προωθήσουν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.
Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund)
  1. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε επάνω σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης, παρέχοντας χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο. Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνο μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την καθοδήγηση από τους Ηγέτες, οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ε.Ε., θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση.
  1. Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη. Θα πρέπει να αντανακλά τον αντίκτυπο της κρίσης και το μέγεθος των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες, ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης, να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, και να διασφαλίσουν ότι η συνοχή εντός της Ένωσης διατηρείται μέσω της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ευθύνης. Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να προσαρμόσει την πρόταση της για το ΠΔΠ ώστε να αντανακλά τη νέα κατάσταση και τις νέες προοπτικές.
Οδικός χάρτης για την ανάκαμψη
  1. Συνεχίζονται οι εργασίες πάνω σε έναν ευρύτερο Οδικό Χάρτη και ένα Σχέδιο Δράσης για τη στήριξη της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, σε ευθυγράμμιση με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης. Θα πρέπει να δημιουργεί τις συνθήκες για την επανέναρξη των οικονομιών μας προωθώντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην Ε.Ε. και μειώνοντας τον κατακερματισμό που μπορεί να προκύψει από την κρίση, μεταξύ άλλων και μέσα από την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεννόηση με άλλους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, έχουν αρχίσει να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συμβάλλει και να στηρίξει το εγχείρημα αυτό.
  1. Σήμερα συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουμε την υγεία και τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπίσουμε την άμεση οικονομική πρόκληση. Αυτό περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέσα που χρειάζονται τα κράτη μέλη για να χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία μέτρα. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση. Θα δράσουμε από κοινού με αλληλεγγύη και θα φέρουμε αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει και την αναγκαία πρόοδο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επόμενα βήματα
  1. Το Eurogroup θα συνεχίσει το έργο που απαιτείται λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της προεδρίας του Συμβουλίου να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τις νομοθετικές προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στο συνέδριο – Δεν συμφωνούν πλέον ούτε στα αποτελέσματα της κάλπης

Το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου στο Gazi Hall για το τελικό ξεκαθάρισμα . Οι δύο κυρίαρχες αντιμαχόμενε...