Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Στο πλευρό των ‘περήφανων γηρατειών’ το Κίνημα Αλλαγής

Την στήριξή του στους συνταξιούχους και τα ‘περήφανα γηρατειά’ πού τόσο έντονα εκπροσώπησε μέσα από το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες, εντείνει το Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να επισκέπτεται χθες το τμήμα συντάξεων του ΕΦΚΑ, να ενημερώνεται για τα προβλήματά του και κατόπιν να επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απραξία απέναντι στην ταλαιπωρία των πολιτών. Την έκκληση της προέδρου του προκειμένου οι συντάξεις να εκδοθούν άμεσα, το Κίνημα Αλλαγής τη συνόδευσε με ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικό με την αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Η έγκαιρη και ορθή
έκδοση των συντάξεων, είναι βασική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη. Δυστυχώς στην χώρα μας αποτελούν καθεστώς οι μεγάλες καθυστερήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις η αδυναμία ανταπόκρισης στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, προαναγγέλλοντας ένταση της αντιπολιτευτικής πίεσης, με στόχο την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση.
Περιγράφοντας μία κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και στο αναγκαίο λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων, στην Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για ‘εικόνες ντροπής’ και για μία κυβέρνηση που «στέκεται αδύναμη και ανίκανη μπροστά στο πρόβλημα μίας απίστευτης ταλαιπωρίας για τους πολίτες». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ενώ στο τέλος του 2018 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 102.900 και οι εκκρεμείς επικουρικές 87.697, στο τέλος του 2019 τα νούμερα είχαν εκτοξευθεί σε 151.495 και 91.108 αντίστοιχα, με το Κίνημα Αλλαγής να σημειώνει ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες, δεν αποτελούν όμως άλλοθι για την αδυναμία της ΝΔ που βαδίζει ‘αμέριμνη’ στον ίδιο δρόμο, με τους υπουργούς να εξαντλούνται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις στα ΜΜΕ».
Ειδικότερα, στην Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης μεταξύ των οκτώ εντασσόμενων ταμείων που έχουν συγχωνευθεί σε ένα, αλλά και για το πρόβλημα, λόγω έλλειψης λογισμικού, στην απονομή συντάξεων λόγω θανάτου από την 1η Ιανουαρίου 2019. Στην ίδια απουσία λογισμικού αποδίδουν το ότι δεν εφαρμόζεται πρακτικά η επέκταση της χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου στα τέκνα από τα 18 στα 24 έτη όπως θεσμοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο και δεν μετατρέπεται η σύνταξη από αναπηρίας σε γήρατος από την αρχή του 2017. Παρατηρούν ακόμα ότι σε περίπτωση διπλοσυνταξιούχων αποθανόντων, δεν μεταβιβάζονται και οι δύο συντάξεις, ενώ σε υποθέσεις διαδοχικής σύνταξης, αν η αίτηση έχει γίνει πριν από το 2018 εκδίδεται μία προσωρινή απόφαση και δίνεται η προσωρινή σύνταξη, ενώ λόγω λογισμικού και πάλι, ούτε αναθεωρείται ούτε προχωρά η διαδικασία για την έκδοση ολόκληρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Debate ΠΑΣΟΚ: Πώς είδε την τηλεμαχία το twitter – Τα καυστικά σχόλια και ποιός κέρδισε τις εντυπώσεις

Μετά την 3ωρη τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , το twitter πήρε… φωτιά από σχόλια. Το debate ήταν (και είναι και σήμε...