Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Θεοδωρικάκος: Θα μετακινηθούν δημόσιοι υπάλληλοι στην Αυτοδιοίκηση

Στο νόμο τον οποίο θα συνδιαμορφώσει με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στις Περιφέρειες και τους Δήμους, συνοδευόμενες από πόρους για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους, αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής». Μάλιστα, ο υπουργός ανακοινώνει και σχέδιο μετακίνησης ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ. Όπως λέει στην συνέντευξή:  «Είναι αυτονόητο ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται  στις λεγόμενες αποκεντρωμένες διοικήσεις  του κρατικού μηχανισμού θα μεταβιβαστούν,  και τα πρόσωπα που εργάζονται στον κρατικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι
θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο και στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, στην περιφερειακή και στην Τ.Α».
«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη  ανάπτυξη στη χώρα για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρικάκος και παράλληλα αναφέρεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων του κράτους.  Όπως αναφέρει ο ίδιος: «το νέο ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών όπως διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, περιλαμβάνει όλο τον τομέα της Τ.Α. και των Δήμων και των Περιφερειών και ταυτόχρονα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, τον κρίσιμο τομέα της ιθαγένειας και της πολιτογράφησης των Ελλήνων πολιτών και οτιδήποτε έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο με την ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων και με τη ρύθμιση των δημοσκοπικών θεμάτων. Πρόκειται στην ουσία για μια ευρύτατη γκάμα που αφορά στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική συνοχή μέσω της Τ.Α και του συνόλου του κράτους».
«Έκτακτα κονδύλια σε Δήμους για προσφυγικό»
Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός αναφέρει ότι: «Το υπουργείο εσωτερικών δεν είχε κάποια αρμοδιότητα στο θέμα άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι ένας τομέας που υπάγεται στο τομέα του υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Κληθήκαμε με εντολή του πρωθυπουργού να συμβάλουμε ως υπουργείο Εσωτερικών στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου ολόκληρη η χώρα να συνδράμει σε έκτακτες λύσεις που είναι μπροστά μας εξαιτίας μιας έκτακτης κατάστασης που υπάρχει από τις δραματικές προσφυγικές ροές που συρρέουν δυστυχώς στη χώρα.
» Η λογική μας είναι η συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, με τα πολιτικά στελέχη κάθε τοπικής κοινωνίας, ο διάλογος και η κοινή βούληση να συνδράμουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο για την επίλυση κάθε προβλήματος που μπορεί να προκύπτει από τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Συμβάλουμε σε ένα πατριωτικό καθήκον και σε ένα θέμα που έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας , δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάζουν από μετανάστες και πρόσφυγες και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις που θα στερεώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών. 
» Για αυτό πουθενά δεν γίνεται τίποτα που να αιφνιδιάζει την τοπική κοινωνία, γιατί το δόγμα μας δεν είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε , το δόγμα μας είναι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ασφαλή την πατρίδα μας και την κοινωνία μας».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους ανταποκριθούν από δημάρχους θετικά, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντάει: «Είμαστε  ήδη σε σοβαρή διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε έκτακτα κονδύλια με τα οποία θα στηρίξουμε με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις όλους τους δήμους που παίρνουν στην πλάτη τους βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα της «Βραδυνής» με την συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών:
Η συζήτηση με τον υπουργό εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη διότι από την πρώτη στιγμή  φανερώνει στο συνομιλητή του το πόσο αγαπά το βαρύ χαρτοφυλάκιο το οποίο του εμπιστεύτηκε  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα χαρτοφυλάκιο που  αλλάζει τον χάρτη του κράτους με δημιουργικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο ίδιος υπήρξε από τους πρωτεργάτες στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη όταν τίποτε ακόμη δεν είχε διαφανεί ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος της ΝΔ και με την έννοια αυτή  ο κ. Θεοδωρικάκος κατάφερε μέσα από την δημιουργική σκέψη που διαθέτει να συμβάλει για να γίνει η Νέα Δημοκρατία πρώτη επιλογή των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές.  Άλλωστε το γεγονός ότι κατάφερε να συμβιβάσει τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μεγάλο επίτευγμα του νόμου της  ψήφου των ομογενών που ζούνε εκτός της Ελληνικής επικράτειας, δείχνει ότι μπορεί να πείθει για την δίχως σκοπιμότητα πρόθεσή του για το καλό της χώρας. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος λέει άλλωστε ότι αυτός είναι ο πρώτος στόχος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ως άνθρωπος που διαθέτει γνώση και μόρφωση για τις αλλαγές που επιδιώκει ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικό και επιτελικό προς όφελος του πολίτη, σχεδιάζει μια μεγάλη τομή.
Όπως ανακοινώνει  ο υπουργός Εσωτερικών μέσα από την «Βραδυνή της Κυριακής»,  φέρνει νόμο  με τον οποίο θα συνδιαμορφώσει με τα στελέχη της Τ.Α. τη μεταφορά  όλων των αρμοδιοτήτων του κράτους στις Περιφέρειες και τους Δήμους και φυσικά μεταφέρει και πόρους για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. «…Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στις λεγόμενες αποκεντρωμένες διοικήσεις  του κρατικού μηχανισμού θα μεταβιβαστούν,  και τα πρόσωπα που εργάζονται στον κρατικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο και στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, στην περιφερειακή και στην Τ.Α».

Όπως εξηγεί είναι η πρώτη μεγάλη τομή στο κράτος που ο ίδιος φιλοδοξεί να έχει ψηφιστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Η συζήτηση μαζί του ξεκινάει από ακριβώς αυτό, την ανάγκη δηλαδή μεταρρυθμίσεων του κράτους.  Όπως αναφέρει ο ίδιος  «Το νέο ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών όπως διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, περιλαμβάνει όλο τον τομέα της Τ.Α. και των Δήμων και των Περιφερειών και ταυτόχρονα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, τον κρίσιμο τομέα της ιθαγένειας και της πολιτογράφησης των Ελλήνων πολιτών και οτιδήποτε έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο με την ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων και με τη ρύθμιση των δημοσκοπικών θεμάτων. Πρόκειται στην ουσία για μια ευρύτατη γκάμα που αφορά στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική συνοχή μέσω της Τ.Α και του συνόλου του κράτους».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που όπως εξηγεί «σε νομοθετικό πεδίο περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες: Δύο πρωτοβουλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ψηφιστούν το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου που είναι η  απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας και το σπουδαίο νομοσχέδιο της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με το οποίο ευελπιστούμε, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους, να επιλύσουμε το μέγα θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που εκκρεμεί επί δεκαετίες παρότι είναι αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού.
Προτεραιότητές μας είναι: Ο νέος νόμος για την κρατική διοίκηση και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης μεταξύ τους και έναντι του κράτους. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή με την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευελπιστεί να καταγραφεί στην ιστορία ως εκείνη που έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοδιοίκηση γιατί πρόθεσή μας είναι να μεταβιβάσουμε στις Περιφέρειες και τους Δήμους ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αρμοδιοτήτων που σήμερα βρίσκεται σε κρατικές δομές».
Ερώτηση: Θα μεταβιβάσετε αρμοδιότητες, πόροι θα υπάρξουν για την υποστήριξη αυτών των αρμοδιοτήτων;
Απάντηση: Είναι αυτονόητο ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται  στις λεγόμενες αποκεντρωμένες διοικήσεις  του κρατικού μηχανισμού θα μεταβιβαστούν,  και τα πρόσωπα που εργάζονται στον κρατικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο και στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, στην περιφερειακή και στην Τ.Α.
Ερώτηση : Δεν θα είναι υπάλληλοι του υπουργείου εννοείτε;
Απάντηση : Όχι θα μετακινηθούν στις Περιφέρειες  και επίσης θα μεταφερθούν και αντίστοιχοι πόροι του προϋπολογισμού.  Θέλουμε να το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη  ανάπτυξη στη χώρα για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.
Ερώτηση : Στην ουσία τη λειτουργία του κράτους με πόρους και αρμοδιότητες θα αναλάβουν οι περιφέρειες και οι δήμοι κ. υπουργέ;
Απάντηση : Στην πραγματικότητα  η ίδια η κοινωνία μέσω της αυτοδιοίκησης παίρνει την εξουσία της υλοποίησης σειράς αρμοδιοτήτων και το κράτος διατηρεί για τον εαυτό του την κεντρική επιτελική δομή, το λεγόμενο επιτελικό κράτος το οποίο διαμορφώνει στρατηγικές και πολιτική για όλη τη χώρα. Αλλά από εκεί και πέρα, οι περιφερειακές πολιτικές και οι επιμέρους περιφερειακοί στόχοι και η εκτέλεση των κεντρικών προγραμμάτων, επαφίονται στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Ερώτηση : Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες  θα κανονίζουν  από μόνοι τους τα του οίκου τους ;
Κάθε Περιφέρεια από τώρα οφείλει να έχει ένα δικό της ολοκληρωμένο τετραετές σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομικής, διοικητικής και της κοινωνικής δραστηριότητας και αντίστοιχα όλες τις μορφές  και τις πηγές  χρηματοδότησης είτε αυτές προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό  ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων  ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το ΕΣΠΑ ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης  και δίνουν πολλές δυνατότητες στην ΤΑ να χαράξει τη δική της πολιτική. Στόχος μου είναι αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και είμαι αποφασισμένος  κ. Γιακουμή αυτό τον νόμο να τον συνδιαμορφώσουμε με τα ίδια στελέχη της Τ.Α ( ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) και επίσης θα ζητήσω τη συνδρομή όλων των θεμάτων  προκαταβολικά, στη φάση της διαμόρφωσης του νόμου και όχι όταν θα έχουμε ετοιμάσει κείμενο νομοσχεδίου. Θα ζητήσω τώρα από τα άλλα κόμματα ολοκληρωμένες σκέψεις και προτάσεις οι οποίες ενδεχομένως συμπεριληφθούν στο νόμο για να μη μπορεί να αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι υπάρχει  ισχυρό πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων  οι οποίες είναι αναγκαίες και σε αυτόν τον τομέα.

Ερώτηση : Κύριε υπουργέ μιλάτε για συναινέσεις και συγκλίσεις σε τομείς και μεταρρυθμίσεις. Η συναίνεση που αναφέρεστε μπορεί να υπάρξει και στο θέμα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας ;
«Το θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας ο μόνος αρμόδιος να το χειριστεί είναι ο πρωθυπουργός. Εκείνος θα φέρει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, δική του ευθύνη είναι να πάρει αυτή την απόφαση, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι υπάρχει μια παράδοση στη χώρα, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας να εκλέγονται με ευρύτερες συναινέσεις. Γιατί να μην συμβεί αυτό και τώρα».
Ωστόσο κ. υπουργέ πως μπορεί να υπάρξει συναίνεση όταν η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ για αυταρχισμό, για κράτος αστυνομικής βίας και για όλα αυτά.
«Όλες αυτές οι κατηγορίες περί κράτους αστυνομικής βίας παραπέμπουν σε τελείως άλλες καταστάσεις και άλλες εποχές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την κυβέρνηση. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι έρευνας, μόρφωσης και ελεύθερης επικοινωνίας και όχι θερμοκήπια βίας και ανομίας. Και δεν μπορεί αυτό που είναι αυτονόητο για όλες τις χώρες του κόσμου και στην κοινή λογική των Ελλήνων πολιτών να μην εφαρμόζεται στη χώρα μας».
Ερώτηση : Με το προσφυγικό τι γίνεται υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς , πολίτες κλπ που δεν θέλουν κοντά τους πρόσφυγες και μετανάστες.
«Το υπουργείο εσωτερικών δεν είχε κάποια αρμοδιότητα στο θέμα άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι ένας τομέας που υπάγεται στο τομέα του υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Κληθήκαμε με εντολή του πρωθυπουργού να συμβάλουμε ως υπουργείο Εσωτερικών στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου ολόκληρη η χώρα να συνδράμει σε έκτακτες λύσεις που είναι μπροστά μας εξαιτίας μιας έκτακτης κατάστασης που υπάρχει από τις δραματικές προσφυγικές ροές που συρρέουν δυστυχώς στη χώρα.
Η λογική μας είναι η συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, με τα πολιτικά στελέχη κάθε τοπικής κοινωνίας, ο διάλογος και η κοινή βούληση να συνδράμουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο για την επίλυση κάθε προβλήματος που μπορεί να προκύπτει από τις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Συμβάλουμε σε ένα πατριωτικό καθήκον και σε ένα θέμα που έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής ασφάλειας , δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να βουλιάζουν από μετανάστες και πρόσφυγες και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις που θα στερεώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών.
Για αυτό πουθενά δεν γίνεται τίποτα που να αιφνιδιάζει την τοπική κοινωνία, γιατί το δόγμα μας δεν είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε , το δόγμα μας είναι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ασφαλή την πατρίδα μας και την κοινωνία μας».
Ερώτηση : Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους ανταποκριθούν από δημάρχους θετικά;
«Είμαστε  ήδη σε σοβαρή διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε έκτακτα κονδύλια με τα οποία θα στηρίξουμε με έργα, δράσεις και παρεμβάσεις όλους τους δήμους που παίρνουν στην πλάτη τους βάρος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...