Γκαρσονιέρες και δυάρια σε τιμές… AirBnb θα βρουν οι γονείς που θα ριχτούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων -περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα- στο κυνήγι της φοιτητικής στέγης.
Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, παρότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχουν αποφασίσει -εκόντες άκοντες- να εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «απελευθερώνοντας» στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι
τσιμπημένα και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες.
«Εκτός από τα 25.000 με 35.000 σπίτια που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου (ΑΜΑ) και θα υποχρεωθούν προσεχώς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μισθώσεις, υπάρχουν και εκείνα που δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό, καταγράφοντας κάμψη σε έσοδα και πληρότητες. Ο όγκος των προσφερόμενων ακινήτων, δηλαδή, αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», τονίζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εκτιμώντας ωστόσο πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα διστάσουν να βάλουν γενναίο… καπέλο στα μακρο-ενοικιαστήρια, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν σε επίπεδα AirBnb τα μηνιαία εισοδήματά τους.
Εστω, δηλαδή, ότι ένα ακίνητο στην Κυψέλη -περιοχή που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης όσων χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες, είναι ωστόσο πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- αποδίδει στον ιδιοκτήτη του έσοδα της τάξεως των 600 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσει να το μισθώσει με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε ο νέος ενοικιαστής -εν προκειμένω ο φοιτητής- θα πρέπει να καταβάλλει το επίμαχο ποσό, μείον τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καθαριότητας. Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή ξεκινούν από τα 140 ευρώ για ένα δώμα, φτάνοντας έως και τα 320 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και μέχρι τα 400 ευρώ για ένα δυάρι.
Αντιστοίχως, ένα σπίτι στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο – Εξάρχεια θα πρέπει να μισθωθεί πέριξ των 500 ευρώ/μήνα, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να μην έχει… χασούρα από τη μετάπτωση στη μακροχρόνια μίσθωση. Κι αυτό γιατί τα έσοδα που φέρεται να εξασφαλίζει μέσω της AirBnb κυμαίνονται μεταξύ 424 ευρώ/μήνα και 838 ευρώ/μήνα (στοιχεία Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντίστοιχα).
6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ’ εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), παρουσιάζοντας έναν… μπούσουλα για γονείς και φοιτητές. Πιο αναλυτικά:
1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
2. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!
3. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.
4. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
5. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
6. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου