Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Έφη Αχτσιόγλου: Πού διαφωνώ με την πρόταση Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό!

"Το σύστημα τριών πυλώνων στην ασφάλιση υπάρχει εδώ και χρόνια στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης το αφηγείται ως κάτι νέο" τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Να σημειωθεί ότι η υπουργός επέλεξε να απαντήσει επί της ουσίας. στο πού διαφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. αποφεύγοντας να δώσει βάρος σε κορώνες τύπου ασφαλιστικό Πινοσέτ κλ.π. Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου "ο πρώτος πυλώνας είναι η δημόσια ασφάλιση, κύρια και
επικουρική, ο δεύτερος πυλώνας είναι τα επαγγελματικά ταμεία και ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό που εισηγείται ο κ. Μητσοτάκης είναι η μεταφορά πόρων, δηλαδή εισφορών, από τη δημόσια στην ιδιωτική ασφάλιση".
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι "το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Άρα, εάν κάποιος αφαιρέσει αυτές τις εισφορές, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πληρωμής των σημερινών συντάξεων και η ΝΔ δεν απαντά πως θα λυθεί αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους σημερινούς ασφαλισμένους οι οποίοι ήδη εισφέρουν στο σύστημα, γιατί εφόσον αφαιρεθούν οι εισφορές και μεταφερθούν στην ιδιωτική ασφάλιση, δεν θα μπορούν να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται ούτε οι σημερινοί ασφαλισμένοι".
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και της κ. Ξαφά για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τη μη περικοπή των συντάξεων αντίστοιχα, τονίζοντας ότι "τα επιχειρήματα είναι ψευδή καθώς μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2060 με αναλογιστικές μελέτες εγκεκριμένες από την Κομισιόν και με τη συνταξιοδοτική δαπάνη να βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, από την πλευρά τους, με δήθεν τεχνοκρατικού χαρακτήρα επιχειρήματα, φτιάχνουν ένα υπόστρωμα προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης". 
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, με αφορμή τα θύματα της ΑΣΠΙΣ, εάν υπάρχει δίκτυ προστασίας νομικά σε περίπτωση που η Ν.Δ. επιλέξει να συμβάλουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στο σύστημα ασφάλισης, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε "παρουσιάζεται από τη Ν.Δ. ότι το να πάει κανείς και να τοποθετήσει τις εισφορές στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία θα του δώσει πάρα πολύ μεγάλες αποδόσεις στο μέλλον. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι όταν πηγαίνεις σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία τα χρήματά σου επενδύονται και εκτίθενται στον ασφαλιστικό κίνδυνο, δεν μπαίνουν σε ένα ντουλάπι, κλειδώνονται και σου δίνονται συν 10 όταν βγεις στη σύνταξη, αυτό είναι και το νόημα ενός νομικού προσώπου κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Άρα έχουν έναν συγκεκριμένο κίνδυνο και οι αποδόσεις θα πρέπει να είναι πάρα πολύ χαμηλές, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ε.Ε., για να είναι πιο ασφαλείς αυτού του τύπου οι καταθέσεις. Αυτό όμως το πλαίσιο υφίσταται στη χώρα. Το πρόβλημα , όπως σας είπα, είναι η μεταφορά πόρων από τη δημόσια ασφάλιση, εκεί". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...