Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΕΑΣΕ: Τι αγχώνει τους Ελληνες CEOs

Οι νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τα ανώτατα στελέχη ήταν το θέμα που απασχόλησε την Εσπερίδα ενδιαφέροντος Γενικού Διευθυντή την οποία διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 CEOs μελών της.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, KPMG, Mary Kramer, Regional Director South East Europe SPENGLERFOX, Δρ. Χρήστος Ζούπας, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, Έλλη Φλέγγα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Holmes place.  Τον συντονισμό και σχολιασμό της Εσπερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος,Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group, ο οποίος παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα
έρευνας για την κατάσταση και τις επιθυμίες των Ελλήνων CEOs, η οποία διενεργήθηκε από την ICAP Group ειδικά για την Εσπερίδα της ΕΑΣΕ σε δείγμα 800 CEOs.
Η έρευνα έδειξε ότι το ασταθές πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον, η εξασφάλιση ρευστότητας, η δυσκολία Τραπεζικής Χρηματοδότησης, το προβληματικό cash flow που συνεπάγεται ταμειακή δυσκολία πληρωμών, η αδυναμία πραγματοποίησης αναπτυξιακών κινήσεων, η περιορισμένη ζήτηση σε συνδυασμό με αύξηση του ανταγωνισμού, η πίεση των τιμών που οδηγούν σε δυσκολία αύξησης των εσόδων αλλά και η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, δημιουργούν άγχος και πίεση τους σημερινούς CEOs.
Ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα που επιφέρει η παραμονή, για πολλά χρόνια, στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας των ανωτάτων στελεχών, επισημαίνοντας πως οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν την κουλτούρα τους προκειμένου διαχειρίζονται αποτελεσματικά εργαζόμενους σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εταιρίες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα έμπειρα Ανώτατα Στελέχη (Coaching / Mentoring, ανάθεση Έργων, Σύμβουλοι, Επιτροπές), ενώ θα πρέπει επίσης να αποφευχθεί το «μπλοκάρισμα» ικανών στελεχών λόγω της μακρόχρονης παραμονής σε C-Level θέσεις μεγαλύτερων σε ηλικία συναδέλφων τους. Κι αυτό καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να «χαθούν» ικανά και φιλόδοξα Διευθυντικά Στελέχη ηλικίας 38-48 ετών, τα οποία θα επιλέξουν τη διαφυγή στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Οι κυρίες Πέγκυ Βελλιώτου και Mary Kramer μίλησαν για τις ευκαιρίες και προοπτικές των CEOs τόσο στην Ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Η κα Βελλιώτου παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας η οποία, μεταξύ άλλων, καταγράφει τους τομείς όπου αναμένεται ανάπτυξη την προσεχή τριετία. Ο τραπεζικός κλάδος, ο τομέας των καταναλωτικών και του λιανικού εμπορίου και ο τομέας της ενέργειας συγκαταλέγονται στις πρώτες 3 θέσεις, ενώ τη λίστα συμπληρώνει η τεχνολογία – τομέας στον οποίο η Ν. Ευρώπη, και η χώρα μας ειδικότερα, βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις. «Όσο περιμένουμε την ανάπτυξη να έρθει…ας αναπτυχθούμε εμείς» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Π. Βελλιώτου.
Παρουσιάζοντας δε τα αποτελέσματα της έρευνας σε CEOs οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό (οι οποίοι μίλησαν για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και την καριέρα τους εκτός Ελλάδος) επεσήμανε ότι στις κύριες προκλήσεις εντάσσονται: η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, η άμεση ανταπόκριση στις νέες απαιτήσεις και η ανάπτυξη του networking.
Σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες και την εξέλιξη της καριέρας τους, οι ερωτηθέντες CEOs δήλωσαν ότι η εργασία στο εξωτερικό τους παρέχει περισσότερες δυνατότητες να βρίσκονται πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες και να έρχονται σε άμεση επαφή με τη διεθνή αγορά, ενώ εκπαιδεύονται σε νέα περιβάλλοντα κι αποκτούν μεγάλη εμπειρία ώστε όταν (κι εφόσον) επιστρέψουν στην Ελλάδα να είναι ανταγωνιστικοί και να αναλάβουν τα ηνία μεγάλων εταιρειών.
Από την πλευρά της η κα M. κυρία Kramer στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς μάθησης και εξέλιξης (Growth Mindset – κατά τον αγγλικό όρο) υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί ο/η CEO (και ειδικά εκείνος/εκείνη που έχει παραμείνει στην ίδια θέση πολλά χρόνια) να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας και, κατ’ επέκταση, να βοηθήσει στην εξέλιξη και επιτυχία της εταιρία που διοικεί.
Η κα Kramer αναφέρθηκε επίσης στις τέσσερις συμπεριφορές που, όπως είπε, χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο CEO: λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα, είναι πειστικός και ασκεί επιρροή στους υφισταμένους του ώστε να ακολουθούν το ίδιο όραμα, έχει την ικανότητα της έγκαιρης προσαρμογής δρώντας προορατικά και, είναι αποτελεσματικός!
Ο έγκριτος ιατρός Χρ. Ζούπας και η επικεφαλής των Holmes κα Ε. Φλέγγα μίλησαν για τη σημασία της υγείας και της άθλησης. «Ζούμε σε μια σπάταλη και υπερκαταναλωτική κοινωνία, που έχει διαμορφώσει ένα τοξικό περιβάλλον με αποτέλεσμα η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης να έχουν γίνει παγκόσμιες επιδημίες» είπε ο κ. Ζούπας αντιπροτείνοντας στο αγχωτικό και στρεσογόνο σύγχρονο τρόπο ζωής την άσκηση, την καλή διατροφή και το … χιούμορ – κάτι που και ο ίδιος υιοθέτησε στην παρουσίασή του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Τέλος η κα Ε. Φλέγγα μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο της τακτικής άσκησης στην πνευματική και σωματική υγεία του σύγχρονου CEO, καθώς – όπως είπε - έχει διαπιστωθεί επιστημονικά, ότι η άσκηση μακραίνει τη ζωή και βοηθάει θετικά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Δεν παρέλειψε δε να προτρέψει όλους στο ακροατήριο να αποτελέσουν πρότυπο (role model) για τους συνεργάτες τους, ακολουθώντας οι ίδιοι υγιεινό τρόπο ζωής καθώς και να δίνουν κίνητρα στους εργαζομένους τους να ασκηθούν και να διατηρήσουν καλή υγεία.

Δήλωση Πρόεδρου της ΕΑΣΕ Νικήτα Κωνσταντέλλου:

Oι CEOs λόγω των μεγάλων απαιτήσεων του ρόλου τους, κάνουν συχνά υπερπροσπάθεια, χωρίς ιδιοτέλεια και με αποκλειστικό γνώμονα το καλό της εταιρείας τους. Έτσι, πολλές φορές, παραμελούν την προσωπική τους καριέρα και την υγεία τους. Για τον λόγο αυτό η ΕΑΣΕ, με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Ενδιαφέροντος Γενικού Διευθυντή, απευθύνεται στον ίδιο τον CEO ως επαγγελματία και άνθρωπο.
Ένα από τα δυνατά μηνύματα που βγήκαν από την επιτυχημένη φετινή εκδήλωση, είναι ότι οι CEOs πρέπει να προσθέσουν στην Εταιρική κουλτούρα και το στοιχείο της υγιεινής ζωής και άθλησης. Ως ηγέτες μάλιστα, πρέπει να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα, φροντίζοντας την υγεία τους και αθλούμενοι συστηματικά, περνώντας έτσι το μήνυμα ότι μπορεί να είναι κάποιος πολύ καλός στην δουλειά του βρίσκοντας ταυτόχρονα χρόνο να κάνει μια υγιεινή και ευχάριστη ζωή.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...