Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Σαν σήμερα η απόπειρα Παναγούλη κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Ήταν 13 Αυγούστου του 1968, όταν ο Αλέκος Παναγούλης προσπάθησε να εξοντώσει στο δρόμο προς την Βάρκιζα τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το σχέδιο του αποτυγχάνει και λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από τη χωροφυλακή.
Η μετέπειτα σύντροφος της ζωής του, Οριάνα Φαλάτσι, τόνιζε, μετά από συνέντευξη της με τον Παναγούλη, πως η πράξη του ήταν μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας. Η Φαλάτσι αναφέρει ότι ο Αλέκος Παναγούλης της είπε: Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν
άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο.
Ο Παναγούλης, μετά πολλές μέρες βασανισμού οδηγείται μεταξύ ζωής και θανάτου σε νοσοκομείο και αμέσως μετά την ανάρρωσή του θα δικαστεί από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968. Για την πράξη του, καταδικάζεται σε ποινή δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968.
Ωστόσο στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου (Σ.Φ.Μ.), όπου και του επιβλήθηκε η «ποινή του εντοιχισμού». Από εκεί δραπετεύει στις 5 Ιουνίου 1969, συλλαμβάνεται όμως εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο στου Γουδή για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το έφτιαξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου.
Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.
Συνέχισε απτόητος τον αγώνα του για απομόνωση των συνεργατών της επταετίας, μέχρι το μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας. Η αποκάλυψη του φακέλου δεν έγινε τελικά ποτέ.
Ήταν την 1η Μαΐου του 1976, όταν ο Αλέκος Παναγούλης, χάνεται για πάντα, σε ηλικία 36 ετών. Επιβαίνοντας σε ένα πράσινο αυτοκίνητο ο Αλέκος Παναγούλης κινείται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες χάνει τον έλεγχο και πάει και καρφώνεται σε ένα υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, κάθετα στην πορεία του.
http://www.altsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...