Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Οι Ελβετοί κάνουν δημοψήφισμα ζητώντας ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 2.500 φράγκων

Ένα ακόμα δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ελβετία, αυτή τη φορά με πάνω από 100.000 πολίτες της χώρας να ζητούν ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα.
Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.
Το ποσό του εισοδήματος αυτού μένει να καθοριστεί, αλλά η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο. Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25
δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.
Αν και το ποσό φαντάζει μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, τα 30.000 φράγκα στα οποία αντιστοιχεί ετησίως, είναι ελάχιστα πάνω από το όριο φτώχειας του 2014 για τη χώρα, που ορίζεται στα 29.501 φράγκα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας στους οκτώ πολίτες ζουν κάτω του ορίου της φτώχειας στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας, ποσοστό που ξεπερνά τη Γαλλία, τη Δανία και τη Νορβηγία.
Στην Ελβετία αν ένα ψήφισμα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές τίθεται σε δημοψήφισμα, ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η πρόταση δεν συγκεντρώνει πιθανότητες να προχωρήσει παραπέρα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο gfs.bern, το 71% των Ελβετών θα καταψηφίσει την πρόταση.
Άλλα θέματα που τίθενται επίσης σήμερα προς ψήφιση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η έγκριση της προεμφυτευτικής διάγνωσης.
Όσον αφορά το άσυλο, ο νέος νόμος προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών, μεγάλο μέρος των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 140 ημέρες. Η πρόταση υποστηρίζεται από το 60% των ψηφοφόρων, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της gfs.bern.
Οι πολέμιοι της πρότασης καταγγέλλουν την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε μετανάστες, ενώ οι Ελβετοί δεν τη δικαιούνται, και την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης για να ανοίξουν ομοσπονδιακά κέντρα ασύλου.
Σήμερα, οι Ελβετοί θα πρέπει επίσης να αποφανθούν αν δέχονται ή όχι την προεμφυτευτική διάγνωση (DPI), μια μέθοδο που επιτρέπει την επιλογή και την κατάψυξη εμβρύων, αλλά μόνο εκείνα των ζευγαριών που είναι φορείς σοβαρής κληρονομικής νόσου ή των ζευγαριών που δεν μπορούν φυσιολογικά να αποκτήσουν παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Tamedia, το 55% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση.
Οι πολέμιοι της πρότασης καταγγέλλουν έναν «ευγονικό νόμο».
 http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...