Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

HSBC: Τι μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Tην επόμενη εβδομάδα το Eurogroup συναντάται και πάλι σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εν τω μεταξύ, το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει, κάτι που θα είναι επαρκές για να ξεκλειδώσει κεφάλαια μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ, επισημαίνει η HSBC σε νέα ανάλυσή της. Όπως σημειώνει, η βασική αβεβαιότητα παραμένει αν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το βασικό αγκάθι παραμένει η ελάφρυνση χρέους. Η πρόταση 3 επιπέδων που τέθηκε από το
Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και όπως εκτιμά η HSBC, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Έτσι, η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Τι μπορεί λοιπόν να συμβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου; Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis τόνισε ότι 'τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου αλλά θα είναι έτοιμος ένας οδικός χάρτης για μείωση των πληρωμών της Αθήνας, με στόχο να πειστεί το ΔΝΤ να διατηρήσει τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα '.
Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στην γραμμή του και η ευρωζώνη δεν θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους έως το 2018 που διαρκεί το πρόγραμμα, η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ.
Θα μπορούσε να υπάρξει ανακοίνωση από το ΔΝΤ, που θα υπογραμμίζει την πιθανότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αργότερα, εάν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά μέτρα (αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, στρεβλώνουν την εικόνα).
Ο Schaueble, από την πλευρά του, έχει πει ότι μια θετική δήλωση από το ΔΝΤ θα μπορούσε να αρκεί στη Γερμανία για να δώσει το πράσινο φως για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αν όλα πάνε καλά στο Eurogroup της 24ης
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως τονίζει η HSBC, ειδικότερα: 
- Θα σημάνει εισροή νέων κεφαλαίων στην οικονομία, ύψους 3-6 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.
- Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και πάλι από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συζητήσει επαναφορά του waiver στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
- Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης στο QE της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους πριν ξεκινήσει τις αγορές, αλλά με τον ESM να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι απίθανο η ΕΚΤ να πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με την HSBC, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, και 5,8 δισ. ευρώ μετά την πληρωμή της 20ής Ιουλίου από την Αθήνα. 
-Επίσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μετά από λίγους μήνες, ενδέχεται να έλθει και η άρση των capital controls. Εάν όλα τα παραπάνω συμβούν, θα σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ το β #39; εξάμηνο. Ωστόσο δύσκολα η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές σύντομα, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από το 80% του χρέους θα είναι στα χέρια του επίσημου τομέα, γεγονός που δεν βοηθά το come-back της χώρας στις αγορές.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Πώς και πού θα ψηφίσουν τα μέλη, οι φίλοι και οι 6 υποψήφιοι

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας - Θα λειτουργήσουν 950 εκλογικά τμήματα...